NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Κοσμοσυρροή για τα φθηνά κλιματιστικά

Στις… 7.05 χθες το πρωί έγινε η πρώτη πώληση κλιματιστικού με επιδότηση, ενώ ως τις 6 το απόγευμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της απόσυρσης, είχαν πουληθεί πάνω από 2.000 συσκευές. Προφανώς υπήρξαν καταναλωτές που περίμεναν στην είσοδο πριν ανοίξουν τα καταστήματα, ενώ, εκτός από εκείνους που προχώρησαν σε αγορές, εκατοντάδες έσπευσαν για ερωτήσεις και σύγκριση τιμών.

Χρειάζεται προσοχή

«Παρατράγουδα» εμφανίστηκαν από ορισμένα καταστήματα που δίνουν επιπλέον έκπτωση, αλλά θέλησαν να την υπολογίσουν με τρόπο ώστε να καρπωθούν ένα μέρος της επιδότησης… Σε αυτές τις περιπτώσεις το Νέο ΙΝΚΑ σας εφιστά την προσοχή και καλεί τους καταναλωτές σε οποιαδήποτε περίπτωση αντιληφθούν κάτι τέτοιο να προχωρήσουν σε καταγγελία στο Νέο ΙΝΚΑ προκειμένου να επιληφθούμε της κατάστασης. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η τυχόν έκπτωση που δίνει το κατάστημα υπολογίζεται πρώτη στη λιανική τιμή και εν συνεχεία αφαιρείται η επιδότηση του υπουργείου. Το αποτέλεσμα για τους καταναλωτές είναι το ίδιο, όμως στην αντίθετη περίπτωση ο καταστηματάρχης θα εισέπραττε ένα μέρος της επιδότησης που πρέπει να πάει στον καταναλωτή!!!

Παράδειγμα: Αν ένα κλιματιστικό κάνει 1.000 ευρώ και το κατάστημα δίνει έκπτωση 15% (150 ευρώ) το ποσό που μένει είναι 850 ευρώ. Η επιδότηση είναι 297,5 ευρώ (35% στα 850 ευρώ) και η λιανική τιμή 552,5 ευρώ. Με την άλλη διαδικασία, η επιδότηση αυξάνεται στα 350 ευρώ (1.000 επί 35%), απομένουν 650 ευρώ, η έκπτωση περιορίζεται στα 97,5 ευρώ (650 επί 15%) και η τελική τιμή παραμένει στα 552,5 ευρώ.

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος προμηνύει επιτυχία και σύντομη εξάντληση των κονδυλίων (15 εκατ. ευρώ) που έχουν δεσμευτεί για την απόσυρση πριν από τη συμπλήρωση του εξαμήνου, που είναι η διάρκεια ισχύος του. Αν μεσολαβήσει και καύσωνας, η ζήτηση θα εκτιναχθεί περαιτέρω, καθώς η αγορά κλιματιστικών είναι έντονα εποχική. Πέρυσι πουλήθηκαν 500.000 κλιματιστικά, εφέτος η αγορά ανέμενε πτώση 20% – 25% λόγω κρίσης και η απόσυρση θα «πιάσει» 50 – 60.000 συσκευές.

Το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κλιματιστικά (801-11-15300) μέχρι το μεσημέρι δέχθηκε περισσότερες από 1.000 κλήσεις, ενώ 1.770 καταστήματα ηλεκτρικών (η μεγάλη πλειοψηφία) δήλωσαν συμμετοχή. Ένα ερώτημα που τέθηκε έχει γενικότερο ενδιαφέρον: Συγκεκριμένα, ο καταναλωτής δεν επιτρέπεται (ακόμη και αν θέλει) να ξηλώσει το παλιό κλιματιστικό και να το παραδώσει στο κατάστημα. Η αποξήλωση είναι υποχρέωση του καταστήματος, το οποίο πρέπει να εκδώσει ειδικό παραστατικό!!!

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.allazoklima.gr) αναρτήθηκε λίστα με τιμές και τεχνικά χαρακτηριστικά των επιλέξιμων κλιματιστικών, εκείνων δηλαδή που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Κοστίζουν από 400 ως 2.513 ευρώ, συνεπώς η επιδότηση ξεκινά από 140 ευρώ και φθάνει μέχρι 500 που είναι το ανώτατο όριο.

11 Ιουνίου, 2009 - Posted by | 2009, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ | , , ,

1 σχόλιο »

  1. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    Σχόλιο από ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΝΤΑΞΗ | 22 Ιουνίου, 2010 | Απάντηση


Σχολιάστε