NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

H ανευθυνότητα στο μεγαλείο της!!!

Ως… πειραματόζωα χειρίζονται τους καταναλωτές ο επί της Ανάπτυξης υπουργός Χρ. Φώλιας και ο προεδρεύων του ΕΦΕΤ καθηγητής Αντ. Ζαμπέλας, επιχειρώντας να κατευνάσουν την οργή τους για το σκάνδαλο με το «βρώμικο» ουκρανικό ηλιέλαιο που πνίγει τη χώρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα προέβη και στην απίστευτη δήλωση « δεν έχω πρόβλημα να φάω πολύ ηλιέλαιο»

Την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα συνεχίζουν να τρέχουν και να μη φτάνουν, πληρώνοντας (μαζί με τους καταναλωτές) το τίμημα της πολυδιάσπασης και της ελλιπούς στελέχωσης των υπηρεσιών.

Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας, να πρότεινε στους καταναλωτές να φάνε άφοβα ηλιέλαιο, αλλά οι εντατικοί έλεγχοι δείχνουν ότι μάλλον όλοι φοβούνται ορυμαγδό αγωγών και βαρύ πολιτικό κόστος από το διατροφικό σκάνδαλο.

Την πρωτοβουλία φαίνεται να παίρνει η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως στα Χανιά όπου η Νομαρχία ξεκινά «χτένισμα» των επαγγελματιών για να διαπιστωθεί αν έχουν συμμορφωθεί με το έγγραφο του ΕΦΕΤ που ζητάει απόσυρση όλων των ηλιελαίων.

Σε ανακοίνωσή του το τμήμα εμπορίου επισημαίνει ότι η άμεση απόσυρση όλων των παρτίδων ηλιελαίου από την αγορά ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης και το βαθμό επιμόλυνσης γίνεται με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Αδικαιολόγητη ολιγωρία

Όλες οι χώρες που ειδοποιήθηκαν για το μολυσμένο ουκρανικό ηλιέλαιο- πλην της Ελλάδας- αντέδρασαν αμέσως με αποτέλεσμα να περιορίσουν και να δεσμεύσουν τον διατροφικό όλεθρο μέσα σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας.

Στη Γαλλία όπου και βρέθηκαν οι πρώτες παρτίδες του ουκρανικού ηλιελαίου στις 23 Απριλίου εφαρμόστηκαν αμέσως οι διαδικασίες αυτοελέγχου και ιχνηλασιμότητας των εταιρειών, που σε συνδυασμό με τις έρευνες και τις χημικές αναλύσεις των αρμόδιων αρχών προστασίας των καταναλωτών οδήγησαν στον εντοπισμό των μολυσμένων ποσοτήτων. Το αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν μέσα σε μία εβδομάδα να έχει δεσμευθεί το σύνολο του ηλιελαίου, χωρίς καν να υπάρξει προειδοποίηση προς το κοινό. Τα ίδια περίπου εφαρμόστηκαν και σε Ιταλία, Ολλανδία και Βρετανία, όπου είχαν διοχετευθεί μολυσμένες παρτίδες ηλιελαίου. Στην Ελβετία δε, όπου οι αρμόδιες αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες στις 2 Μαΐου, κατάφεραν να δεσμεύσουν τις ποσότητες μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Τα πλέον όμως δραστικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών έλαβε η Ισπανία, καθώς ήδη έχει θρηνήσει θύματα από προηγούμενο διατροφικό σκάνδαλο με λάδι. Το 1981 κατόπιν νοθείας κραμβελαίου με ανιλίνη- παράγωγο πίσσας άνθρακα- υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι.

Advertisements

Μαΐου 22, 2008 - Posted by | ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, Ηλιέλαιο, Καταναλωτικά | ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: