NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΦΑΓΕ;

Από την Εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής», 13.10.2008

Η επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία αφλατοξίνη βρέθηκε σε ελέγχους κρατικών εργαστηρίων, ενώ είχε περάσει απαρατήρητη από τους ελέγχους των εταιρειών

«Φρέσκο» γάλα, μολυσμένο με την επικίνδυνη καρκινογόνα ουσία αφλατοξίνη Μ1 έχει ανιχνευθεί σε δύο κορυφαίες εταιρείες από τα κρατικά εργαστήρια ελέγχου, ενώ οι ίδιες οι βιομηχανίες στους δικούς τους ελέγχους το είχαν βγάλει… καθαρό!
Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο, που αποκαλύπτεται σήμερα από το «Π», έχει περιέλθει σε γνώση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά την έρευνά της για το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, αλλά η υπόθεση έχει καλυφθεί από πέπλο σιωπής από όλες τις αρμόδιες αρχές, ακόμη και από τις δικαστικές.

Τα στοιχεία από την απόρρητη εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δείχνουν ότι σε παλαιότερους ελέγχους το γάλα που θα επεξεργάζονταν δύο κορυφαίες βιομηχανίες για την παραγωγή του τελικού προϊόντος ήταν άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία:

Στη σελίδα 154 της εισήγησης, αναφέρονται στοιχεία που προκαλούν έντονες αμφιβολίες για την αξιοπιστία του συστήματος αυτοελέγχου που είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν οι εταιρείες.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ένα στα τρία (6 στα 18) δείγματα της ΔΕΛΤΑ και της ΦΑΓΕ που είχαν ελεγχθεί από τα κρατικά εργαστήρια του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος είχαν βρεθεί θετικά στην επικίνδυνη ουσία αφλατοξίνη Μ1. Σημειώνεται ότι το 2006, μετά την έρευνα για το καρτέλ, η ΦΑΓΕ αποσύρθηκε από την αγορά του φρέσκου γάλακτος.

Τα ίδια δείγματα είχαν εξετασθεί από τις εταιρείες, στα δικά τους εργαστήρια αυτοελέγχου, αλλά όλα είχαν περάσει το τεστ, χωρίς να διαπιστωθεί η επιμόλυνση από την επικίνδυνη ουσία!

Σχολιάζοντας αυτό το εύρημα, σε υπόμνημά της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ΜΕΒΓΑΛ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η αφλατοξίνη Μ1 είναι μία άκρως επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία, η οποία τα τελευταία έτη ελέγχεται, ή εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να ελέγχεται, από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες».

Η κατάθεση του κορυφαίου στελέχους της Vivartia (ΔΕΛΤΑ) σχετικά με τον έλεγχο της αφλατοξίνης δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητά του. «Υπάρχει μία ουσία που περνάει στο γάλα όταν οι ζωοτροφές δεν είναι σωστές, όταν έχουν μεγάλη υγρασία, η οποία λέγεται αφλατοξίνη», αναφέρει ο κ. Γιαννακάκος. «Δεν κάνω αφλατοξίνες τον Αύγουστο. Θα κάνω μία φορά τον μήνα όταν η περίοδος είναι συγκεκριμένη, π.χ. Σεπτέμβριος – Οκτώβριος», προσθέτει, εννοώντας ότι την περίοδο αυτή είναι μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι, λόγω της αυξημένης υγρασίας.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Π» την περασμένη εβδομάδα, στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών έχουν ομολογήσει ότι διέθεταν στην αγορά ως το 2004 μεγάλες ποσότητες ακατάλληλου γάλακτος, «παράνομου» με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας. Μάλιστα, ο κ. Γιαννακάκος είχε παραδεχθεί στα μέσα του 2007, όταν έδωσε την κατάθεσή του, ότι το σοβαρό πρόβλημα ποιότητας του ελληνικού φρέσκου γάλακτος ήταν και τότε υπαρκτό! Μέχρι το 2004, «οι βιομηχανίες έπαιρναν ό,τι είχε έστω και λίγο άσπρο χρώμα», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκος, ενώ η ΜΕΒΓΑΛ σε υπόμνημά της ομολογούσε ότι είναι «εσφαλμένη εντύπωση ότι το »εκτός προδιαγραφών» νωπό γάλα, δηλαδή το »παράνομο» γάλα – πρώτη ύλη, δεν περνάει στο τελικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών (λ.χ. δηλητηριάσεις κ.ά.)».

Η αναφορά στην αφλατοξίνη, που περιλαμβάνεται στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δημιουργεί πολλά και σοβαρά ερωτήματα:

Τι έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι σε τόσο μεγάλο ποσοστό δειγμάτων τα εργαστήρια των εταιρειών είχαν αποτύχει να εντοπίσουν την αφλατοξίνη;

Τι έγινε όταν εντοπίσθηκε η ουσία; Καταστράφηκε το γάλα πριν φθάσει στην κατανάλωση; Σε ποιον βαθμό εντοπίζονται και καταστρέφονται έγκαιρα οι ποσότητες με αφλατοξίνη;

Ποια είναι τα αποτελέσματα των μεταγενέστερων ελέγχων για την αφλατοξίνη;

Δεδομένου ότι η αφλατοξίνη δημιουργείται από κακή ποιότητα ζωοτροφών, στις οποίες αναπτύσσονται μύκητες, τι έχουν δείξει οι έλεγχοι στις ζωοτροφές;

Μήπως η εμφάνιση αφλατοξίνης στο ελληνικό γάλα συνδέεται με φαινόμενα παράνομης πρόσμειξης με εισαγόμενο γάλα, το οποίο προέρχεται από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Σκόπια), δεδομένου ότι οι έλεγχοι των ζωοτροφών στη χώρα μας θεωρούνται σε γενικές γραμμές επαρκείς, ενώ και τα επίπεδα υγρασίας είναι αρκετά χαμηλά;

Πώς έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη για την τιμωρία των υπευθύνων για τη μόλυνση του γάλακτος; Έχει στα χέρια του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών όλα τα στοιχεία ή έχει κοινοποιηθεί από την Επιτροπή μόνο το πόρισμα για το γάλα, που δεν τα περιλαμβάνει; Γιατί ως τώρα δεν έχουν κινηθεί οι δικαστές που έχουν στα χέρια τους την «υπόθεση των κουμπάρων», στη δικογραφία της οποίας περιλαμβάνονται τα επίμαχα στοιχεία;

Σκάνδαλο στην Κύπρο

Την ώρα που στην Ελλάδα ουδείς διανοείται να συζητήσει για μολυσμένο γάλα για να μη θιγούν οι εταιρείες (ακόμη και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π» «θάφτηκε» από τον Τύπο και τα ΜΜΕ, λέξη δεν γράφτηκε, λέξη δεν έβγαλε κανένα κανάλι), στην Κύπρο ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων πριν από μερικές εβδομάδες, όταν διαπιστώθηκε εκτεταμένη μόλυνση φρέσκου γάλακτος από αφλατοξίνη.

Μεγάλες ποσότητες γάλακτος, αλλά και παγωτού, καταστράφηκαν πριν φθάσουν στους καταναλωτές, αλλά παρά την αντίδρασή τους αυτή, που στην Ελλάδα θα ήταν αδιανόητη, οι αρχές επικρίθηκαν για καθυστερημένες, σπασμωδικές αντιδράσεις και έλλειψη συντονισμού, ενώ χρειάσθηκε να παρέμβει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Advertisements

Οκτώβριος 17, 2008 - Posted by | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΓΑΛΑ, ΕΦΕΤ | , , , , , , ,

9 Σχόλια »

 1. Καλά ρε το παρών της Κυριακής βγήκε στις 12-10-2008 .Ποιός είναι ο αρθρογράφος .Αφήστε τα παραμύθια

  Σχόλιο από Aris | Φεβρουαρίου 18, 2009 | Απάντηση

 2. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Παρον της Κυριακής στο φύλλο της 13/07/2008. Παρακάτω είναι και οι δεσμοί για του λόγου το αληθές :
  Το εξώφυλλο της εφημερίδας

  Το άρθρο
  http://www.paron.gr/v3/new.php?id=29658&colid=37&catid=33&dt=2008-07-13%200:0:0

  Σχόλιο από Βαγγέλης | Φεβρουαρίου 19, 2009 | Απάντηση

 3. Eγώ πάντως διάβασα την ανακοίνωση της ΔΕΛΤΑ και δεν φαίνεται να στέκουν αυτα που δημοσιεύτηκαν. Δείτε την ανακοίνωση : http://www.vivartia.com/milk/index.html

  Σχόλιο από Giannis | Απρίλιος 22, 2009 | Απάντηση

 4. δεν ξερω για το γαλα παντως στα παιδικα γιαουρτια αντβανς βρηκα τριχες μικρεςαρκετες φορες

  Σχόλιο από γλυκερια | Μαΐου 11, 2009 | Απάντηση

  • Βοήθειαααααααα…… Κι αλήθεια λέω!!
   Τελικά, έχουμε μπερδευτεί.. Υπάρχει η αφλατοξίνη στο γάλα που πίνουμε ή όχι; Με απλά λόγια για απλούς ανθρώπους, ποιός μπορεί να πει την αλήθεια χωρίς να μετανιώσει γι’αυτήν;
   Να βγάλουμε τα δικά μας απλά συμπεράσματα;
   Τα διαβάσαμε όλα, αλλά δίνεται η εντύπωση ύπαρξης έντονου παρασκηνίου, σε ένα οικονομικό παιχνίδι που διεξάγεται με νομικές συμβουλές και «νόμιμες» διαδικασίες, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας.

   (Προς κάθε υπεύθυνο και υπάλληλο):
   Κάποιοι μπορεί σήμερα να κερδίζετε πολλά από αυτήν την ιστορία και
   κάποιο άλλοι μπορεί να φοβάστε να φωνάξετε την αλήθεια, αλλά να θυμάστε:

   «Το κακό που προκαλείτε με το σύστημα σας σήμερα στα δικά μας παιδιά, να είστε σίγουροι ότι αύριο το ίδιο σύστημα θα φάει τα δικά σας».

   Σχόλιο από Έλενα Κατωπόδη | Ιουνίου 13, 2009 | Απάντηση

 5. Καλησπέρα σας. Είπα και εγώ να πάω με την οικογένειά μου σε ξενοδοχείο στην Χαλκιδική με τον Κοινωνικό Τουρισμό…Έπρεπε να κάνω την καταγγελία μου και εγώ. Καταρχήν δεν υπήρχε αναρτημένος ο τιμοκατάλογος πίσω από την πόρτα του ξενοδοχείου όπως θα έπρεπε. Το ανεμιστηράκι στην τουαλέτα δεν λειτουργούσε και το χειρότερο απ’όλα ήταν ότι έξω στο μπαλκονάκι είχε σπασμένα πλακάκια,(κόντευαν να χτυπήσουν τα 2 ανήλικα παιδιά μου) και στο ταβάνι κρεμόταν ο σοβάς. Είναι αυτά πράγματα? Που μας στέλνουν να πάμε.Η ιδιοκτήτρια θα πρέπει να χώνει γερές μίζες για να το λειτουργεί ακόμα το «μαγαζάκι».Για πείτε μου έχω άδικο για όλα αυτά??? Ευχαριστώ.

  Σχόλιο από Ρίτα | Ιουλίου 5, 2009 | Απάντηση

 6. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
  199 λέξεις, ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1716625
  Την κατηγορία της διασποράς ψευδών και συκοφαντικών μηνυμάτων μέσω ίντερνετ, σε βάρος των γαλακτοκομικών εταιρειών ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ, αντιμετωπίζει ένας 37χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  Ο 37χρονος κατηγορείται ότι είχε στείλει εκατοντάδες χιλιάδες e-mail σε χρήστες του ίντερνετ, στα οποία ανέφερε ότι το γάλα των συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών περιέχει επιβλαβείς ουσίες.
  Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η συκοφαντική επίθεση είχε αρχίσει περί τα τέλη του 2008. Την ίδια εποχή οι εταιρείες υπέβαλαν μήνυση κατά αγνώστων και την υπόθεση ανέλαβε να εξιχνιάσει η Δίωξη.
  Από την έρευνα προέκυψε, ότι ο δράστης χρησιμοποιούσε ελληνικό πάροχο υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) για να στέλνει τα επίμαχα μηνύματα. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη και το σπίτι του στο οποίο έγινε έρευνα.
  Από το σπίτι του κατηγορουμένου κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια και εξετάζονται, καθώς και οχτώ φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
  Σύμφωνα με τη Δίωξη ο 37χρονος έχει εξαφανιστεί και αναζητείται. Έτσι δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τα κίνητρα της συκοφαντικής επίθεσης.
  Εκφράζονται ωστόσο υπόνοιες, ότι πιθανότατα ο κατηγορούμενος δρούσε για λογαριασμό ανταγωνιστών των συγκεκριμένων εταιρειών.
  Για το λόγο αυτό γίνεται ενδελεχής έρευνα στους σκληρούς δίσκους του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία για τα κίνητρα που είχε.

  Σχόλιο από Μ.ΜΠΟΥΓΔΑΝΟΣ | Ιουνίου 8, 2010 | Απάντηση

  • Η αντιμετωπιση παρομοιων καταστασεων, για μενα, απαιτει και τη δημοσιευση αποτελεσματων ελεγχων και τεκμηριωση της καλης ποιοτητας του γαλακτος που ειχε κατηγορηθει και μαλιστα εντοπιζοντας στις συγκεριμμενες ουσιες. Ετσι ο κοσμος θα βεβαιωθει οτι ολα ειναι καλα. Με διαψευσεις μονο δεν ειναι σωστο. Δεν εχω παρακολουθησει το θεμα και μπορει να εχουν γινει τα παραπανω…Δεν ξερω!

   Σχόλιο από Χρηστος | Ιουνίου 16, 2010 | Απάντηση

 7. Συνηθισμένα hoax emails (απάτες). Διαβάστε προσεκτικά
  Τα δέκα ψεύτικα e-mails που κυκλοφορούν συνεχώς. Ν.10

  Επειδή το κακό με τα worm e-mails, που διακινούν εκόντες-άκοντες οι χρήστες του διαδικτύου παραέγινε, ξεκινάμε την απομυθοποίηση των ηλιθίων αυτών μηνυμάτων, μήπως και συμμαζευτεί ο ελληνικός κυβερνοχώρος, που κατακλύζεται από ανοησία. Κι εμάς, ως παλιούς Bloggers μας πονάει! Όποιος το καταλαβαίνει, το καταλαβαίνει.

  Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις 10 μεγαλύτερες κοτσάνες, που κυκλοφορούν με e-mail, για όσους δεν θέλουν να τους δουλεύουν.

  Ξεκινάμε σήμερα από το Νούμερο 10.

  ΓΑΛΑ ΔΕΛΤΑ-ΦΑΓΕ

  Το μήνυμα λέει «ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΦΑΓΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ! » και στηρίζεται σε μια υποτιθέμενη εγκύκλιο της υπαλλήλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μουντή. Το γεγονός ότι η κυρία Μουντή, έχει μηνύσει τους διακινητές του ψεύτικου μηνύματος, από τις 11/2/2009, δεν πτοεί τους διακινητές του μηνύματος, που δε λένε να κάνουν την παραμικρή έρευνα.

  Σχόλιο από Μιχαλης | Μαΐου 26, 2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: