NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Η ΔΕΗ επιμένει βρώμικα!

Μεγαλόπολη. Τα καυσαέρια και τα μικροσωματίδια δεν ενοχλούν τη ΔΕΗ, που ετοιμάζεται για νέες επενδύσεις σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς

Η εταιρεία αγνοεί επιδεικτικά την «πράσινη επανάσταση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!

Μία ημέρα μετά την πρόταση της Κομισιόν για την «πράσινη επανάσταση» της Ευρώπης, η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της εξυμνεί τον ρόλο του άνθρακα και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που εκπέμπουν CΟ2.

Και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις χώρες μέλη να υιοθετήσουν τις προτάσεις της λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση των εκπομπών κατά 20% και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επίσης κατά 20%, η ΔΕΗ επιλέγει να αναφερθεί στην «ασταθή παραγωγή ρεύματος» από τις ΑΠΕ ώστε να υποστηρίξει τα επιχειρήματά της υπέρ της ανάγκης να αναπτυχθούν νέες θερμοηλεκτρικές μονάδες.

«Τα αιολικά πάρκα, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των σταθμών ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, δεν είναι διαθέσιμα για λειτουργία κατά τις ώρες υψηλού φορτίου του συστήματος, όταν δεν πνέουν άνεμοι και η συμμετοχή της υδροηλεκτρικής παραγωγής στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της επιχείρησης, η οποία θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και 12 δισ. σε σταθμούς που λειτουργούν με λιγνίτη, άνθρακα και φυσικό αέριο και θα παράγουν «φθηνή ενέργεια».

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στα πλεονεκτήματα του άνθρακα περιλαμβάνονται οι πολύ χαμηλότερες τρέχουσες και προβλεπόμενες μελλοντικές διεθνείς τιμές σε σχέση με αυτές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου καθώς και η ασφάλεια εφοδιασμού.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, όταν ο γερμανικός οίκος Βooz Αllen Ηamilton εκπόνησε μελέτη την οποία χρησιμοποίησε η ΔΕΗ για να επεξεργαστεί το νέο στρατηγικό της σχέδιο, είχε υπολογίσει την τιμή του λιθάνθρακα προς 60 δολάρια τον τόνο. Σήμερα ωστόσο, αυτή έχει φτάσει τα 120 δολάρια.

Πάνω από την Κίνα!

Η ΔΕΗ τονίζει ότι με τις επενδύσεις στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη νέων μονάδων που θα λειτουργούν με άνθρακα, θα εξασφαλιστεί μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% μεταξύ των ετών 2006 και 2015. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του WWF, για μία ελληνική κιλοβατώρα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 777 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα κατά μέσο όρο, γεγονός που μας κατατάσσει επάνω ακόμη και από την πλέον ρυπογόνο Κίνα όπου για μία κιλοβατώρα εκπέμπονται 771 γραμμάρια CΟ2.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΔΕΗ, το 2006 για την παραγωγή μίας κιλοβατώρας από θερμοηλεκτρικό σταθμό απελευθερώνονταν 1.200 γραμμάρια CΟ2, ενώ το 2015 οι εκπομπές θα μειωθούν στα 900 γραμμάρια. Αυτή η τιμή είναι κατά 18% μεγαλύτερη από τον σημερινό μέσο όρο που είναι 777 γραμμ. CΟ2 ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί με παλαιά λιγνιτική τεχνολογία εκπέμπουν 1.390 γραμμ. CΟ2 ανά κιλοβατώρα, με νέα λιγντική 950 γραμμ. CΟ2 ανά κιλοβατώρα, ενώ με ανθρακική υπερσύγχρονη τεχνολογία 750 γραμμ. CΟ2 ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ.

Βαρύ το πρόστιμο

«Σύμφωνα με το ενεργειακό πακέτο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από την Κομισιόν, ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής που ευθύνεται και για τις περισσότερες εκπομπές στην Ε.Ε., θα ενταχθεί στην πλήρη διαδικασία πλειστηριασμού του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών από το 2013. Που σημαίνει ότι τα δικαιώματα που παραχωρούνται σήμερα δωρεάν, θα πρέπει να τα αγοράζει. Σημειωτέον ότι η τιμή για τον τόνο CΟ2 εκτιμάται στα 30 ευρώ για το 2013», λέει ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας από το ελληνικό γραφείο του WWF.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα και χωρίς να κατασκευαστούν οι νέες μονάδες λιθάνθρακα που έχουν εξαγγελθεί από τη ΔΕΗ και από ιδιώτες επενδυτές, βάσει των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε πρόστιμα για υπέρβαση των εκπομπών CΟ2 της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ τον χρόνο! Πρόκειται για εκπομπές ρύπων που σήμερα αντιστοιχούν στη λειτουργία 10 λιγνιτικών μονάδων. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί αν κατασκευαστούν και οι προς υλοποίηση λιθανθρακικοί σταθμοί. Τότε τα πρόστιμα θα διπλασιαστούν. «Είναι φυσικό, αυτό το επιπλέον κόστος να μετακυλιστεί στους ιδιώτες», τονίζει ο κ. Πληθάρας.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα τα ΝΕΑ 25.1.2008

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης Χάρης Καρανίκας

Advertisements

Ιανουαρίου 25, 2008 - Posted by | 2008, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΚΛΙΜΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ | , , , ,

5 Σχόλια »

 1. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ θα υπάρξει ΜΕΙΩΣΗ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, κατά 25% έως το 2015, κάτι που θα εξασφαλίσει η υλοποίηση των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ.

  Η ΔΕΗ, χωρίς να υπεισέρχεται σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες ως προς τις συνολικές εκπομπές που θα προκαλούν τα νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, στα οποία περιλαμβάνονται και λιθανθρακικές μονάδες, εστιάζεται κυρίως στη μείωση των εκπομπών ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, σε σχέση με τα σημερινά εργοστάσια.

  Ετσι εκτιμά ότι η μείωση αυτή θα ανέλθει σε 25% για το διοξείδιο του άνθρακα, 91% για το διοξείδιο του θείου 39% για τα οξείδια του αζώτου και κατά 56% για τα σωματίδια.

  Τις μειώσεις αυτές υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτύχει με τη χρήση των καλύτερων τεχνολογιών που υπάρχουν σήμερα και αυτών οι οποίες θα τεθούν σε εμπορική εφαρμογή τα επόμενα χρόνια, κυρίως σε ότι αφορά στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.

  Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, μία παλαιά λιγνιτική μονάδα εκπέμπει 2,8 χιλιόγραμμα διοξειδίου του θείου ανά παραγόμενη μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), έναντι 0,5 χιλιογράμμων μίας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας, 0,4 χιλιογράμμων μίας σύγχρονης λιθανθρακικής μονάδας και 0,02 χιλιογράμμων μίας μονάδας φυσικού αερίου.

  Εσάς σας ικανοποιεί τοποθέτηση αυτή;

  Σχόλιο από Tr-Tr | Ιανουαρίου 25, 2008 | Απάντηση

 2. Σε τι περιβάλλον θα ζήσουμε; Σε τι περιβάλλον θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας;
  Οταν αντί να προωθηθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, η ΔΕΗ βγαίνει να εξυμνήσει τη χρήση του άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας!!!

  Σχόλιο από Tatoo | Ιανουαρίου 25, 2008 | Απάντηση

 3. Τα πρόστιμα πάλι εμείς οι φορολογούμενοι θα τα πληρώσουμε!!!
  Ως πότε;

  Σχόλιο από niki | Ιανουαρίου 25, 2008 | Απάντηση

 4. Αυτό που έκανε δηλαδή η ΔΕΗήταν να αποφύγει να δώσει στοιχεία για τη συνολική αύξηση των εκπομπών από τις νέες μονάδες που θα κατασκευαστούν, εστιάζοντας στις καλύτερες περιβαλλοντικές αποδόσεις που έχουν οι σύγχρονες μονάδες (λιγνίτη και άνθρακα) έναντι των παλαιών.

  Σχόλιο από celia | Ιανουαρίου 25, 2008 | Απάντηση

 5. Δεν συμφέρει την ΔΕΗ ν’ αναφερθεί σε απόλυτα μεγέθη εκπομπών από τις νέες μονάδες, καθώς θα φανεί πόσο θα αυξηθούν αυτές

  Σχόλιο από Anna | Ιανουαρίου 25, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: