NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Μετά το μποϋκοτάζ, συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ!!!

dehca4.jpg

 

 

 

 

 

Το Νέο ΙΝΚΑ, μετά το μποϋκοτάζ που πραγματοποίησε στις 15 Δεκεμβρίου 2007 ενάντια στις εξοντωτικές αυξήσεις της ΔΕΗ Α.Ε., καταθέτει αύριο Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008, μια μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, συλλογική αγωγή κατά της εταιρείας. Την αγωγή συγκαταθέτουν με το Νέο ΙΝΚΑ, οι Ενώσεις Καταναλωτών ΙΝΚΑ Μακεδονίας, ΙΝΚΑ Ιωαννίνων, ΒΙΟΖΩ και ΙΝΚΑ Ημαθίας.

Το Νέο ΙΝΚΑ κάνει πράξη την δέσμευση του για άσκηση συλλογικής αγωγής κατά της ΔΕΗ Α.Ε., προκειμένου να μην ισχύσουν οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια. Τόσο εμείς όσο και χιλιάδες απλοί πολίτες, όλοι εκείνοι που έσπευσαν να συνυπογράψουν την αγωγή, θεωρούμε τις πρακτικές της ΔΕΗ απέναντι στους καταναλωτές, άδικες και αδικαιολόγητες.

Το Νέο ΙΝΚΑ και οι άλλες Ενώσεις Καταναλωτών που συγκαταθέτουν την συλλογική αγωγή δεν στρέφονται κατά του όποιου εναπομείναντος δημόσιου χαρακτήρα της Δ.Ε.Η. Α.Ε., αντίθετα επιδιώκουν την ενίσχυσή του, αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου και του ελέγχου από τους καταναλωτές των αποφάσεων και επιχειρηματικών κινήσεών της.

Η Δ.Ε.Η. Α.Ε. εν τούτοις έχει και διατηρεί μονοπωλιακή και σε κάθε περίπτωση δεσπόζουσα θέση στον συγκεκριμένο επιχειρηματικό κλάδο, ιδίως αυτόν της εμπορίας της διάθεσης και εμπορίας της ηλεκτρικής ενέργειας. Η συλλογική αγωγή αφορά στην έννομη σχέση της με την Δ.Ε.Η. Α.Ε. με τους Έλληνες καταναλωτές, η οποία αποτελεί σύμβαση πώλησης / προμήθειας ενός βασικού βιοτικού αγαθού για τον καταναλωτή, μέσα από σύμβαση και όρους που καθορίζει μονομερώς η Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Συγκεκριμένα οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ Α.Ε. που επέβαλλε στο σύνολο των καταναλωτών η Δ.Ε.Η. Α.Ε. είναι παράνομες και καταχρηστικές, αφού για την επιβολή τους, η Δ.Ε.Η. Α.Ε. εκμεταλλεύτηκε όρους του συμβολαίου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που είναι μονόπλευροι και άκυροι καθώς της επιτρέπουν να ορίζει μονομερώς και χωρίς δεδομένα εκ των προτέρων κριτήρια τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, την μονοπωλιακή της θέση στην αγορά ηλεκτρικού, την ανάγκη των καταναλωτών, ιδίως των οικιακών στην χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για να καλυφθούν οι βιοτικές τους ανάγκες, προκειμένου να επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις στους καταναλωτές, αυξήσεις που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο (διαχρονικό ρεκόρ αύξησης ανά έτος στην ιστορία της) και πέραν κάθε ορίου που τάσσει η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος, ήτοι αυξήσεις που είναι παντελώς καταχρηστικές, έχουν δυσβάστακτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους καταναλωτές – αντισυμβαλλόμενούς της και είναι εν τέλει άκυρες, ως καταχρηστικές υπό οιανδήποτε έννοια, τόσο ως προς την καταχρηστικότητα της δυνατότητας επιβολής τους, όσο και ως προς το ύψος τους, αυτό καθαυτό.

Το Νέο ΙΝΚΑ όπως και οι άλλες Ενώσεις Καταναλωτών που συγκαταθέτουν την αγωγή έχουν την θέση ότι η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος ως εμπορευόμενου – πωλούμενου αγαθού στηρίζοντος σε κύριο βαθμό τις βιοτικές αναγκαιότητες του ανθρώπου είναι αναγκαία για την στήριξη της ζωής του καταναλωτή και κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται την ανάγκη αυτή με σκοπό την αχαλίνωτη κερδοφορία!!!

Αύριο, 14 Μαρτίου 2008, μία μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή το Νέο ΙΝΚΑ δεν μένει με δεμένα τα χέρια, προχωρά έμπρακτα και συνεχίζει τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Καταθέτει συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ Α.Ε. και ζητά από την Ελληνική Δικαιοσύνη να μην ισχύσουν οι νέες αυξήσεις που επέβαλλε η ΔΕΗ Α.Ε. από 1η Δεκεμβρίου 2007.

Advertisements

Μαρτίου 13, 2008 - Posted by | 2008, ΔΕΗ, ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ, ΝΕΟ ΙΝΚΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ | , , , , ,

2 Σχόλια »

  1. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καταναλωτές που συνυπογράφουν την αγωγή αυτή. Εσείς είστε η κινητήριος δύναμη μας!!!

    Σχόλιο από newinka | Μαρτίου 13, 2008 | Απάντηση

  2. Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Καραμήτσα, διαπρεπή νομικό και πάνω απ’ όλα φίλο μας που κατάφερε να κάνει τη δέσμευση μας πράξη συντάσσοντας τη συλλογική αγωγή!!!

    Σχόλιο από newinka | Μαρτίου 13, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: