NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

H Έξοδος της Μεγάλης……… Ακρίβειας

Καύσιμα και οπωροκηπευτικά συνθέτουν το δίδυμο της πασχαλινής ακρίβειας, καθώς οι τιμές της βενζίνης σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ σε φρούτα και λαχανικά οι τιμές κυμαίνονται μέχρι και σε διπλάσια επίπεδα από πέρυσι.

Στα κρέατα η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς οι τιμές, αν και «τσίμπησαν» 10 – 50 λεπτά, παραμένουν στα περυσινά πλαίσια, ενώ τα σούπερ – μάρκετ μπήκαν στη μάχη των προσφορών με τιμές από 4 ευρώ για τα εισαγόμενα και 6 για τα ντόπια. Οι παραγωγοί ανέστειλαν στο μεταξύ τις κινητοποιήσεις για την τιμή του οβελία, εξακολουθούν ωστόσο να πιέζουν για καλύτερες τιμές. Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, έκανε νέο ρεκόρ, καθώς έφθασε στο 1,131 ευρώ το λίτρο, ύστερα από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις διεθνείς τιμές του αργού και των προϊόντων.

Είναι ενδεικτικό ότι η διεθνής τιμή της αμόλυβδης «φλερτάρει» πλέον με τα 1.000 δολάρια ανά τόνο (την περασμένη Παρασκευή έφθασε στα 973,5 δολ.) και οι ανατιμήσεις θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες αν δεν ανέβαινε παράλληλα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Πάντως, μία από τις αιτίες της ανόδου των διεθνών τιμών είναι και η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος.

Το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο έκανε νέο ρεκόρ στις ασιατικές αγορές, όπου έφθασε στα 117,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ που μίλησαν χθες στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στη Ρώμη, απέκλεισαν την προοπτική αύξησης της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται σε κερδοσκοπία και όχι σε θεμελιώδεις παράγοντες.

Με κριτήριο τη μέση τιμή, η πασχαλινή έξοδος θα είναι εφέτος ακριβότερη κατά 11,5% σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις στα διόδια. Στην Περιφέρεια οι τιμές διαμορφώνονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, μέχρι 1,3 ευρώ το λίτρο, ενώ η «ταρίφα» για την αμόλυβδη στα περισσότερα πρατήρια σε νησιά και εθνικές οδούς είναι το 1,2 ευρώ.

Στους ακριβότερους νομούς της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, περιλαμβάνονται οι τέσσερις της Κρήτης, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και η Σάμος.
Παρ’ όλα αυτά, οι λιανικές τιμές των καυσίμων παραμένουν οι χαμηλότερες της Ευρώπης. Ομως η διαφορά οφείλεται στη χαμηλότερη φορολογία, καθώς οι τιμές χωρίς φόρους, που εκφράζουν το επίπεδο του ανταγωνισμού στην αγορά, παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τέλος Μαρτίου η τιμή χωρίς φόρους της αμόλυβδης στη χώρα μας ήταν η 6η ακριβότερη μεταξύ των «27», ενώ χειρότερη είναι η εικόνα στο πετρέλαιο κίνησης όπου η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. μετά την Ιταλία.

Στα τρόφιμα το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στα οπωροκηπευτικά, όπου οι τιμές διαμορφώνονται μέχρι και σε διπλάσια επίπεδα από πέρυσι. Ενδεικτικά οι τιμές για τις ντομάτες κυμαίνονται μέχρι 2,5 ευρώ (από 1,7 – 2 ευρώ πέρυσι), τα αγγούρια έως 0,6 (από 0,35), τα λεμόνια μέχρι 3 ευρώ (από 1,5). Στα περυσινά επίπεδα κυμαίνονται οι πατάτες (0,75 – 0,8 ευρώ) και οι φράουλες (2 ευρώ).
Οι τιμές για τα κρέατα στην κεντρική αγορά του Ρέντη «τσίμπησαν» μέχρι 0,5 ευρώ, αλλά παραμένουν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη Μεγάλη Δευτέρα του 2007.

Λιανική

Οι λιανικές στη Βαρβάκειο για τα ντόπια αρνιά γάλακτος κυμαίνονταν μέχρι 9,5 ευρώ το κιλό και για τα κατσίκια μέχρι 10 ευρώ, ενώ τα εισαγόμενα από Βουλγαρία και Σκόπια κυμαίνονται στα 6 ευρώ. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές κλιμακώνονται μέχρι 11 ευρώ και στα σούπερ – μάρκετ τα ντόπια ξεκινούν από 6 ευρώ.

Advertisements

Απρίλιος 22, 2008 - Posted by | ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, Καταναλωτικά | , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: