NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Αυξήσεις θέλει η ΔΕΗ ; Να η απάντησή μας

dehca4

Αναμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου για την αγωγή μας κατά της ΔΕΗ Α.Ε., την οποία συνέδραμε στην δίκη, η Ελληνική Κυβέρνηση, ως Ελληνικό Δημόσιο και Ρ.Α.Ε., ακούσαμε τον διορισθέντα από την κυβέρνηση πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. να λέει πως θα επιβάλλει και νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, εφαρμόζοντας την ρήτρα καυσίμων που επέβαλλε ο βασικός μέτοχός του και εντολέας του, το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι ευνόητο πως και σε αυτή την αντικαταναλωτική και ανθελληνική ενέργεια της κυβέρνησης και της εταιρείας της, θα αντιδράσουμε και πάλι με κάθε νόμιμο μέσο.

Παρά τα όσα ισχυρίζεται η ΔΕΗ χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2006, το ηλεκτρικό ρεύμα για τον Έλληνα και την ελληνική οικογένεια είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη και έγινε τέτοιο με τις αυξήσεις της ΔΕΗ και του βασικού μετόχου της, της κυβέρνησης. Για μία μέση Ελληνική οικογένεια με χαμηλή κατανάλωση (1.500 Kwh ανά τετράμηνο) η μέση προ Φ.Π.Α. τιμή είναι ήδη 0,11217 ανά KWh, (και προσθέστε ένα από τους μεγαλύτερους Φ.Π.Α. στην Ευρώπη !!!). Μία από τις μεγαλύτερες τιμές στην Ευρώπη.

Επιλογή της κυβέρνησης είναι δυστυχώς τα κέρδη λίγων «μεγαλοϊδιωτών» που μετέχουν στο γίγνεσθαι της παραγωγής και εμπορίας ρεύματος. Αυτό δεν είναι διαπίστωση μόνο δική μας, αλλά και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβαίνει για να έχουν άμεσα κέρδη κάποιοι ιδιώτες επιχειρηματίες. Το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβαίνει για να μετάσχουν στην αγορά κάποιοι επιχειρηματίες με σίγουρα μεγάλα κέρδη. Η «ιδιωτικοποίηση» ακριβαίνει την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή είναι η δική μας θέση.

Ως αιτία των προηγουμένων αυξήσεων η ΔΕΗ επικαλέστηκε την τιμή των καυσίμων. Με αυτή την αιτιολογία έλαβε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ιστορία της.

Μέσα από την αγωγή μας, αναλύοντας τα στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ Α.Ε. και στο Δικαστήριο που ακολούθησε, καταδείξαμε ότι τούτο είναι αβάσιμο και μερικό μόνο.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ επέβαλε τεράστιες αυξήσεις τιμών λόγω αύξησης των καυσίμων, υπήρξε δηλαδή κατά τους ισχυρισμούς της, τοις πράγμασι επιβολή ρήτρας καυσίμων. Η τιμή των καυσίμων όμως μειώθηκε ραγδαία και δείχνει τάσεις περαιτέρω καθόδου. Παραταύτα, η ΔΕΗ Α.Ε. απαιτεί νέες αυξήσεις από τους Έλληνες καταναλωτές και μας κάνει όλους να παραμιλάμε από τα νεύρα μας. Είναι δυνατόν να ενεργεί έτσι και στην παρούσα οικονομική συγκυρία;

Κριτική της ρήτρας καυσίμων

Η επιβολή ρήτρας καυσίμων αποτελεί ενέργεια απαράδεκτη και πρέπει να ελεγχθεί καθώς η ΔΕΗ παράγει από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μόλις το 25 % περίπου της  συνολικής ενέργειας. Επομένως η συνολική ανάλογη αύξηση της τιμής για ένα παράγοντα του 25 % είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Μόνο αναλογική αύξηση μπορεί να γίνει δεκτή, δηλ. αύξηση που θα είναι αντίστοιχη της ειδικής αύξησης επί ποσοστού παραγωγής.

Η ίδια η ρήτρα διέλαβε ως βάση στοιχεία αβάσιμα, τούτο υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και προκύπτει και από τις δικές μας μελέτες οι τιμές αναφοράς για την επιβολή της ρήτρας καυσίμου είναι εντελώς αυθαίρετες και λανθασμένες. Τι προκύπτει; Έλαβαν χαμηλή τιμή αναφοράς για να μπορούν να μας χρεώσουν με νέες αυξήσεις. Την τυπική ευθύνη για αυτό φέρουν η ΡΑΕ και το Υπουργείο. Για την ουσιαστική ευθύνη θα αποταθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η ΔΕΗ με ανακοίνωση τύπου, της 6/11/2008, αναφέρεται στην ρήτρα καυσίμων. Αναφέρει πως όταν θεσπίστηκε η ρήτρα καυσίμου, το Νοέμβριο του 2007, η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν 78 δολάρια το βαρέλι και το Ευρώ ήταν στα 1,47 δολλάρια. (ήτοι κατά τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ : 53,06 Ευρώ το βαρέλι).

ΤΡΑΓΙΚΑ ΨΕΥΔΗ

Υποστηρίξαμε πως η ΔΕΗ έλαβε σκόπιμα χαμηλές τιμές αναφοράς για να δικαιολογήσει αυξήσεις στο μέλλον και ιδού η απόδειξη:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα http://www.ypan.gr/flash_fuel/kafsima/GRAF_XORAS.htm η πραγματική τιμή του αργού πετρελαίου το Νοέμβριο του 2007 κυμάνθηκε μεταξύ 88,49 και 95,45 δολάρια / βαρέλι  (μέση τιμή ήταν περίπου 92 δολ. και όχι 78 δολ., όπως διατείνεται η ΔΕΗ).

Η μέση τιμή του Ευρώ ήταν τον μήνα Νοέμβριο 2007,  1,46 δολ. Η.Π.Α. .

Συνεπώς, η πραγματική τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου ήταν το Νοέμβριο του 2007, πολύ ανώτερη : 63,01 Ευρώ το βαρέλι. Αυτή είναι η πραγματική, η αληθής  τιμή αναφοράς και όχι τα 53 δολλάρια, ανά βαρέλι.

Σήμερα, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent είναι 42,84 Ευρώ !!!.

(54,62 δολάρια Η.Π.Α. δηλ. σήμερα σε Ευρώ  Χ 1,2747 η ισοτιμία της προηγ. ημέρας)

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι της τάξης του 32,01 % !!!.

Αυτό δηλ. που θα έπρεπε άμεσα να έχουμε είναι μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεπεία της ρήτρας αυτής.

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα στην τιμή του φυσικού αερίου που καταγράφει συνεχείς  πτώσεις.

Αυτά ακόμα και με την λογική της ΔΕΗ και του Υπουργείου. …

Με την δική μας καθαρή λογική βλέπουμε ότι, οι από τρίτους προμήθειες της ΔΕΗ σε ηλεκτρική ενέργεια, ήταν το 1ο εξάμηνο του 2004 αξίας 74.569.000 Ευρώ και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 αξίας : 461.419.000 Ευρώ !!!.

Η ΔΕΗ δεν έχει κατασκευάσει, τουλάχιστον επί 6 έτη, νέες μονάδες παραγωγής. Αφήνει τον χώρο στους «ακριβούς» ιδιώτες και τους δημιουργεί περιβάλλον για εύκολα, σίγουρα κέρδη, κέρδη που είναι ζημιά για τον Ελληνικό λαό και την Ελληνική παραγωγική οικονομία.

Αυτή είναι η πορεία της ΔΕΗ Α.Ε. και του ηλεκτρικού ρεύματος προς την ιδιωτικοποίηση …  . Αρνούμαστε κατηγορηματικά να πληρώσουμε τα κέρδη κάποιων.

Αρνούμαστε να δεχθούμε πως είναι τυχαίο η ΔΕΗ των 500 εκατ. Ευρώ κερδών του 2004, να μετατραπεί σε ΔΕΗ του παθητικού μέσα σε λίγα χρόνια.

Κάποιοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για την πορεία αυτή, στον Ελληνικό λαό και στην Δικαιοσύνη.

Καμία αύξηση δεν θα περάσει.

Advertisements

Νοέμβριος 12, 2008 - Posted by | ΔΕΗ | , , , , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: