NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Διακοπές παρέα με την ακρίβεια.

Με 1,240 ευρώ το λίτρο «τρέχει» η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας, ενώ η κερδοσκοπία συνοδεύει τους εκδρομείς και στα πλοία.

Η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων για τις θερινές διακοπές φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη των κερδοσκόπων που βάζουν φωτιά στις αντλίες των πρατηρίων υγρών καυσίμων και κάνουν… ταχυδακτυλουργικά για να παρακάμπτουν τις αγορανομικές διατάξεις.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, την περασμένη Παρασκευή οι τιμές λιανικής της αμόλυβδης παρουσίασαν αύξηση κατά 0,19% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,050 ευρώ το λίτρο από 1,048 ευρώ το λίτρο στις 24 Ιουλίου, δηλαδή κατά 2 λεπτά υψηλότερα. Την ίδια ώρα πάντως οι πραγματικές τιμές της αμόλυβδης τραβούν την ανηφόρα και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα και με μεγάλες διαφορές τιμών σε πρατήρια των ίδιων εταιρειών που τα χωρίζει μικρή απόσταση, οι οποίες φθάνουν έως και τα 19 λεπτά το λίτρο (από τη μέση τιμή χώρας). Χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών καυσίμων, η αμόλυβδη βενζίνη έφτασε να πωλείται έως και 1,240 ευρώ το λίτρο στις Κυκλάδες, 1,219 ευρώ το λίτρο στα Ιωάννινα, 1,2 ευρώ το λίτρο στα Δωδεκάνησα, 1,199 ευρώ στο Λασίθι και 1,198 ευρώ στον Νόμο Λάρισας.

Και ενώ οι μετακινήσεις έχουν γίνει πλέον ακριβή υπόθεση λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώσουν εν όψει των καλοκαιρινών τους διακοπών… καραβίσιους τους καφέδες, το εμφιαλωμένο νερό, τα σάντουιτς και τα αναψυκτικά, σε πλοία, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων αλλά και αρχαιολογικούς χώρους, με «καπέλα» στις τιμές που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 150%.

Κάτω από τα μάτια των ελεγκτών του υπουργείου Ανάπτυξης και παρά την εντολή προς τις Νομαρχίες για αυστηρούς ελέγχους, αρκετοί είναι οι επιτήδειοι που άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν τα συνηθισμένα κόλπα τους σε καντίνες και κυλικεία. Ενδεικτικό είναι το ότι σε αρκετά κυλικεία πλοίων εφαρμόζεται για μία ακόμη χρονιά η τακτική του μικρού και του μεγάλου ποτηριού που καθιστά την τιμή του φραπέ ακόμα και 100% ακριβότερη σε σχέση με την τιμή διατίμησης του υπουργείου Ανάπτυξης. Όσο για το εμφιαλωμένο νερό το μικρό μπουκάλι είναι εξαφανισμένο, όπως και τα τοστ μόνο με ζαμπόν και τυρί. Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη οι μονοί καφέδες, πλην του εσπρέσο, πρέπει να πωλούνται σε τιμές μέχρι 1,60 ευρώ. Οι καταναλωτές το αγνοούν και οι επιχειρηματίες τούς διαθέτουν καφέδες σε μεσαίες ή μεγαλύτερες συσκευασίες αυξάνοντας τις τιμές στα 2,50 ή ακόμη και στα 3,2 ευρώ.

Σε αρχαιολογικούς χώρους πλανόδιοι πωλητές φτάνουν να πωλούν το μικρό μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού ακόμα και 1,5 ευρώ, όταν σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή του είναι 0,5 ευρώ. Ανάλογες καταγγελίες δέχονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κρούσματα κερδοσκοπίας σημειώνονται και σε κυλικεία που λειτουργούν σε πλαζ.

Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη τα κυλικεία των πλοίων στις θέσεις Β, Γ και τουριστική, στα τρένα, στους σταθμούς λεωφορείων, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε πλαζ που ανήκουν σε δήμους ή στο Δημόσιο, σε αεροδρόμια, θέατρα και κινηματογράφους οι τιμές που ισχύουν για 9 προϊόντα που βρίσκονται σε διατίμηση είναι: εμφιαλωμένο νερό 500 ml έως 0,5 ευρώ, εμφιαλωμένο νερό 750 ml έως 0,7 ευρώ, τοστ με ζαμπόν και τυρί 1,80 ευρώ, σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί 1, 70 ευρώ, καφές μονός ελληνικός, γαλλικός ή στιγμιαίος 1,60 ευρώ, εσπρέσο 1,70 ευρώ και τσάι 1,5 ευρώ. Οι τιμές αυτές είναι με ΦΠΑ, ισχύουν μόνο για όσους σερβίρονται όρθιοι στα κυλικεία, ενώ οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να έχουν σε ορατή θέση αναρτημένο τον τιμοκατάλογο και να διαθέτουν στους καταναλωτές τα συγκεκριμένα προϊόντα. Πάντως παρ΄ ότι η αγορανομική διάταξη επιβάλλει την ανάρτηση τιμοκαταλόγου και τη διάθεση των υπό διατίμηση ειδών, η αναζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών μοιάζει με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.

28 Ιουλίου, 2009 - Posted by | 2009, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ, ΒΕΝΖΙΝΗ | , , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε