NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Οι απάτες στα ΑΤΜ δεν πάνε διακοπές

Θερινό κύμα απατών χτυπά και φέτος τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς οι επιτήδειοι βρίσκουν έδαφος κατά την καλοκαιρινή περίοδο για να αυξήσουν τη λεία τους, με παλιά και νέα κόλπα.

Κάθε χρόνο, περίπου 5 εκατ. ευρώ πέφτουν στα χέρια απατεώνων που στήνουν e-απάτες στην Ελλάδα, τόσο στα ΑΤΜ των τραπεζών όσο και στα συστήματα e-banking. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου ότι αρκετές συναλλαγές διενεργούνται σε «απροστάτευτα» ΑΤΜ που βρίσκονται εκτός καταστημάτων, σε παραθεριστικά κέντρα, ο κίνδυνος για τους ανυποψίαστους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Μάλιστα φέτος, οι επιτήδειοι έχουν σκαρφιστεί νέα κόλπα προκειμένου να αποσπούν την προσοχή των συναλλασσομένων και να κάνουν παράνομες συναλλαγές στα ΑΤΜ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση εφιστώντας την προσοχή όλων στο κόλπο με το χαρτονόμισμα.

Το νέο κόλπο
Ο νέος τρόπος κλοπής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει ως εξής:

Τη στιγμή που ο κάτοχος της κάρτας διενεργεί συναλλαγή σε ΑΤΜ, ομάδα δραστών, αφού προηγουμένως έχει δει τον μυστικό αριθμό (pin) της κάρτας κατά την πληκτρολόγησή του από τον κάτοχο, του αποσπά την προσοχή ρίχνοντας κάτω ένα χαρτονόμισμα.

Στη συνέχεια ένας από τους δράστες πείθει τον συναλλασσόμενο να απομακρυνθεί από το ΑΤΜ προκειμένου να πάρει το χαρτονόμισμα που δήθεν του έπεσε, ενώ άλλος δράστης, συνεργός του πρώτου, αφαιρεί την κάρτα από το ΑΤΜ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων και προκειμένου να μην αντιληφθεί εγκαίρως ο πελάτης την κλοπή της κάρτας του, οι δράστες τοποθετούν στην υποδοχή κλεμμένη κάρτα άλλου πελάτη. Και ενώ ο πελάτης απομακρύνεται ήσυχος από το ΑΤΜ, οι δράστες σχεδόν την ίδια στιγμή κάνουν παράνομες αναλήψεις έχοντας στα χέρια τους κάρτα και pin.

Πώς να προστατευθείτε

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα μορφή απάτης, συμβουλεύουμε τους συναλλασσομένους τα εξής:

● Βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια της συναλλαγής ο επόμενος πελάτης βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να δει τι πληκτρολογείτε.

● Μην επιτρέπετε σε κανένα να σας πλησιάζει και να αποσπά με οποιοδήποτε τρόπο την προσοχή σας.

● Ελέγχετε μετά τη συναλλαγή σας, αν η κάρτα που παραλαμβάνετε από το ΑΤΜ είναι η δική σας.

● Δηλώστε αμέσως το περιστατικό στην τράπεζα, στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στην οθόνη του ΑΤΜ.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αρκεί οι πελάτες να τηρούν μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, σε κάθε συναλλαγή στα ΑΤΜ ο πελάτης πρέπει να καλύπτει το πληκτρολόγιο- είτε με ένα χαρτί είτε με το χέρι του- ενώ εισάγει τον προσωπικό κωδικό του και να μην έχει μαζί με την κάρτα του το pin. Επιπλέον, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να προτιμά μηχανήματα που βρίσκονται μέσα σε τραπεζικά καταστήματα και όχι ΑΤΜ σε εξωτερικούς χώρους.

1 Ιουλίου, 2009 - Posted by | 2009, ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε