NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Αναδυόμενα επαγγέλματα της Κοινωνικής Οικονομίας: Στέλεχος Ανακύκλωσης

 

photo-hands.jpg

To νέο ΙΝΚΑ επιδιώκοντας να συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σε θέματα που αφορούν στην κοινωνική Οικονομία και τις ευάλωτα κοινωνικά ομάδες, συμμετείχε ενεργά στην προώθηση του έργου της Κοινωνικής Αμφικτιονίας.

Μέσω της προσπάθειας αυτής, προωθείται η ανάδειξη προοπτικών απασχόλησης των διαφόρων ευάλωτα κοινωνικά ομάδων. Ο χώρος της κοινωνικής Οικονομίας, χώρος εν πολλοίς αόρατος ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη δράσεις που αναδεικνύουν ευκαιρίες απασχόλησης, επαγγελματικά μοντέλα και προοπτικές απασχόλησης.

Κάθε μέρα μέσω του blog μας θα σας παρουσιάζουμε και ένα νέο αναδυόμενο επάγγελμα της Κοινωνικής Οικονομίας, προσβλέποντας να συμβάλουμε και εμείς στην προώθηση της απασχόλησης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

 

srelexos-anakiklosis-2.jpg

Το στέλεχος ανακύκλωσης είναι υπεύθυνο για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη τοπικών δράσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων εφαρμόζοντας πολιτικές ανακύκλωσης. Όλη αυτή η δράση επιβάλλεται από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος

ΦΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η εργασία του συνήθως περιλαμβάνει:

 • Την ανάπτυξη προτάσεων και πολιτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις διαδικασίες ανακύκλωσή τους
 • Την προώθηση της ανακύκλωσης στην τοπική κοινότητα και τα ΜΜΕ
 • Την οργάνωση τοπικών εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και υπηρεσιών συλλογής των απορριμμάτων
 • Την καταγραφή, επιτήρηση και αναφορά του πόσο συχνά χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες ανακύκλωσης
 • Τον συντονισμό όλης της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων
 • την αποτελεσματική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με τη διαδικασία φορείς (πολιτεία/επιχειρήσεις/τοπική αυτοδιοίκηση)
 • την συμβουλευτική και εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων για την ανακύκλωση, τη διαχείριση των αποβλήτων και περιβαλλοντολογικά θέματα
 • την επιλογή και εκπαίδευση των στελεχών και εθελοντών

Πιο συγκεκριμένα στις καθημερινές του δραστηριότητες :

 • Το στέλεχος ανακύκλωσης δέχεται τηλεφωνήματα από το κοινό και τις επιχειρήσεις της περιοχής για πληροφορίες για τις δράσεις ανακύκλωσης και συγκεκριμένα σε ποιες περιοχές και με ποιο τρόπο συλλέγονται τα απορρίμματα για ανακύκλωση, το ενδεχόμενο αποστολής συνεργείου για συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων από δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, εταιρίες, τράπεζες και υπηρεσίες.
 • Είναι υπεύθυνο για την αποστολή κάδων ανακύκλωσης όπου του ζητηθεί κι αν κριθεί απαραίτητο.
 • Είναι υπεύθυνο για την αποστολή απορριμματοφόρου και προσωπικού για τη συλλογή των απορριμμάτων προς ανακύκλωση
 • Ελέγχει τους κάδους και τις καμπάνες συλλογής απορριμμάτων
 • Συντονίζει όλες τις εργασίες ανακύκλωσης : στέλνει απορριμματοφόρο για τη συγκομιδή των απορριμμάτων(χαρτί, γυαλί, μπαταρίες, αλουμίνιο, ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκευές από χαρτί/χαρτόνι, πλαστικές ,μεταλλικές ,ξύλινες και άλλα), ζυγίζεται η ποσότητα που έχει συλλεχθεί,αδειάζεται σε αποθηκευτικούς χώρους, πηγαίνει στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, γίνεται η συμπίεση του υλικού σε μπάλες, γίνεται η διαλογή του και ανάλογα με το υλικό φορτώνεται σε container και στέλνεται σε εργοστάσια όπου αντίστοιχα πολτοποιούν κι επεξεργάζονται τις μάζες του υλικού ώστε να προκύψει νέο υλικό κατάλληλο προς χρήση.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ-ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Ο επαγγελματίας διακρίνεται για τις διοικητικές και οργανωτικές ικανότητές του, που του επιτρέπουν να συντονίζει τις εργασίες συγκομιδής, αποθήκευσης και διακίνησης των υλικών προς ανακύκλωση. Διαθέτει πρακτικό πνεύμα, κρίση, καθώς και αναλυτική και συνθετική σκέψη, ώστε να μπορεί να ιεραρχεί και να αξιολογεί εναλλακτικούς τρόπους δράσης και να επιλέγει τον πιο κατάλληλο κάθε φορά. Έχει επιπλέον ευχέρεια στην επικοινωνία και του αρέσει η ομαδική εργασία, αφού μεγάλο μέρος της δουλειάς του προϋποθέτει τη συνεργασία με άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τον περισσότερο χρόνο ο επαγγελματίας βρίσκεται σε περιβάλλον γραφείου αλλά συχνά ίσως χρειαστεί να κάνει κατά τόπους έλεγχο των κάδων ανακύκλωσης, επισκέψεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ποσότητες υλικού προς ανακύκλωση και μετακινήσεις για ενημέρωση και εκπαίδευση φορέων και υπηρεσιών για την υπηρεσία της ανακύκλωσης.

Το ωράριο εργασίας είναι συνήθως συγκεκριμένο, αλλά διαφοροποιείται ανάλογα με το φορέα απασχόλησης. Έτσι, εκτός από πρωινή εργασία μπορεί να έχει και πιο ευέλικτο ωράριο όταν χρειαστεί να κάνει απογευματινές επισκέψεις σε επιχειρήσεις και φορείς ή να παραταθεί το ωράριο λόγω φόρτου εργασίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για την ενασχόληση με το επάγγελμα δεν απαιτούνται συγκεκριμένα τυπικά προσόντα, αλλά ικανοποιητική εμπειρία. Τα Στελέχη Ανακύκλωσης μπορεί προέρχονται από διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης. Η κατοχή ενός ανώτερου τίτλου σπουδών στον τομέα του περιβάλλοντος και της διαχείρισής του συνεπάγεται τη δυνατότητα απασχόλησης σε μεγάλους οργανισμούς και την ανάληψη περισσότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η απασχόληση στον τομέα αυτό είναι ουδέτερη με τάσεις να γίνει θετική αν αναπτυχθούν επιπλέον επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της ανακύκλωσης υλικών.

labek-koinoniki-amfiktionia.jpg

Advertisements

Μαρτίου 2, 2008 - Posted by | ΙΝΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ | , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: