NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Ψάρια μολυσμένα με επικίνδυνα τοξικά . Έρευνα σοκ της εφημερίδας Τα Νεα

«ΤΑ ΝΕΑ» αγόρασαν και παρέδωσαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο 9 δείγματα, 4 εκ των οποίων είχαν υψηλές συγκεντρώσεις σε χημικά

Κατεψυγμένος γαλέος με υδράργυρο, φρέσκα μπαρμπούνια και σαργοί με υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και κονσέρβες τόνου εμπλουτισμένου με κάδμιο.

Ψάρια- από αυτά που φθάνουν καθημερινά στο πιάτο μας- αγόρασαν «ΤΑ ΝΕΑ» σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και σε συνοικιακό ιχθυοπωλείο και τα παρέδωσαν σε πιστοποιημένο, από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, εργαστήριο χημικών αναλύσεων. Όπως διαπιστώθηκε εμφάνιζαν μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων.

«ΤΑ ΝΕΑ» αγόρασαν 7 διαφορετικά είδη ψαριών, φρέσκα, κατεψυγμένα και σε κονσέρβα. Συνολικά 9 δείγματα παραδόθηκαν σε πιστοποιημένο ελληνικό εργαστήριο: φρέσκος σαργός Αιγαίου, φρέσκο μπαρμπούνι Αιγαίου, φρέσκο σκουμπρί Αιγαίου, σφυρίδα Ινδίας κατεψυγμένη, φαγκρί κατεψυγμένο Σενεγάλης, γαλέος φέτα Νοτιοανατολικού Ατλαντικού και τρεις διαφορετικές μάρκες τόνος κονσέρβα. Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η προέλευση των ψαριών- ειδικά για τα φρέσκα- είναι αυτή που δήλωσε στα «ΝΕΑ»- όπως και στους υπόλοιπους πελάτες του ο ιχθυοπώλης.

Τα ευρήματα

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων- που επιβεβαιώθηκαν από διαπιστευμένο εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έδειξαν ότι τρία από τα δείγματα εμφάνιζαν αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και ένα τέταρτο ήταν στις οριακές τιμές των ανώτατων επιτρεπομένων ορίων.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα πρέπει να χτυπήσουν το καμπανάκι στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς: με την υπάρχουσα ρύπανση των θαλασσών χρειάζεται διεξοδική παρακολούθηση των τροφών που καταλήγουν στο πιάτο μας. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τη συγκεκριμένη έρευνα, είμαστε ουσιαστικά απροστάτευτοι λόγω της απουσίας του ελεγκτικού μηχανισμού παρακολούθησης. Η Πολιτεία δεν πρέπει να μείνει αδρανής σε αυτήν την υπόθεση, ενώ δεν πρέπει να προκληθεί πανικός στους πολίτες.

Μπαρμπούνι και σαργός με αρσενικό

Η έκθεση του διαπιστευμένου εργαστηρίου με τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων.

ΣΤΟ ΦΡΕΣΚΟ μπαρμπούνι, το οποίο σύμφωνα με τον ιχθυοπώλη είχε αλιευθεί στο Κεντρικό Αιγαίο, οι συγκεντρώσεις σε αρσενικό ήταν 21.500 μgr/kgr

Προς το παρόν, στα ψάρια δεν προβλέπεται ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αρσενικού, κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο στοιχείο υπάρχει σε αυτά σε οργανική μορφή- η οποία θεωρείται σχετικώς ακίνδυνη- και σε ανόργανη, που είναι η πλέον επικίνδυνη.

Από διεξοδική μελέτη της Αγγλικής Υπηρεσίας Τροφίμων προέκυψε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα ανόργανου- τοξικού- αρσενικού που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός προέρχεται από τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Σύμφωνα με την αγγλική έρευνα, σε 42 είδη ψαριών, 8 είδη οστρακοειδών και 75 μεμονωμένα οστρακοειδή που αναλύθηκαν, ο μέσος όρος αρσενικού ανερχόταν σε 3.214 μgr/kgr. Στο μπαρμπούνι από το κεντρικό Αιγαίο προκύπτει ότι η συγκέντρωση αρσενικού ήταν περίπου 7 φορές πάνω από τον μέσον όρο. Την ίδια ώρα το όριο αρσενικού στο πόσιμο νερό ανέρχεται σε 10 μgr/kgr. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να μην τρώμε τόσα ψάρια όσο νερό πίνουμε, όμως οι συγκεντρώσεις του αρσενικού στο δείγμα ήταν τουλάχιστον 10 φορές πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια της Ε.Ε. για το νερό.

Γαλέος με υδράργυρο

ΟΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ φέτες γαλέου από τον Νοτιοανατολικό Ατλαντικό υπερέβαιναν κατά 60% τα όρια σε συγκεντρώσεις υδραργύρου. Βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, οι μέγιστες επιτρεπόμενες ποσότητες της συγκεκριμένης τοξικής ουσίας ανέρχονται σε 500 μικρογραμμάρια ανά κιλό ψαριού (μgr/kgr). Στον κατεψυγμένο γαλέο που διατίθεται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, οι τιμές συγκέντρωσης υδραργύρου έφταναν τα 805 μgr/kgr. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο υδράργυρος είναι ένα από τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συσσωρεύεται στους οργανισμούς. Ιδιαίτερα ο γαλέος, που τρώει μικρότερα ψάρια συσσωρεύει υδράργυρο και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να έχει αυξημένες συγκεντρώσεις της τοξικής ουσίας. Για το συγκεκριμένο δείγμα που βρέθηκε εκτός ορίων, υπεύθυνες σύμφωνα με τους επιστήμονες θεωρούνται οι βιομηχανικές δραστηριότητες σε χώρες της Νοτιοδυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με έρευνες, οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου μπορεί να διαταράξουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των εμβρύων καθώς και να μειώσουν τη νοητική ικανότητα των παιδιών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 8% των γυναικών που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης έχουν στο αίμα τους επίπεδα υδραργύρου, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν κινδύνους για το έμβρυο. Επιπλέον, μεγάλες ποσότητες υδραργύρου προκαλούν προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι.

Τόνος με κάδμιο

Η ΚΟΝΣΕΡΒΑ τόνου σε νερό- ιδιωτική ετικέτα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ- βρέθηκε να προσεγγίζει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για το κάδμιο στα ψάρια. Ειδικότερα, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις της τάξεως των 44 μgrgr, ενώ το όριο ανέρχεται στα 50 μgr/kgr. Η προέλευση του τόνου, όπως αναγραφόταν στη συσκευασία, ήταν η Ταϊλάνδη.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το κάδμιο που ανιχνεύθηκε στο συγκεκριμένο δείγμα πιθανότατα να προέρχεται από την ίδια την κονσέρβα, καθώς για την κατασκευή τους πολλές φορές χρησιμοποιείται λευκοσίδηρος. Η συνήθης τακτική για να αποφεύγεται η επαφή της τροφής απευθείας με το μέταλλο είναι επικάλυψη με ειδικό σπρέι στην εσωτερική τους πλευρά. Πιθανότατα δεν είχε επικαλυφθεί ολόκληρη η περιοχή της κονσέρβας και έτσι το ψάρι εμφανίζεται επιμολυσμένο με κάδμιο. Άλλη εκδοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή της Ταϊλάνδης. Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, το κάδμιο θεωρείται πιθανή καρκινογόνος ουσία, ενώ η υψηλή τοξικότητά του συνδέεται άμεσα με βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά.

Advertisements

Απρίλιος 14, 2008 - Posted by | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, Καταναλωτικά | , , ,

1 σχόλιο »

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Βρίσκω την προσπάθειά σας πολύ ενδιαφέρουσα μιας και το κανονικό ΙΝΚΑ δεν δίνει δεκάρα τσακιστή. 2 φορές πήρα τηλέφωνο για κάποια ζητήματα και μόνο που δεν με βρίσανε κιόλας οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποτίθεται πληρώνουμε για να επιλύουν τα προβλήματα των καταναλωτών. Αγενέστατοι, κάντε γραπτή καταγγελία κύριέ μου και μου το κλείσανε. Αυτοί είναι.
    Όσον αφορά το τι τρώμε, πραγματικά είναι απίστευτο. Θυμάμαι κάποτε υπήρχε μια εποχή που ο όρος «μεταλλαγμένα» για παράδειγμα δεν υφίστατο. Τώρα, όποιος δεν έχει τα φράγκα να αγοράσει βιολογικά προϊόντα που και αυτά δε γνωρίζουμε αν είναι βιολογικά, τρώει ντομάτα με άρωμα μπριζόλας
    Κατάντια…
    Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη στην αξιόλογη προσπάθειά σας

    Σχόλιο από ΕΚΤΟΡΑΣ | Απρίλιος 15, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: