NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Αντισυνταγματική η αγορανομική διάταξη για την τιμή βασικών προϊόντων στα κυλικεία – Απροστάτευτοι οι καταναλωτές!!!

Χωρίς διατίμηση θα πωλούνται εφεξής τα εμφιαλωμένα νερά, οι καφέδες, τα ροφήματα, τα σάντουιτς και τα τοστ που πωλούνται στα αεροδρόμια, πλοία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, νοσοκομεία, κλινικές, Πανεπιστήμια, Σχολές, κινηματογράφους και θέατρα.

Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 366/2008 απόφασή του ακύρωσε το άρθρο 3 της από 31/08/05 απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης και τη σχετική αγορανομική διάταξη, οδηγώντας στην απελευθέρωση των τιμών των εν λόγω προϊόντων που διατίθενται σε όρθιους πελάτες.

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 5 που καθιερώνουν το δικαίωμα ελεύθερης συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, η καθοριζόμενη ανώτατη τιμή πώλησης προϊόντων «όχι μόνο δεν μπορεί να είναι κατώτερη του κόστους παραγωγής ή εμπορίας ορθολογικώς οργανωμένης επιχειρήσεως στον οικείο κλάδο παραγωγής ή εμπορίας, όπως το κόστος αυτό διαμορφώνεται υπό συγκεκριμένες, από άποψη τόπου και χρόνου, οικονομικοτεχνικές συνθήκες, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και εύλογο, επίσης από ορθολογικώς οργανωμένη επιχείρηση προσδοκώμενο, ποσοστό κέρδους».

Οι τιμές στις «κλειστές αγορές» δεν είναι θέμα καινούριο για το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο πέμπτη φορά μέσα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας επιχειρεί μέσω αγορανομικής διάταξης να προστατεύσει υποτίθεται τα συμφέροντα του καταναλωτή. Γιατί αν πραγματικά το ήθελε θα το είχε επιτύχει. Και να γιατί:

Πρώτη φορά επιχειρήθηκε η αναγραφή ενδεικτικών τιμών πώλησης σε εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά όταν ήταν υφυπουργός Εμπορίου ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών για υπερβολικές τιμές πώλησης. Καταργήθηκε όμως η σχετική διάταξη νόμου που επέβαλλε την αναγραφή αυτή έπειτα από επισημάνσεις της Ε.Ε.. Επανήλθε διαφοροποιημένη επί κ. Χ. Θεοδώρου και αργότερα επί υφυπουργίας κ. Κουλούρη εξεδόθη αγορανομική διάταξη που όριζε πλαφόν κέρδους για τα τυποποιημένα προϊόντα και ανώτατες τιμές για ροφήματα, νερό κ.α. Αργότερα και αφού το θέμα της αγορανομικής είχε φθάσει στο ΣΤΕ , ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου προχώρησε σε τροποποίηση της.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ισχύουσα αγορανομική διάταξη σχετικά με τη διατίμηση που είχε επιβληθεί στα προϊόντα των κυλικείων, αεροδρομίων, πλοίων, αρχαιολογικών χώρων κλπ. δεν είναι αιτιολογημένη, αφού δεν προκύπτει ότι οι ανώτατες τιμές που ορίστηκαν είναι κατώτερες του κόστους παραγωγής και διαθέσεως και παράλληλα περιλαμβάνουν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους στον επιχειρηματία- καταστηματάρχη.

Αν πραγματικά η εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΑΝ ήθελε να προστατεύσει τα συμφέροντα των καταναλωτών σχετικά με τις τιμές στις «κλειστές αγορές» δεν θα το είχε πράξει παρέχοντας τουλάχιστον σαφή αιτιολόγηση για τη διατίμηση των προϊόντων στις κλειστές αγορές;

Επί του πρακτέου όμως θα πρέπει να δούμε τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Και αφού ως σύγχρονο κράτος δικαίου φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε το minimum κέρδος των επιχειρηματιών οφείλουμε να διασφαλίσουμε και την minimum τουλάχιστον προστασία των καταναλωτών!!!

Η αρχή της διευθέτησης του προβλήματος είναι ο ορισμός της αισχροκέρδειας.

Η πρόταση μας είναι ένας ΝΟΜΟΣ με ΕΝΑ μόνο ΑΡΘΡΟ που θα ορίζει την έννοια της αισχροκέρδειας ανά κλάδο δικαιοπραξίας. Το ποσοστό επιτρεπτού κέρδους θα πρέπει να ορίζεται επί του καθαρού κέρδους και να επιτρέπει την πρόσβαση στο προσφερόμενο αγαθό – υπηρεσία

«Μέλη του νέου ΙΝΚΑ»

Advertisements

Φεβρουαρίου 1, 2008 - Posted by | 2008, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ, Καταναλωτικά, ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ | , , , , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: