NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ 1 ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

Φόρο ακίνητης περιουσίας ακόμα και για την κύρια κατοικία τους, με αντικειμενική αξία κάτω του αφορολογήτου ορίου των 300.000 ευρώ, τις αποθήκες και τα γκαράζ καλούνται να πληρώσουν οι συνιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας επιχείρησε να αποσπάσει χιλιάδες ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που άρχισαν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι πληρώνουν τον φόρο ακόμα και για την κύρια κατοικία τους που έχει αξία μέχρι 300.000 ευρώ -στο ύψος του αφορολόγητου ορίου ή για τα παρακολουθήματα αυτής.

Άλλα έλεγε ο Μπέζας

Ο Φόρος θα επιβαλλόταν έναντι των συζύγων συνιδιοκτητών, που έκαναν το λάθος να έχουν αγοράσει μαζί την κύρια κατοικία τους. Το θέμα είχε τεθεί εξαρχής στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, στις 19 του περασμένου Ιουνίου με ανακοίνωσή του διαβεβαίωνε ότι «σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, το αφορολόγητο ποσό θα εξαντλείται σε όλους τους συνιδιοκτήτες. Εγκύκλιος του υπουργείου θα καθορίζει τον μηχανισμό κατανομής του αφορολόγητου ποσού μεταξύ των συνιδιοκτητών».

Παρά τις διαβεβαιώσεις η εγκύκλιος αυτή δεν βγήκε ποτέ. Και πληροφορίες φέρουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δηλαδή και τον Γιώργο Αλογοσκούφη, να έχει πάρει ακριβώς αντίθετη απόφαση, δηλαδή να επιβάλει τον φόρο στους δεύτερο ή τρίτο κ.ο.κ. συνιδιοκτήτες, και να λογίσει αφορολόγητο μόνο στον ένα συνιδιοκτήτη. Η εν κρυπτώ απόφασή τους, όμως, βγαίνει τώρα στην επιφάνεια, καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι πρέπει να πληρώσουν φόρο, κατά παράβαση του νόμου.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση συζύγων που έχουν αγοράσει ένα ακίνητο κατά το ήμισυ, αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι το ύψος του αφορολογήτου; Λογικά δεν πρέπει να πληρώσουν φόρο. Η λογική αυτή θυσιάζεται στον βωμό των υπέρογκων ελλειμμάτων και της μαύρης τρύπας των 2,41 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού και ο ένας εκ των συζύγων θα πληρώσει φόρο για την πρώτη κατοικία.

Για παράδειγμα, αν η αξία του ακινήτου είναι 120.000 ευρώ και ανήκει κατά 50% στον κάθε σύζυγο, λογικά δεν πρέπει να πληρώσουν φόρο, καθώς η αξία είναι κάτω του αφορολογήτου των 300.000 ευρώ. Όμως, το αφορολόγητο λογίζεται στον ένα σύζυγο. Και ο έτερος σύζυγος θα πληρώσει φόρο 0,1% και επί του συγκεκριμένου παραδείγματος για αξία 60.000 ευρώ ο φόρος είναι 60 ευρώ.

Mετά την κατακραυγή ήρθε και η διορθωτική κίνηση για το ΕΤΑΚ

Έπειτα από δημοσιεύματα που αποκάλυψαν «κρυφό φόρο στις εξ αδιαρέτου κατοικίες» το μεσημέρι της Παρασκευής, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι φορολογούμενοι, με υπεύθυνη δήλωση στις αρμόδιες ΔΟΥ, δεν θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας που δεν εξαιρέθηκε από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας ( ΕΤΑΚ) με βάση τα όρια της απαλλαγής για την πρώτη κατοικία. Αυτό το μέτρο αφορά τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ που αποστέλλονται στους φορολογούμενους και αφορούν περιπτώσεις συνιδιοκτησίας μεταξύ συζύγων και ανηλίκων τέκνων τους.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν σε όλες τις περιπτώσεις να υπολογιστεί η φοροαπαλλαγή της πρώτης κατοικίας και για όλους τους συνιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει ως εξής:

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζεται ότι:

Ο Νόμος 3634/2008 ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το ΕΤΑΚ, προβλέπει ότι το 2009 και τα επόμενα έτη, θα απαλλάσσεται η κύρια κατοικία μέχρι 200 τ.μ., της οποίας η αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Η κύρια κατοικία θα δηλωθεί από τους φορολογούμενους στη φορολογική δήλωση του 2009.

Ειδικά για το 2008, πρώτο έτος εφαρμογής του ΕΤΑΚ, προβλέπεται η αφαίρεση ποσού έως 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία . Λόγω της μορφής και του περιεχομένου του εντύπου Ε9 δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εφικτή για τεχνικούς λόγους η διάκριση των συνιδιοκτησιών στη μεγαλύτερης αξίας κατοικία.

Για το λόγο αυτό, στις περιπτώσεις συνιδιοκτητών που λαμβάνουν εκκαθαριστικά, στα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη τα ποσοστά συνιδιοκτησίας μεταξύ συζύγων και ανηλίκων τέκνων τους στην μεγαλύτερη αξίας κατοικία, οι φορολογούμενοι με υπεύθυνη δήλωση στις αρμόδιες ΔΟΥ δεν θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας που δεν εξαιρέθηκε από το ΕΤΑΚ».

Advertisements

Οκτώβριος 31, 2008 - Posted by | Φορολογικά | , , , , ,

4 Σχόλια »

 1. Να σας πω κάτι…. είσαστε ΙΝΚΑ ή αντιπολιτευτικό κόμμα; Τι τρωγόσαστε αφού δόθηκε διευκρίνιση για αυτό; Και μην μου πείτε ότι εσεις τους αναγκάσατε γιατί θα γελάσω. Στο ΙΣΤΑΜΕ ήταν εκπροσωπός σας στον ίδιο χώρο με τον Αδαμόπουλο. Μα καλά, μας δουλεύετε;;;;;

  Σχόλιο από george | Νοέμβριος 2, 2008 | Απάντηση

 2. Δεν ξέρω τι είναι το ΙΝΚΑ ακριβώς, αλλά έχω καταλάβει πως αντιπολιτεύεται κάθε εξουσία που χτυπά τους πολίτες.
  Τώρα George για τον Υπουργό τι έχεις να πεις;
  Εστειλε σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν είχαν φορολογική υποχρέωση σημειώματα. Πέραν της βλακείας, που θα έπρεπε να τον έχει παραιτήσει, τα σημειώματα και η αποστολή τους κοστίζουν πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό … .
  Τώρα για το άλλο … με το ΙΣΤΑΜΕ: Ο Αδαμόπουλος διοργάνωνε την εκδήλωση ; Οσο για τον εκπρόσωπο που τον άκουσα και εγώ, καλά έκανε το ΙΝΚΑ και έστειλε εκπρόσωπο γιατί το θέμα ήταν τα ΚΑΡΤΕΛ και από ό,τι είδα ήταν και άλλες ενώσεις καταναλωτών εκεί … . Εσένα τι σε ενοχλεί; ο δικός σου ο Αδαμόπουλος, το ΙΣΤΑΜΕ, το ΙΝΚΑ ή τα ΚΑΡΤΕΛ;
  Οταν κάνει το ίδρυμα Μητσοτάκη ή το ίδρυμα Καραμανλή καμιά ανοικτή εκδήλωση να τους καλέσετε να έλθουν … .

  Σχόλιο από Babis o Flou | Νοέμβριος 3, 2008 | Απάντηση

 3. Βλέπω οτι δεν χάνεις εκδήλωση G e o r g e.
  Είσαι καλεσμένος την άλλη εβδομάδα στην Ουρανουπολή … δίπλα σου δεν είναι ?
  Θα μιλήσει ο Εφραίμ … ( Marketing 1 , Marketing 2 , )

  Σχόλιο από ο λάγος | Νοέμβριος 3, 2008 | Απάντηση

 4. George μάλλον εγκάθετος της δεξιάς μου φαίνεσαι για να μhν σου πέφτει ακριβό το ρέύμα της ΔΕΗ….μήπως είσαι κανένα από τα γνωστά golden boys???

  Σχόλιο από rebekka | Νοέμβριος 3, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: