NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Η προχειρότητα και η ανικανότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης να ελέγξει τις τιμές

Eμφύλιος πόλεμος» ξέσπασε στην κυβέρνηση με θύματα τους… καταναλωτές, καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί κοντράρονται αδυνατώντας, τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση των μέτρων κατά της ακρίβειας, να καταλήξουν σε μια κοινή συνισταμένη για την εφαρμογή τους.

Τελευταίο κρούσμα η διαφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και υπουργείου Ανάπτυξης για την εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής αναγραφής στα τιμολόγια των εκπτώσεων που κάνουν οι βιομήχανοι στα σούπερ μάρκετ και στα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία περιέχεται στην… περίφημη λίστα με τα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας, δεν θα περάσει τελικά, καθώς στο υπουργείο Οικονομίας είναι κάθετοι, υποστηρίζοντας πως υπάρχει «τεχνική αδυναμία».

Όλα αυτά λίγα μόνο 24ώρα πριν πάρει σάρκα και οστά με τη δημοσιοποίηση της σχετικής αγορανομικής διάταξης από το υπουργείο Ανάπτυξης και σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός σπάει όλα τα κοντέρ.

Η εξέλιξη αυτή πέραν όλων των άλλων δείχνει και το μέγεθος της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση το σοβαρό πρόβλημα της ακρίβειας, που «ροκανίζει» την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Μάλιστα οργανώνεται για μεθαύριο Πέμπτη κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομίας, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης, κ. Χρήστου Φώλια, και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλ. Κοντού, ώστε να παρουσιαστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά αμφίβολη, αν όχι απίθανη, η συμμετοχή του κ. Αλογοσκούφη, γεγονός που δείχνει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη επρόκειτο αρχικά να δοθεί την περασμένη Πέμπτη, αλλά τελικά αναβλήθηκε.

Πιο αναλυτικά, από το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωναν έτοιμοι να προχωρήσουν την αγορανομική διάταξη και σημείωναν πως η υποχρεωτική αναγραφή των εκπτώσεων στα τιμολόγια είναι ένα από τα βασικότερα μέτρα (από τη δέσμη των 41), καθώς θα συνέβαλε στην υποχώρηση των τιμών.

Και αυτό γιατί θα φανερώσει όλες τις εκπτώσεις και θα αποτρέψει συμφωνίες βιομηχάνων και λιανοπωλητών κάτω από το τραπέζι.

«Εφόσον όμως πέσουν οι τιμές κτήσης, τότε θα υποχωρήσουν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, γι’ αυτό βάζει βέτο το Οικονομίας», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Αντώνη Μπέζα, τόνιζαν πως είναι τεχνικά αδύνατη η εφαρμογή του μέτρου.

Προσέθεταν πως οι αγορανομικές διατάξεις που θα εκδοθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα το περιλαμβάνουν.

Χωρίς μηχανισμό

«Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν, δεν υπάρχει μηχανισμός», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται θέμα απώλειας εσόδων, το οποίο να υπαγόρευσε τη ματαίωση του μέτρου.

Η άρνηση του υπουργείου Οικονομίας να «τρέξει» το μέτρο έχει προκαλέσει δυσφορία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Και αυτό πέραν όλων των άλλων, γιατί η αρνητική απάντηση δόθηκε την τελευταία, στην κυριολεξία, στιγμή.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, φέρεται να λέει στο περιβάλλον του πως σηκώνει μόνος του τα βάρη του επιμολυσμένου ηλιελαίου και της ακρίβειας και ότι την ίδια ώρα από το υπουργείο Οικονομίας δεν «βάζουν πλάτη».

Επίσης συμπληρώνει ότι η αγορανομική διάταξη για την υποχρεωτική αναγραφή των εκπτώσεων θα είχε απτά αποτελέσματα.

Advertisements

Μαΐου 27, 2008 - Posted by | ΑΓΟΡΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΤΙΜΕΣ | , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: