NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

To Nέο ΙΝΚΑ κατέθεσε ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ κατά παντός υπευθύνου για το θέμα της πορείας της τιμής των πετρελαιοειδών κατά το τρέχον έτος

Το Νέο ΙΝΚΑ προχώρησε σήμερα, 13/10/2008, στην κατάθεση, ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, της μηνυτήριας αναφοράς του κατά παντός υπευθύνου για το θέμα της πορείας της τιμής των πετρελαιοειδών κατά το τρέχον έτος. Ιδίως από τον Ιούλιο του 2008, οπότε άρχισε η ραγδαία μείωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και μέχρι σήμερα

Με την μηνυτήρια αναφορά αυτή, που είχαμε προαναγγείλει από τις 3 Οκτωβρίου, υλοποιούμε μία ακόμα δράση μας υπέρ των Ελλήνων πολιτών – καταναλωτών, υπέρ της ελληνικής κοινωνίας, της οποία αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι και εκφραστές.

Δεν είμαστε οπαδοί των μηνύσεων, όμως στην παρούσα φάση και μεταξύ των ελαχίστων μέσων άμυνας του πολίτη, αυτό ήταν το μοναδικό μέσο που διαθέταμε για να πέσει φως στο ζήτημα των τιμών των καυσίμων και, εάν αποκαλυφθούν ποινικές ευθύνες, να καταλογιστούν αυτές σε όλους τους υπεύθυνους.

Ως πολίτες είχαμε και θα έχουμε πάντα την αξίωση από τα όργανα της Πολιτείας, να δρουν έγκαιρα, να μας ενημερώνουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα και τα δίκαια της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων αυτής της χώρας.

Αφού η Πολιτεία, ο εκ του Συντάγματος προστάτης των συμφερόντων των πολιτών, απέχει εξ ορισμού και ιδεολογίας από τον δραστικό έλεγχο και την ρύθμιση της αγοράς, αφού κρίνει πως όλα είναι καλώς καμωμένα ή πως δεν χρειάζεται ειδική ρύθμιση, η δική μας θέση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενεργό και αποφασιστική δράση υπέρ της κοινωνίας.

Όταν και όπου διαπιστώνουμε ανακολουθίες και φαινόμενα που χρειάζονται διαφάνεια και έλεγχο, θα παρεμβαίνουμε με κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσουμε τον πολίτη, για να αποκαλυφθεί η λειτουργία της αγοράς και να ελεγχθεί η νομιμότητα της λειτουργίας της.

Μετά την προαναγγελία της κατάθεσης μήνυσης και στην εβδομάδα που ακολούθησε οι τιμές των καυσίμων άρχισαν να μειώνονται. Αυτό δίνει το στίγμα της αξίας της δράσης μας, της δράσης του αδέσμευτου κοινωνικού καταναλωτικού κινήματος.

Η μηνυτήρια αναφορά μας εξετάζει την πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου σε σχέση με τα παράγωγά του πετρελαιοειδή κατά το τρέχον έτος.

Επισημαίνουμε στην μήνυσή μας, με στοιχεία εξαχθέντα από τις ιστοσελίδες του υπουργείου Ανάπτυξης, την άμεση άνοδο των τιμών λιανικής πώλησης της βενζίνης και του πετρελαίου όταν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου ανέβαιναν και την αναντίστοιχη πορεία της τιμής της βενζίνης, όταν οι τιμές έπεφταν ραγδαία και κάθετα.

Ζητούμε να πέσει άπλετο φως από την Δικαιοσύνη στην πρακτική αυτή.

Ως μάρτυρες έχουμε καλέσει υπηρεσιακούς παράγοντες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, μέλη του καταναλωτικού κινήματος. Θα πρέπει όλοι μας να πάρουμε θέση, να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει σε αυτό τον τόπο και τι το προκαλεί.

Συνοπτικά, η μηνυτήρια αναφορά μας αναφέρεται στα κατωτέρω αδιαμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά:

Στο γεγονός ότι κατά τα έτη 2007 και 2008 παρατηρήθηκε σε διεθνές επίπεδο άνοδος των τιμών των καυσίμων, με αποτέλεσμα η τιμή του αργού πετρελαίου στην διεθνή αγορά να φθάσει έως τα 143,5 δολλάρια Η.Π.Α. το βαρέλι στα μέσα Ιουλίου 2008 ( πίνακας από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης).

Στο γεγονός ότι κατά την άνοδο αυτή της τιμής παρατηρήθηκε σχεδόν άμεση προς τα άνω και ανάλογη αναπροσαρμογή της τιμής της βενζίνης και των λοιπών προϊόντων του πετρελαίου, με αποτέλεσμα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, που αποτελεί βασικό καταναλωτικό αγαθό, να φθάσει, κατά τα ανακοινωθέντα του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην τιμή των 1,271 Ευρώ ανά λίτρο.

Στο γεγονός ότι σύμφωνα με γράφημα του Υπουργείου Ανάπτυξης που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα του ελέγχου των τιμών κατά το διάστημα της αύξησης των τιμών του αργού πετρελαίου, η αύξηση της λιανικής τιμής της βενζίνης, ήταν αμέσως ανάλογη και ακολουθούσε την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Στο γεγονός ότι, κατόπιν της ανόδου αυτής και από τα μέσα Ιουλίου και ένθεν ακολούθησε σημαντική πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, η τιμή του οποίου αποκλιμακώθηκε ταχύτατα.

Έτσι, ήδη:

– στις 25/07/2008 η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν 124,56 δολλάρια Η.Π.Α. ανά βαρέλι,

στις 13/08/2008 ήταν 107,33 δολλάρια ανά βαρέλι ,

στις 05/09/1998 ήταν 102,02 δολλάρια ανά βαρέλι,

στις 12/09/2008 ήταν 96,65 δολλάρια ανά βαρέλι,

στις 19/9/2008 ήταν 93,77 δολλάρια ανά βαρέλι,

– στις 26/9/12/2008 101,1 δολλάρια ανά βαρέλι

– στις 03/10/2008 στα 89,46 περίπου δολλάρια ανά βαρέλι

Υπήρξε δηλαδή μία συνολική πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά ποσοστό περίπου 37,5%.

Στο γεγονός ότι στο ίδιο αυτό διάστημα η μείωση της τιμής της βενζίνης στην λιανική πώλησή της προς τους καταναλωτές δεν ήταν καθόλου αντίστοιχη (ούτε αντίστοιχη της αναλογίας ανόδου της τιμής). Έτσι, στις 3/10/2008 η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,159 Ευρώ ανά λίτρο, μειωμένη μόλις κατά 0,112 Ευρώ ανά λίτρο σε σχέση με την ανώτατη του Ιουλίου 2008, ήτοι μειωμένη μόλις κατά ποσοστό 8,81%.

Αντίστοιχα:

στις 4/4/2008 η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν 102,34 δολλάρια Η.Π.Α. ανά βαρέλι και η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 1,11 Ευρώ ανά λίτρο

στις 5/9/2008 όπου υπάρχει αναλογία τιμής ανά βαρέλι πετρελαίου, ήτοι η τιμή του είναι 102,02 δολλάρια Η.Π.Α. η τιμή της αμόλυβδης είναι 1,20 Ευρώ το λίτρο.

Στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

Στις 11/7/2008, ένα βαρέλι αργού πετρελαίου είχε τιμή (σε Ευρώ) 90,62 Ευρώ.

Στις 5/9/2008, ένα βαρέλι αργού πετρελαίου είχε τιμή (σε Ευρώ) 71,6 Ευρώ.

Υφίσταται δηλαδή από τις 11/7/2008 μέχρι την 5/9/2008 μείωση τιμής ανά βαρέλι αργού πετρελαίου της τάξης του 20,9%, ενώ η μείωση της τιμής της βενζίνης στις 5/9/2008 ήταν της τάξης του 5,58%.

Στις 26/9/2008, ένα βαρέλι αργού πετρελαίου είχε τιμή (σε Ευρώ) 69,05 Ευρώ.

Στις 3/10/2008, ένα βαρέλι αργού πετρελαίου είχε τιμή (σε Ευρώ) 64,66 Ευρώ.

Αντίστοιχα στις 3/10/2008, η μείωση της τιμής ανά βαρέλι αργού πετρελαίου σε τιμές Ευρώ ήταν της τάξης του 28,64 %, ενώ η μείωση της τιμής της βενζίνης την ίδια ημέρα (3/10/2008) ήταν της τάξης του 8,81%.

Τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν ότι στην αγορά των καυσίμων υφίσταται σαφές πρόβλημα που μεταφράζεται σε άμεση επιβάρυνση των καταναλωτών με πολλά εκατομμύρια Ευρώ, τα οποία καρπούνται (κατά τα διαφαινόμενα) αδικαιολογήτως παράγοντες της αγοράς.

Με κρίση της διαπιστωτική (κατά το μέρος που είναι βάσιμη) της ανωτέρω καταστάσεως, δημοσιεύτηκε στις 26/9/2008 στον τύπο η πληροφορία ότι μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για υπόθαλψη καρτέλ στα υγρά καύσιμα.

Αυτό που ζητούμε με την αναφορά μας ως ένωση καταναλωτών, και αφού φέρεται να υφίσταται ζήτημα αξίας εκατομμυρίων Ευρώ που θίγει ατομικά και συνολικά τους πολίτες καταναλωτές, είναι να διερευνηθεί από την Εισαγγελική και Δικαστική Αρχή, το ανωτέρω ζήτημα και θέμα σε όλη του την ποινική διάσταση, ήτοι να κληθούν και να καταθέσουν τις θέσεις τους επί των ανωτέρω άπαντες οι εμπλεκόμενοι φορείς, παραγωγής και εμπορίας των καυσίμων, όπως και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς.

Στηρίζοντας την μηνυτήρια αναφορά μας, στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι σαφές ότι εφόσον διαπιστωθεί από την εισαγγελική και δικαστική έρευνα, η διάπραξη παρανόμων πράξεων, ζητούμε και τον ποινικό κολασμό παντός κατά το νόμο υπευθύνου.

Τέλος το Νέο ΙΝ.ΚΑ. παρακολουθεί στενά το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης και, εάν διαπιστώσει συμπεριφορές, που χρήζουν επίσης δικαστικής διερεύνησης, θα πράξει το καθήκον του απέναντι στους κατοίκους αυτής της χώρας.

Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει και να επεμβαίνει μέσα από τους θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών, μέσα από θεσμούς που τον εκφράζουν και έρχονται μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, για την προστασία των δικαίων και δικαιωμάτων του.

Advertisements

Οκτώβριος 13, 2008 - Posted by | ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ, ΚΑΥΣΙΜΑ, ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΤΙΜΕΣ, ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ | , , , , ,

5 Σχόλια »

 1. Mπράβο σας . Σήμερα στο υπουργείο ξύπνησαν και τρέχουν να προλάβουν τις μηνύσεις . Μιλούν για 70 όταν πρέπει να είναι 61….για δείτε το

  Σχόλιο από Ο ''Ευρών'' | Οκτώβριος 14, 2008 | Απάντηση

 2. Μπράβο και θα σας στηρίξουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο.
  Εφόσον η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει και να αποδώσει ευθύνες, θα πρέπει να το κάνει κάποιος αυτό. Άν εμείς οι καταναλωτές δεν ενωθούμε και δεν αποκτήσουμε καταναλωτική συνείδηση τότε όλα θα είναι πάντα εις βάρος μας προς όφελος μιας απαράδεκτης και παράνομης κερδοσκοπείας. Καλό είναι να ενημερώνουμε με mail συνεχώς το νέο Inka για ότι τιμές προιόντων παρακολουθούμε συχνά και όταν παρατηρούμε συνολικά για κάποια ποριόντα παράλογες αυξήσεις ή ήδη υψηλές τιμές να ενημερωνόμαστε και να τα μπουκοτάρουμε όλοι μαζί είτε με αγορές αντίστοιχων προιόντων άλλης μάρκας, είτε με αποφυγή συγκεκριμένων Super Market – Καταστημάτων είτε ακόμα και να αποφεύγουμε την αγορά του συγκεκριμένου είδους για κάποιο χρονικό διάστημα εάν παντού παρατηρείται αισχροκέρδια τύπου καρτέλ.

  Ευχαριστώ και συνεχίζουμε.

  Σχόλιο από ESR | Οκτώβριος 17, 2008 | Απάντηση

 3. Στις 29 Οκτωβρίου έκανε ανακοινώσεις ο εν δυνάμει Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ.Χρυσοχοΐδης για την ακρίβεια, μπλα, μπλα, μπλα. Δεν μίλησε για την «ακριβότερη ακρίβεια της Ευρώπης» , αυτή την ανέλυσε ο Πρόεδρός του στη Βουλή, αλλά είπε:

  «Ταυτόχρονα, και ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει πέσει στα 64 δολάρια περίπου το βαρέλι, μόνο από τις 3 μέχρι 17 Οκτωβρίου έχουμε μείωση 25%, η τιμή της βενζίνης στην κάνουλα παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Να σας πω χαρακτηριστικά, στις 30 μέρες μεταξύ 15/9/2008 και 16/10/2008, τον τελευταίο μήνα δηλαδή, είχαμε πτώση του αργού πετρελαίου 29% και είχαμε πτώση της βενζίνης 11,2%.

  Τις τελευταίες δύο βδομάδες, 3 Οκτωβρίου με 17 Οκτωβρίου, είχαμε το Brent 88,95 δολάρια, δηλαδή περίπου 89 δολάρια, στις 17/10 είχαμε 66 δολάρια, η πτώση είναι 25%, και η αμόλυβδη βενζίνη μειώθηκε μόλις 8,4%, με βάση τις τιμές που δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης.»

  Μάλιστα μοίρασαν και στους δημοσιογράφους τον παρακάτω πίνακα:

  ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΙΜΩΝ 15/9-16/10

  15/9/2008
  16/10/2008
  % Πτώσης

  Brent
  $90,45
  $64,14
  -29%

  Euro 95 ΕΛΛΑΔΑ
  1,19
  1,056
  -11,20%

  Συγκρίνουν τιμές πετρελαίου σε $ με τιμές βενζίνης σε €!!!

  Αυτό το έπιασε και ένας δημοσιογράφος και ρώτησε:
  «Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Σχετικά με το Χρηματιστήριο να σας θυμίσω ότι το 2003 ήταν πολύ πιο κάτω από αυτό που είναι τώρα, γύρω στις 1.400 μονάδες, το ένα είναι αυτό ( Πριν την αλχημεία με την βενζίνη ο Mike είχε αναφερθεί και στην καταβαράθρωση του ΧΑΑ από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας… και γι’ αυτό ο δημοσιογράφος του υπενθυμίζει κάποια νούμερα). Το δεύτερο, είπατε ότι υπάρχει διαφορά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου με αυτή της βενζίνης. Όμως είχαμε άλλη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου πριν ένα – ενάμιση μήνα, έφτανε στο 1,50 και τώρα είναι στο 1,25. Αυτή τη συνυπολογίσατε μέσα στο ποσοστό της πτώσης που βάλατε;»

  Ο κ. Χρυσοχοιδης απάντησε:

  «Βεβαίως τη συνυπολογίσαμε…

  Εδώ υπάρχει κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έχει απαντηθεί από την Κυβέρνηση. Το επαναλαμβάνω και πάλι: έχουμε μια μεγάλη δραματική μείωση της τιμής του πετρελαίου της τάξεως του 25% και έχουμε μείωση της αμόλυβδης βενζίνης 11%. Το ερώτημα είναι γιατί.»

  Η απάντηση στην κραυγή αγωνίας «γιατί;» είναι απλή και έχει δύο σκέλη:

  1. Παρόλο που απαντάει στον δημοσιογράφο ότι συνυπολόγισαν την μεταβολή στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, κατά τον τελευταίο μήνα, ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ!! Αν την είχαν συνυπολογίσει:

  α. θα μας παρέθετε τις τιμές του πετρελαίου Brent σε € και όχι σε $
  β. αν την είχε συνυπολογίσει (το ευρώ από 1,42$ περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου έπεσε στα 1,30$ στα μέσα Οκτωβρίου) θα έβγαζε μια πτώση, της τιμής του Brent, γύρω στο 22% και όχι 29% όπως στον πίνακα που παρουσίασε (το 29% εξάλλου είναι το αποτέλεσμα των πράξεων με βάση το δολάριο: αρχική τιμή= $90,45, τελική τιμή: $64,14, πτώση: $26,31 => πτώση 29%).

  2. Και σημαντικότερο, που διέφυγε ακόμα και στον γάτο τον δημοσιογράφο… Η τιμή της βενζίνης στο πρατήριο περιέχει εκτός από το 19% ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Ο ΕΦΚ όμως δεν προστίθεται σαν ποσοστό στην «χονδρική» τιμή της βενζίνης στο διυλιστήριο, αλλά είναι ένα σταθερό ποσόν.

  Για φέτος ο ΕΦΚ είναι 350€ στα 1.000 λίτρα ή 0,35€ στο λίτρο…
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.

  Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα 1,19€ που κόστιζε η βενζίνη στις 15/09 υπάρχουν 0,35€ + το 19%ΦΠΑ τους = 0,42€ τα οποία όσο και να πέσει η τιμή του Brent δεν πρόκειται να μειωθούν δηλ ακόμα και τζάμπα να μας δίνουν το πετρέλαιο οι Άραβες, τα διυλιστήρια και οι βενζινοπώλες, πάλι θα πληρώνουμε την βενζίνη 0,42€ το λίτρο.

  Άρα για να δούμε αν πράγματι μειώθηκε η τιμή την βενζίνης σε αντίστοιχο ποσοστό με την τιμή του Brent πρέπει να αφαιρέσουμε τον ΕΦΚ+το ΦΠΑ του και επί του προκυπταίου να υπολογίσουμε το ποσοστό.

  Έτσι λοιπόν στις 15/09 η τιμή της βενζίνης χωρίς τον ΕΦΚ ήταν (1,19€ – 0,42€ ΕΦΚ=) 0,77€, ενώ στις 16/10 ήταν (1,056€ – 0,42€ ΕΦΚ=) 0,636€.

  Έχουμε δηλαδή μια πτώση κατά 0,134€ ή 17,4%

  Άρα ο κ. Χρυσοχοιδης μας λέει ότι «το πετρέλαιο Brent έπεσε κατά 29% ενώ η βενζίνη στην Ελλάδα μόνο κατά 11,2%»…

  η αλήθεια είναι ότι το πετρέλαιο Brent έπεσε κατά 22% ενώ η βενζίνη στην Ελλάδα κατά 17,4%!!

  Για βάλτε τα αυτά αγαπητοί κύριοι του Ν. ΙΝΚΑ και δείτε ποια είναι η αλήθεια.

  Σχόλιο από george | Νοέμβριος 2, 2008 | Απάντηση

 4. Ρε george δεν γράφεις στο blog του Αλογοσκούφη (για να πάρειι μπονους), ούτε του Χρυσοχοϊδη.
  Ο Ε.Φ.Κ. θα γίνει τόσο το 2009. Προς το παρόν, πάρε ένα παλιότερο από έγκυρη εφημερίδα :
  Δευτέρα, 16 Ιούνιος 2008
  Βελτιώνεται αλλά επί το … αντιλαϊκότερον!
  Οι υποσχέσεις για «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών», που μοίραζαν τα τελευταία 34 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μεταφράστηκαν στην πράξη σε πρόσθετα βάρη για τους εργαζόμενους και μείωση των φόρων για τους πλούσιους.

  Άνθρακες ο θησαυρός, αποδείχτηκαν τελικά οι υποσχέσεις των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων – ανεξαρτήτως αν η σημαία του κόμματός τους είναι «πράσινη» ή «γαλάζια» – ότι θα ικανοποιήσουν το λαϊκό αίτημα για «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών» με μέτρα και πολιτικές που «θα» ανακουφίσουν τους εργαζόμενους από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη. Το ίδιο ισχύει και για τις κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που – παραθέτοντας επιλεκτικά στοιχεία – υποστηρίζουν πως οι δεσμεύσεις για φορολογική δικαιοσύνη γίνονται κάθε μέρα …πραγματικότητα!
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα και οι απόψεις που διατύπωσαν πρόσφατα από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο επί των Οικονομικών αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησής του Γ. Αλογοσκούφης, υποστηρίζοντας πως η οικονομική πολιτική της ΝΔ βρίσκεται στο «σωστό δρόμο» και πως οι μεταρρυθμίσεις (φορολογικές κλπ.) που προωθούν «αποδίδουν καρπούς»! Για να τεκμηριώσουν, μάλιστα, τους ισχυρισμούς τους, επικαλέστηκαν την «ευημερία των αριθμών» – όπως αυτή αποτυπώνεται με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του κρατικού χρέους, κλπ. – παραβλέποντας την πραγματικότητα των οικονομικών και άλλων προβλημάτων της καθημερινότητας που βιώνουν οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ: «Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα που εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενισχύει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας στα εισαγόμενα οικονομικά προβλήματα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα φορολογικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με στόχο τη «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών»… Φυσικά, δεν είπε κουβέντα ούτε για το δημόσιο χρέος της χώρας (αυξάνεται με ρυθμό μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο), ούτε για τη σημαντική υστέρηση των φορολογικών εσόδων, εξαιτίας κυρίως της φοροδιαφυγής και διεύρυνσης των φοροαπαλλαγών για τους κεφαλαιοκράτες.
  Σε πείσμα παρόμοιων υποσχέσεων, εξαγγελιών ή ακόμη και διαπιστώσεων – που επαναλαμβάνονται τα τελευταία 34 χρόνια από τα χείλη των πρωθυπουργών και των αρμόδιων επί των Οικονομικών υπουργών των κυβερνήσεών τους – το φορολογικό σύστημα της χώρας όχι απλά παραμένει άδικο, αλλά – σε αρκετές περιπτώσεις – «βελτιώνεται» επί το …αντιλαϊκότερον. Ετσι, στην Ελλάδα του 2008, οι φτωχοί και οικονομικά ανίσχυροι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι αγρότες και ΕΒΕ) εξακολουθούν να φορολογούνται σαν …πλούσιοι, ενώ, αντίθετα, οι μεγιστάνες του πλούτου (οι έχοντες και κατέχοντες μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοϊδιοκτήτες και το σινάφι τους) φορολογούνται σαν …φτωχοί και άποροι!
  Αποκαλυπτικά από αυτήν την άποψη, είναι και τα επίσημα στοιχεία που επεξεργάστηκε και παραθέτει σήμερα ο «Ρ», με βάση την εισηγητική έκθεση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2008 (υπερψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από τους βουλευτές της ΝΔ και αποτελεί ήδη νόμο του ελληνικού κράτους). Οπως προκύπτει από τον πίνακα, στην τελευταία 3ετία (το 2008 συγκριτικά με το 2005), το σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους αυξήθηκε κατά 30%, ήτοι κατά 12,6 δισ. ευρώ. Τα αναλυτικά στοιχεία, με τα οποία θα ασχοληθούμε στη συνέχεια, βεβαιώνουν ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας, όχι μόνο διατηρεί τα ταξικά του χαρακτηριστικά (παραμένει αντιλαϊκό και φιλομονοπωλιακό), αλλά χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκό, καθώς προσθέτει και νέα βάρη στα εργαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά.

  Ιδού και τα τεκμήρια

  Από το 2005 ως το 2008, που το σύνολο των φορολογικών εσόδων αυξήθηκε κατά 30%, οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν 37%. Στο ίδιο διάστημα με αύξηση των άμεσων φόρων κατά 20%, είχαμε αύξηση στους φόρους των προσωπικών εισοδημάτων κατά 31% και των επιχειρηματικών κερδών μόλις… 3%!
  Αρκετά από τα στοιχεία του πίνακα τεκμηριώνουν την υποκρισία και το φαρισαϊσμό των κυβερνώντων, καθώς πείθουν και τον πιο αδαή, πως επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, εφαρμόστηκαν μέτρα και πολιτικές, που εντείνουν – όπως γινόταν και επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ – τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τόσο των έμμεσων όσο και των άμεσων φόρων.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, στην περίοδο από το 2005 μέχρι το 2008, το σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους αυξήθηκε κατά 12,6 δισ. ευρώ ή 30%. Με δεδομένο ότι στην ίδια περίοδο η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο (22-23%) και ο επίσημος πληθωρισμός αυξήθηκε περίπου 11,5% – 12%, είναι ολοφάνερο πως έχουμε μια αύξηση της φορολογίας του ΑΕΠ (δηλαδή του παραγόμενου πλούτου και των εισοδημάτων που φορολογούνται).
  Στο εύλογο ερώτημα, ποιος πλήρωσε τα σπασμένα – δηλαδή τη γενναία αύξηση της φορολογίας του παραγόμενου πλούτου (ΑΕΠ) και των εισοδημάτων – η απάντηση βρίσκεται στα αναλυτικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, όπου καταγράφεται η διαχρονική εξέλιξη (μεταβολή) στις επιμέρους κατηγορίες των φορολογικών εσόδων. Όποιος καθίσει και διαβάσει τα αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού με τη διαχρονική εξέλιξη των φορολογικών εσόδων, θα διαπιστώσει πως τα σπασμένα της αύξησης της φορολογίας του ΑΕΠ (και των φορολογούμενων εισοδημάτων), δεν τα πλήρωσαν οι οικονομικά ισχυροί και πλούσιοι (μεγαλοεπιχειρηματίες που είδαν τα εισοδήματά τους να εκτινάσσονται στα ύψη από την προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους) αλλά τα συνήθη υποζύγια του προϋπολογισμού.
  Με πρόσχημα λοιπόν το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών (ελλειμμάτων, κρατικού χρέους) και την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», η κυβέρνηση της ΝΔ υποχρέωσε τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς (μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες ή εμπόρους) να πληρώσουν στην εφορία ακόμη περισσότερους φόρους.
  Έτσι, στην περίοδο από το 2005 μέχρι το 2008, που η επίσημη κυβερνητική πολιτική περιόρισε τις ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις σε ποσοστά γύρω και κάτω του 10% και παράλληλα συνέβαλε στον υπερδιπλασιασμό των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 37% και οι άμεσοι φόροι 20%.

  Αντιλαϊκότεροι οι έμμεσοι…
  Με τις αλλαγές της κυβέρνησης οι κατεξοχήν αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι, έγιναν αντιλαϊκότεροι. Σ’ αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι από το 2005 μέχρι και το 2008 η αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 37% (ποσοστό σχεδόν δεκαπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού) απέφερε πρόσθετα έσοδα 8,9 δισ. ευρώ. Και είναι αντιλαϊκοί οι έμμεσοι φόροι, όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά για τον απλό λόγο ότι βαρύνουν το ίδιο τους πεινασμένους που ζουν με τα επιδόματα πρόνοιας – ανεργίας ή μισθούς και συντάξεις των 500 ευρώ το μήνα, και τους μεγιστάνες του πλούτου που τα… φέρνουν βόλτα με 10.000 ή και 1.000.000 ευρώ το μήνα! Ετσι, για ένα κιλό ψωμί, ένα κιλό κρέας, για τη βενζίνη πληρώνουν τον ίδιο φόρο ο χαμηλόμισθος, ο χαμηλοσυνταξιούχος ή ο άνεργος με τους μεγαλοέχοντες και μεγαλοκατέχοντες.
  Το γεγονός ότι στην εξεταζόμενη περίοδο ενισχύθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των έμμεσων φόρων, επιβεβαιώνεται και από το ότι:

  * Οι φόροι συναλλαγών αυξήθηκαν συνολικά κατά 39% (κυρίως ΦΠΑ και λοιποί φόροι συναλλαγών, όπως μεταβίβασης κεφαλαίων, χαρτοσήμου κλπ). Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι ο ΦΠΑ – που το 2005 αντιπροσώπευε το 89,3% και φέτος θα ανέλθει στο 90,8% των συνολικών έμμεσων φόρων – αυξήθηκε κατά 41%. Σημαντικό μερίδιο στη μεγάλη αύξηση τόσο των έμμεσων φόρων και γενικά των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους, είχε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το 2005 τους συντελεστές του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού και παραπέρα υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών.
  * Οι φόροι κατανάλωσης αυξήθηκαν συνολικά 36% (κυρίως λόγω των αλυσιδωτών αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι, με πρόσχημα την εναρμόνιση της φορολογίας των υγρών καυσίμων με την ΕΕ, η κυβέρνηση αύξησε μέχρι τώρα 3 φορές τον ΕΦΚ στα καύσιμα, συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών τόσο του πετρελαίου θέρμανσης όσο και στα άλλα υγρά καύσιμα (βενζίνες, πετρέλαια). Χάρη σε αυτές τις αυξήσεις, για το 2008, τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον ΕΦΚ καυσίμων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 67%!

  …αλλά και οι άμεσοι φόροι
  Αντιλαϊκότεροι, όμως, έγιναν και οι άμεσοι φόροι. Με τις «εκσυγχρονιστικές» ή «μεταρρυθμιστικές» αλλαγές που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – όπως η μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε μόλις 4 – περιορίστηκε η προοδευτικότητα των άμεσων φόρων. Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών (ανάμεσα σ’ αυτές η δραστική μείωση των συντελεστών φορολογίας για τα επιχειρηματικά κέρδη και η ισχνή μείωση των συντελεστών φορολογίας για τα προσωπικά εισοδήματα), ήταν να αυξηθούν τα φορολογικά βάρη για τα χαμηλά εισοδήματα και να μειωθούν τα βάρη για τους μεγαλοεισοδηματίες και μεγαλοϊδιοκτήτες.
  Σ’ αυτό συνηγορούν και τα αναλυτικά στοιχεία του πίνακα, που αποτυπώνουν την εξέλιξη των άμεσων φόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην τελευταία 4ετία – από το 2005 μέχρι και το 2008 – ενώ το σύνολο των άμεσων φόρων αυξήθηκε κατά 20% ή 3,7 δισ. ευρώ, το ποσοστό αύξησης των φόρων ήταν πολύ μεγαλύτερο για τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα και πολύ μικρότερο για τους μεγαλοεισοδηματίες και μεγαλοϊδιοκτήτες.
  Συγκεκριμένα, το 2008 συγκριτικά με το 2005:

  * Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επιχειρηματιών κλπ) αυξήθηκε κατά 31%, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
  * Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (κέρδη μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων) αυξήθηκε μόλις 3%. Η συμβολική αύξηση της φορολογίας των κερδών, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό, «καρπό» της δραστικής μείωσης των συντελεστών φορολογίας των κερδών (15 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες) που θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ετσι, σε μια περίοδο που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονταν με διψήφιο ή και τριψήφιο αριθμό και συνεχίζονταν οι πολιτικές μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, είχαμε μείωση (σε πραγματικές τιμές) των φόρων που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις για τα κέρδη τους! Η ευνοϊκή μεταχείριση των κυβερνώντων, απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, επιβεβαιώνεται και από τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση (την ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική λιτότητας του 2008 των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους) με την οποία παρατείνει για μια ακόμη χρονιά (πρωτοεφαρμόστηκε το 2000)τη φορολογική πριμοδότηση σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς τους δίνει το δικαίωμα της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος του παρακρατηθέντος φόρου 10% επί των τόκων των ομολόγων.
  * Ο φόρος στην περιουσία (φόρος ακίνητης περιουσίας και κληρονομιών – γονικών παροχών ή δωρεών) αυξήθηκε 84%. Προσοχή, και εδώ τα φαινόμενα απατούν! Μπορεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους από την περιουσία να φαντάζει προοδευτική και δημοκρατική αλλά δεν είναι. Κι αυτό γιατί η γενναία αύξηση των φόρων από την ακίνητη περιουσία οφείλεται στην υπερφορολόγηση της μικρής ακίνητης περιουσίας, παράλληλα με τη μείωση της φορολογίας για τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει από φέτος το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας – το ΦΜΑΠ – που επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων και παράλληλα να καθιερώσει το φόρο κατοχής ακινήτων, επιβάλλοντας το Ειδικό Τέλος σε όλους τους φορολογούμενους με μικρή ακίνητη περιουσία, όπως οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πάνω από 50 τ.μ. κλπ.

  Τα παραπάνω στοιχεία, αποτυπώνουν πλευρές μόνο της άγριας φορολογικής επίθεσης που δέχτηκαν μέχρι τώρα τα λαϊκά εισοδήματα των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, προκειμένου οι κυβερνώντες να εξαργυρώσουν τις «υποχρεώσεις» που έχουν αναλάβει απέναντι τόσο στην ΕΕ και τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές όσο και στην εγχώρια ολιγαρχία του πλούτου. Τα ίδια στοιχεία, αποδεικνύουν ότι το διάτρητο των επιχειρημάτων περί «αντοχής της οικονομίας», που επικαλούνται κατά διαστήματα οι κυβερνώντες – πράσινοι ή γαλάζιοι – κάθε φορά που αρνούνται την ικανοποίηση των δίκαιων λαϊκών αιτημάτων. Θεωρείται δε βέβαιο, πως όσο νωρίτερα οι εργαζόμενοι καταφέρουν να ανατρέψουν με την πάλη τους το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων (δηλαδή την «ιερά συμμαχία» των κομμάτων εξουσίας και του ευρωμονόδρομου με τους κεφαλαιοκράτες) τόσο νωρίτερα θα μπει φραγμός στις φορομπηχτικές και φοροεισπρακτικές πολιτικές και θα ανακουφιστούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη. Από την άποψη αυτή, η πάγια θέση του ΚΚΕ, για «κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση», είναι και επίκαιρη και ρεαλιστική.

  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15/06/08

  Σχόλιο από Babis o Flou | Νοέμβριος 3, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: