NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

H Consumers International «βραβεύει» τις εταιρίες με την χειρότερη συμπεριφορά απέναντι στους καταναλωτές για το 2008!

Τα σκήπτρα κρατούν οι εταιρίες Tesco, Kellogg’s, Eli Lilly, Samsung και η Toyota.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Consumers International, μέλος της οποίας είναι το Νέο ΙΝΚΑ, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, απονέμει ¨βραβεία¨ στις εταιρίες που περενέβησαν με τον πλέον εμφανή τρόπο τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Tesco

H μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ TESCO, βραβεύτηκε για την επιλογή της να σύρει στα δικαστήρια τρεις απλούς πολίτες, ζητώντας τους αποζημίωση ύψους 34.32 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή όπως ισχυρίζονται οι νομικοί της σύμβουλοι, τόλμησαν να εκφράσουν δημόσια τις επιφυλάξεις τους, για τις επιπτώσεις που θα έχει το άνοιγμα νέων σούπερ μάρκετ TESCO στην αγορά της Ταϊλάνδης.
Οι διώξεις που είναι και ποινικές επισύρουν ακόμα και την ποινή της διετούς κάθειρξης σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της Ταϊλάνδης.

Η διαμάχη των τριών πολιτών με την γιγαντιαία αυτή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, είναι μια χρονοβόρος διαδικασία αλλά παράλληλα είναι και οικονομικά δυσβάσταχτη. Όπερ και σημαίνει ότι τελικά ο αδύναμος κρίκος της ιστορίας, οι τρεις Ταϊλανδοί δηλαδή, θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με τους όρους που θα τους επιβάλλει η εταιρεία TESCO. Οι προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ΜΚΟ αλλά και η ίδια η CONSUMERS INTERNATIONAL προκειμένου η TESCO να αποσύρει τις κατηγορίες απέβησαν άκαρπες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Wall Mart και η Carrefour, που έχουν επεκτείνει την δραστηριότητα τους σε άλλες χώρες, έχουν δεχθεί δριμεία κριτική από τοπικούς παράγοντες αλλά ουδέποτε αντέδρασαν με τέτοια οξύτητα εναντίον απλών πολιτών.

Kellogg’s

Τα τουβλάκια της Lego είναι από τα πλέον διαδεδομένα παιχνίδια παγκοσμίως και σίγουρα θα είναι ένα από τα δώρα που θα δεχθούν πολλά παιδιά αυτά τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο. Σε μία προσπάθεια να προωθηθούν τα προϊόντα Kellogg’s, η διαφημιστική τους εταιρεία, θεώρησε σκόπιμο να φτιάξει μικρά ζελεδάκια, γνωστά και ως Fun Snacks, στην μορφή που έχουν τα τουβλάκια της Lego.

Μπορεί βέβαια για έναν ενήλικα να είναι εμφανές τι πρέπει να φάει και τι να αποφύγει, για τα παιδιά εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν είναι ευνόητο. Πολλοί ήταν οι γονείς στην Αμερική που ξεσηκώθηκαν κάνοντας καταγγελίες στην Consumers International. Παρόλα αυτά τα γλυκάκια της Kellogg’s δεν έχουν αποσυρθεί.

Eli Lilly

Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly βραβεύτηκε για τον υπερβολικό ζήλο που έδειξε στην προβολή του φαρμάκου που παράγει για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας το γνωστό Cialis. Τα κέρδη που απέφεραν οι πωλήσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι πράγματι δυσθεώρητα και φτάνουν το 1.1 δις δολάρια. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί όμως ότι η εταιρεία δαπάνησε 152 εκατ. δολάρια για την διαφημιστική καμπάνια του προϊόντος.

Και να φανταστεί κανείς ότι έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό της Consumers International η ένωση καταναλωτών Consumers Union στις αρχές του χρόνου, κατέδειξε ότι μόνο το 50% των ανδρών που χρησιμοποίησαν το φάρμακο είχαν αποτελέσματα, ενώ το ένα τρίτο παρουσίασε παρενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2008 ο ΕΦΕΤ της Μεγάλης Βρετανίας εγκάλεσε επανειλημμένες φορές της εταιρεία, με την αιτιολογία ότι δεν γίνεται εκτενής αναφορά στις παρενέργειες που μπορεί να έχει η λήψη του φαρμάκου. Στην συσκευασία αναγράφονται μόνο ως συχνές παρενέργειες, οι πονοκέφαλοι, οι μυικοί πόνοι και οι ζαλάδες, χωρίς να αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε χρήστες του φαρμάκου και έχουν να κάνουν με την όραση και την ακοή.

Samsung

Η ποικιλία στην παραγωγή προϊόντων είναι σύνηθες φαινόμενο για τις πολυεθνικές εταιρίες. Εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, μπορούν να κατασκευάσουν από κινητά τηλέφωνα μέχρι πλάσμα τηλεοράσεις. Η Samsung βέβαια πρωτοπορεί και καταφέρνει να ξεπερνά στο εύρος των προϊόντων που παράγει, ακόμα και τη πιο μεγάλη φαντασία, καθώς εκτός από οικιακές συσκευές κατασκευάζει και τεθωρακισμένα οχήματα, κοινώς τανκς. Το πιο γνωστό της μοντέλο της, το πασίγνωστο K-9 Thunder έχει κάνει χρυσές πωλήσεις σε Κορέα αλλά και Τουρκία.

Η κατασκευή οπλικών συστημάτων από την Samsung δεν είναι τωρινή πρακτική, και σίγουρα δεν είναι η μόνη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που παράγει και οπλικά συστήματα. Η Saab για παράδειγμα κατασκευάζει αντιπυραυλικά συστήματα ενώ η Sony τροχιοδεικτικά. Το ζητούμενο βέβαια είναι οι καταναλωτές να είναι γνώστες της πολιτικής της κάθε εταιρείας, γιατί μόνο έτσι μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για την εταιρική κοινωνική του ευθύνη.

Toyota

H Toyota βραβεύτηκε γιατί «κατάφερε» να προκαλέσει την κριτική των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων σε όλο των κόσμο, καθώς φαίνεται ότι στην προβολή των νέων της μοντέλων, έχει επιλέξει να δίνει μεγάλη έμφαση στην προσπάθεια της εταιρείας να προστατεύσει το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα βέβαια εκτός από το μοντέλο Prius, όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που παράγει είναι ρυπογόνα για το περιβάλλον.
Η Landrover, η Renault αλλά και η Volkswagen έχουν δεχθεί παρεμφερή κριτική ως προς της πρακτικές που ακολουθούν στην διαφημιστική τους καμπάνια. Η Consumers International εν τούτοις, επέλεξε την Toyota γιατί θεωρεί πως είναι η εταιρεία που υπερέβαλέ περισσότερο προβάλλοντας την περιβαλλοντική της συνείδηση.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την τηλεοπτική διαφήμιση της Toyota, στο οποίο αναφέρεται « ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε το περιβάλλον είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα εις βάρος του». Την ίδια ώρα προβάλετε στις οθόνες το μοντέλο Prius Hybrid, το οποίο γεννάται μέσα από την φύση και εν συνεχεία αποσυντίθεται με τρόπο απόλυτα οργανικό. Οι συνειρμοί που εύλογα δημιουργούνται είναι απόλυτα παραπλανητικοί.

Σε ένα ακόμα διαφημιστικό της σποτάκι, αυτή τη φορά για το RAV 4 DIESEL, αναφέρεται ότι είναι το αυτοκίνητο που θα επέλεγε η ίδια η φύση εάν είχε το δικαίωμα της επιλογής. Με εκπομπές αερίων που ξεπερνούν τα 170g/km οι περιβαλλοντολόγοι πάλι δεν είναι και τόσο σίγουροι.

Όσον αφορά την προώθηση του Hilux SUV, εμφανιζόταν σαν το πρώτο αυτοκίνητο που θα μπορούσε να διασχίσει το Βόρειο Πόλο. Η consumers International προσθέτει ότι με τις πρακτικές της εταιρίες απέναντι στο περιβάλλον μπορεί να είναι και το τελευταίο…….

Advertisements

Δεκέμβριος 1, 2008 - Posted by | 2008, ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΩΝ | , , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: