NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Κινδυνεύει η Ελλάδα από τρομοκρατικές επιθέσεις;

Είναι πλέον γνωστό ότι η Αλ-Κάιντα και παρόμοιες Ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, με έντονη δραστηριότητα σε χώρες της Ευρώπης, έχουν δημιουργήσει δίκτυο και στην Ελλάδα. Η παγκόσμια κατακραυγή της τρομοκρατίας και το «κυνήγι των φονταμενταλιστών» ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και τη χώρα μας σε ιδανικό σημείο για επέκταση των Ισλαμικών τρομοκρατικών δικτύων.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ιδιαίτερη γεωγραφική τοποθεσία, καθώς συνορεύει με τη Μέση Ανατολή – γεγονός που τόσες φορές έχει αναλυθεί γεωπολιτικά υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κάτι που την καθιστά επιρρεπή σε τρομοκρατική δράση οργανώσεων που στοχεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Από τη μία, η «ανάπτυξη» βάσεων αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία που έχει η χώρα για την οικονομική ενίσχυση και προπαγάνδα των οργανώσεων αυτών. Από την άλλη, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα είναι βαθιά ετερογενές με αρκετές μεσανατολικές και προ-ισλαμικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν τη χώρα ως κρησφύγετο. Παράγοντες που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη ως χώρα στην ανάπτυξη οργανωμένης τρομοκρατικής δράσης.

Στο παρελθόν αρκετά δίκτυα οργανώσεων χρησιμοποίησαν την Ελλάδα προκειμένου να επιτεθούν σε Δυτικούς στόχους. Τέτοια περιλαμβάνουν κυρίως γκρουπ Αραβικής, Παλαιστινιακής, Κουρδικής και Αρμένικης προέλευσης που έχουν κατά καιρούς επικεντρώσει τις δραστηριότητές τους κατά Αμερικανικών, Ισραηλινών και Τουρκικών στόχων. Οι υποθέσεις του Κουρδικού PKK είναι ίσως οι πιο προβεβλημένες, αλλά και οι «Μάιος 15′ Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», η οργάνωση «Αμπού Νιντάλ», το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», η «Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», όπως επίσης ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» καθώς και ομάδες Λιβανέζων Σιιτών.

Ιστορικά, οι οργανώσεις που εγκατέστησαν στην Ελλάδα την επιχειρησιακή τους βάση, φρόντισαν επίσης να αναπτύξουν δεσμούς με ριζοσπαστικές, αριστερίζουσες, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως αυτές της «17 Νοέμβρη» (17Ν) και του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα» (ΕΛΑ). Επιπλέον, σύμφωνα με κάποιες γαλλικές κρατικές πηγές πληροφοριών πριν το χτύπημα της 9/11, αμερικανικά συμφέροντα στην Ελλάδα και στην Κύπρο είχαν θεωρηθεί από το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν ως «στόχοι». Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Βήμα», μέλη του δικτύου μπιν Λάντεν σε συνεργασία με εκπροσώπους των Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες σχεδίαζαν εναέριες επιθέσεις μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2000, αν και τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ εξαιτίας πολλών διαδικαστικών διαφωνιών.

Εκτός αυτού, τον Οκτώβριο του 2000, ομάδα του δικτύου μπιν Λάντεν αφίχθη στο Αΐν Eλουέ στον Λίβανο. Το γεγονός πιθανολογείται ότι αποσκοπούσε στην επικοινωνία με το «sleeper cell» που εδρεύει στη χώρα. Η ενεργοποίηση του cell αυτού δεν αποκλείεται να επέφερε επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων «sleeper cells» σε Ελλάδα και Κύπρο. Αντίστοιχος κίνδυνος απετράπη και το Νοέμβριο του ίδιου έτους, με τη απέλαση των δύο Αφγανών συλληφθέντων από τις ελληνικές Αρχές. Γεγονότα που φέρνουν κοντά στην αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ανάπτυξη τρομοκρατικής Ισλαμικής δραστηριότητας. Κρατικές πηγές πληροφοριών υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ένα στα πέντε ανεπίσημα τζαμιά που λειτουργούν στην Αθήνα χρησίμευσε ως σύνδεσμος του δικτύου Αλ Κάιντα – Λίβανος – Ελλάδα.

Πού στέκονται οι ελληνικές Αρχές σε όλα αυτά; Είναι γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 λειτούργησαν καταλυτικά στην προσαρμογή της Ελλάδας στο νέο περιβάλλον διεθνούς ασφαλείας. Σημαντικές αλλαγές επήλθαν στον τρόπο που η χώρα έμαθε να αντιμετωπίζει τις διεθνείς απειλές. Μετά το 2004, νέοι νόμοι και φορολογικοί κανονισμοί πλαισιώνουν το οικονομικό έγκλημα. Νομοθετικές ρυθμίσεις και τραπεζικοί κανονισμοί, που αντικατοπτρίζουν το μετα-Ψυχροπολεμικό κλίμα αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών -όπως το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία- τέθηκαν σε εφαρμογή. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο σε όλη αυτήν την κινητοποίηση έπαιξε η διεθνής και κυρίως Αμερικανική πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή της πολιτικής «πάταξης» της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η τοποθεσία της Ελλάδας σε συνδυασμό με την σαρωτική δυναμική της παγκοσμιοποίησης μετέτρεψε τη χώρα σε πόλο έλξης Ισλαμιστών πολεμιστών που μεταφέρουν τις παράνομες δραστηριότητές τους στην κοινωνία των πολιτών. Δίκτυα ΜΚΟ, φιλανθρωπικές οργανώσεις και πολιτιστικά κέντρα που διατηρούν σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία κατάφεραν να χτίσουν και να χρηματοδοτήσουν έναν μεγάλο αριθμό τζαμιών στην Ελλάδα, το Κόσοβο τη νότιο Αλβανία, τη Βοσνία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε πιθανές βάσεις ανάπτυξης τρομοκρατικής δράσης είναι εξαιρετικά ανησυχητικός, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Ελλάδα συνορεύει με χώρες που αποτελούν κρησφύγετο τρομοκρατικών οργανώσεων. Η τελευταία επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας επιβεβαιώνει τους παραπάνω φόβους. Και δυστυχώς ενισχύει την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους και θα κληθεί να λάβει δριμείες αποφάσεις στο μέλλον.

Από το: Panos A. Kostakos, «Τhe threat of Islamic Radicalism to Greece”, Global Terrorism Analysis, Vol. 5, Issue 15, August 2007; Terrorism Monitor, The Jamestown Foundation.

Όλγα Μαρινέα

Μέλος νέου ΙΝΚΑ

 

Advertisements

Μαρτίου 20, 2008 - Posted by | 2008, ΑΣΦΑΛΕΙΑ | ,

1 σχόλιο »

  1. Την επόμενη φορά να μας γράψεις σε παρακαλώ κάτι και για την κρατική τρομοκρατία.
    Αυτή άλλωστε είναι εντονότερη σε όλο τον πλανήτη.
    Για παράδειγμα θα σου ανέφερα να γράψεις για το ΙΡΑΚ.
    Μην μου πεις ότι δεν υπάρχει κρατική τρομοκρατία … .

    Σχόλιο από Τι μας λες | Μαρτίου 24, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: