NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης στο δρόμο που χάραξε το Νέο ΙNKA!!! Προτείνει μποϋκοτάζ στην ακρίβεια!!!

Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ της διεθνούς συγκυρίας για τα δεινά της ελληνικής οικονομίας, στην οποία επιδίδεται συστηματικά τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση, έχει τα όριά της.

Ναι μεν ο πληθωρισμός φουντώνει σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και των δημητριακών, αλλά έχει βάλει και η εγχώρια κερδοσκοπία το χεράκι της, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία αυτή. Η κυβέρνηση, αντί να παρέμβει με τα μέσα και τους μηχανισμούς που διαθέτει, για να προστατεύσει τους πλέον απροστάτευτους από τη μάστιγα της ακρίβειας μισθωτούς και γενικότερα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, έχει αφήσει την… αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα και την κερδοσκοπία να οργιάζει.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από μία μακρά περίοδο ραστώνης αποφάσισε «λέει» να παρέμβει προχωρώντας σε δημοσιοποίηση της λίστας με τις ανατιμήσεις που αναγγέλλουν οι επιχειρήσεις και με ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος με στόχο να αποκτήσει πιο ενεργή παρέμβαση στην αγορά -ακόμη και με πρωτοβουλίες τύπου «μποϋκοτάζ».

Το πως γίνεται βέβαια να ενισχύουν το καταναλωτικό κίνημα αλλά να εξαιρούν το Νέο ΙΝΚΑ «την μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Ένωση Καταναλωτών» που οργάνωσε το ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ κατά των αυξήσεων της ΔΕΗ στις 15 Δεκεμβρίου 2007 από την χρηματοδότηση που ορίζουν οι επιταγές του νόμου αφήνει τεράστια ερωτηματικά για το τι ακριβώς εννοεί το Υπουργείο Ανάπτυξης όταν μιλά για ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος προκειμένου να αποκτήσει ενεργή παρέμβαση στην αγορά ακόμα και με μποϊκοτάζ !!!

Θα εξαντληθούν παράλληλα «λέει» τα περιθώρια συνεννόησης με τις επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει κατά το δυνατόν «αυτοσυγκράτηση» στις αυξήσεις .

Στο μεταξύ, στη λίστα των ανατιμήσεων προστίθενται τώρα τα τσιγάρα, που αυξάνονται μέχρι 10 λεπτά το πακέτο λόγω αύξησης του φόρου. Η αύξηση ισχύει από 1ης Ιανουαρίου, δηλαδή τα πακέτα με τις νέες τιμές θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες στην αγορά με την εξάντληση των αποθεμάτων, και αφορά κυρίως τα φθηνά σήματα. Δεν αποκλείεται μέσα στο χρόνο και αύξηση της εμπορικής τιμής.

Για τα θέματα της αγοράς ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό, κ. Κ. Καραμανλή, ο υπ. Ανάπτυξης, κ. Χ. Φώλιας, ενώ σήμερα συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για το ίδιο θέμα. «Η διεθνής συγκυρία δυστυχώς βοηθάει την ακρίβεια», τόνισε ο υπουργός. «Το πετρέλαιο, τα δημητριακά, το γάλα δημιουργούν ανατιμητικές τάσεις. Εμείς παρακολουθούμε, παρεμβαίνουμε, κάνουμε ελέγχους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την κερδοσκοπία να πάρει το πάνω χέρι. Επεξεργαζόμαστε και άλλα μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν να μετριαστούν οποιεσδήποτε ανατιμητικές τάσεις».

Η δημοσιοποίηση της λίστας με τις αυξήσεις «εκτιμάται» ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς τις επιχειρήσεις για «αυτοσυγκράτηση» και θα αποτρέψει επίσης σε ένα βαθμό το –σύνηθες– φαινόμενο να εκμεταλλεύονται ορισμένοι τη συγκυρία για να κάνουν ανατιμήσεις, έστω και αν δεν επηρεάζονται από αυτήν.

Advertisements

Ιανουαρίου 8, 2008 - Posted by | ΑΓΟΡΑ, ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ | , ,

5 Σχόλια »

 1. λαβύρινθος η αγορά

  Καθοριστικός παράγοντας για την σωστή λειτουργεία της αγοράς χωρίς αγκυλώσεις και τυχοδιωκτισμούς, είναι η ανάδειξη και η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων προβλημάτων από αυτούς που τα δημιουργούν. Το σημερινό σκηνικό στην αγορά καλύπτεται από ένα πέπλο σιωπήςκαι συγκάληψης. Η μάχη κατά της ακρίβειας δεν μπορεί να κερδηθεί σε αγορές που δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά με υποτονικούς ελέγχους που δεν διασφαλίζουν τον πολίτη-καταναλωτή. Με αστυνομικά μέτρα συκοφαντείται ο εμπορικός κόσμος γενικά, με αναθέματα και γενικούς αφορισμούς χωρίς πολιτική βούληση αλλά με «κακούς λύκους» , με ισοπέδοση του καταναλωτικού κινήματος με εκδηλωμένη την αντιπάθεια του Υπ.Αν.προς το ΝΕΟ ΙΝΚΑ, με «κομμένους» εκπροσώπους του ΝΕΟΥ ΙΝΚΑ από τα Μ.Μ.Ε με άνωθεν εντολή.
  Τελικά επειδή δεν περιμένουμε τίποτα από τις αρχές του κράτους αλλά από τον εαυτό μας ας προετοιμαστούμε για το επόμενο μπουκοτάζ!!!!

  Σχόλιο από ο εδω ειμαι ακομα | Ιανουαρίου 9, 2008 | Απάντηση

 2. ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

  ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΚΡΥΧΕΡΗΔΕΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ
  ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΜΕ ΠΟΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΨΕΤΕ??
  Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΡΑΝΗΣ.
  ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ .ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Κ ΕΠΕΙΔΗ Η ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ.ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΜΕ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΚΑΙ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
  ΤΟ ΝΕΟ ΙΝΚΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ!!!!

  Σχόλιο από ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ | Ιανουαρίου 9, 2008 | Απάντηση

 3. Κύριε Υπουργέ

  Έχω έτοιμο να σας στείλω το μύτο της Αριάδνης που θα σας οδηγήσει στο λαβύρινθο της αγοράς και στην διαμόρφωση της ακρίβειας.
  Θα τον παραλάβετα!!!
  Ερώτηση απλή
  Γιατί τα παραγόμενα αγαθά στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, εισογόμενα στη χώρα μας πωλούνται με καπέλλο δυο και τρεις φορές επάνω;
  Τι φταίει άραγε;
  Φταίμε βέβαια πρώτα εμείς που τα αγοράζουμε.
  Φταίμε γιατί δεν αντιδρούμε αποφασιστικά.
  Εσείς κ.Υπουργέ δεν φταίτε που έχετε ταχθεί να μας προστατεύετε από τους αητονύχηδες;
  Δεν έχετε τη φιλοδοξία της σύνδεσησς του ονόματός σας με την προστασία του πολίτη – καταναλωτή
  Εάν ζητάω πολλά, τότε ετοιμάζομαι για τα επόμενα μποϋκοτάζ!!

  Σχόλιο από ΑΡΙΑΔΝΗ | Ιανουαρίου 9, 2008 | Απάντηση

 4. Για γέλια και για κλάματα.
  Μελαγχολώ συνήθως όταν ακούω ξύλινους και κενούς περιεχομένου λόγους.
  Ανησυχώ για τις προγραμματιζόμενες συναντήσεις του υπουργού και υφυπουργού του ΥΠ.ΑΝ με τους εκπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου και των βιομηχανικών εταιριών χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των καταναλωτών, όχι βέβαια των μαϊμούδων που τίποτε δεν απέδωσε μέχρι σήμερα για μένα το φτωχό πολίτη – καταναλωτή.
  Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μετά τις πιέσεις αυτοσυγκράτησης των τιμών, όπως λέει ο υπουργός ακολουθούν σωρευτικά αυξήσεις.
  Τα μέτρα που προτίθεται να «δοκιμάσει» η κυβέρνηση για να επηρεάσει την λεγόμενη ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών, τα ακούμε χρόνια τώρα χωρίσς ορατά αποτελέσματα.
  Και επειδή η κεδροσκοπία βασιλεύει και εμείς λειτουργούμε ως ιθαγενείς και υπάκουα παιδιά, αιχμαλωτιμσένα από το σύνδρομο της υπερκατανάλωσης, της υπερχρέωσης, ας επαναστατήσουμε, πρώτα κατά του εαυτού μας και ας ενταχθούμε στις Ενώσεις καταναλωτών για να δούμε τι μπορούμε να πράξουμε.
  Ας γίνει το έτος 2008 έτος των μποϋκοτάζ.

  Σχόλιο από ΑΡΤΕΜΙΣ | Ιανουαρίου 9, 2008 | Απάντηση

 5. Δεν ξέρω αν ο κ. Υπουργός ( πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος της Συνομοσπονδίας του Ελληνικού Εμπορίου κατά θέση και φύση αντίπαλος του Καταναλωτικού Κινήματος ) γνώριζε τι έλεγε όταν ζητούσε από τους καταναλωτές να προβούν σε μποϊκοτάζ . Δεν ξέρω κατά πόσο γνωρίζει τι θα πει μποϊκοτάζ των καταναλωτών .Πιστεύω το κείμενο που ακολουθεί θα τον διαφωτίσει τόσο αυτόν όσο και την άσχετη δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία του Υπουργείου
  Το μποϊκοτάζ είναι μια ιδιαίτερη πράξη η οποία συνίσταται στην οργανωμένη απόφαση για διακοπή της αγοράς ενός η περισσότερων προϊόντων, με σκοπό να πιεσθούν οι εταιρείες παραγωγής, ώστε να υιοθετήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Ο όρος προέρχεται από τον Άγγλο λοχαγό CHARLES BOYCOTT, ιδιοκτήτη το 1800 στην Ιρλανδία πολλών εκτάσεων, ο οποίος ήταν γνωστός και για την αλαζονεία του. Το καλοκαίρι του 1800 ο BOYCOTT έστειλε τους αντιπρόσωπους του να συλλέξουν τη σοδειά και αντί να προσφέρει στους εργάτες τη καθιερωμένη αμοιβή τους πρόσφερε πολύ λιγότερα. Αυτοί αρνήθηκαν να εργαστούν και η οικογένεια BOYCOTT προσπάθησε να συλλέξει τη σοδειά μόνη της. ‘Ύστερα από λίγο καιρό υποχρεώθηκαν να ζητήσουν από τους εργάτες να συνεχίσουν τη συγκομιδή. Μετά το πέρας όμως της εργασίας έστειλε εντολή έξωσης. Η αντίδραση των γεωργών ήταν άμεση: αποφάσισαν να διακόψουν κάθε σχέση με την οικογένεια του ΒBOYCOTT και αντιστάθηκαν στις επιθέσεις των ανδρών του λοχαγού. Οι γεωργοί νίκησαν. Αυτή ήταν η αιτία που ο Αμερικανός δημοσιογράφος READAPT δημιούργησε το ρήμα μποϊκοτάρω.
  Ας φανταστούμε λοιπόν τι θα συνέβαινε, αν από αύριο αποφασίζαμε όλοι να μην αγοράζουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν, ή αν στέλναμε χιλιάδες γράμματα διαμαρτυρία σε μία από τις εταιρίες ή επιχειρήσεις που έχουν ή τείνουν να έχουν αντικοινωνικές συμπεριφορές. Σίγουρα η εταιρεία ή η επιχείρηση δεν θα έμενε αδιάφορη.
  Τα Τύμπανα του Πολέμου πρέπει και επιβάλεται να ηχήσουν. Αλλά να ηχήσουν γιατί το θέλουμε εμείς και όχι να το υποδεικνύει ο εκπρόσωπος της Εξουσίας και της Αγοράς. Μια τέτοια γεύση πήραν με το μποϊκοτάζ της Δ.Ε.Η. , που οι αυξήσεις των τιμολογίων της φέρει την υπογραφή αυτού του Υπουργού, που όταν τις υπέγραφε τοις εκείνων ρήμασι πειθόμενος ( των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων ) μας δούλευε με το να μας διαβεβαιώνει ότι τις υπέγραψε για το καλό μας.
  Πέρα όμως από τα οργανωμένα καταναλωτικά μποϊκοτάζ , ως υπεύθυνοι καταναλωτές πρέπει και επιβάλεται να μποϊκοτάρουμε από μόνοι μας προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις με αντικοινωνικές συμπεριφορές.
  Μετά από αυτό το κείμενο, καλό είναι ο κ. Υπουργός, αλλά και κάθε μορφή εξουσίας, να καταλάβει ότι το Μποϊκοτάζ το είναι η έσχατη πράξη των Καταναλωτών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να την σπαταλούμε και μάλιστα από παρακινούμενοι από εκπροσώπους του γένους των εμπόρων.
  Το ότι κατ΄ ευφημισμό Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου της Αγοράς , για μας του Καταναλωτικού Κινήματος , είναι σαν να μην υπάρχει γιατί ενώ έχει και χρήμα και εξουσία το μόνο που κάνει είναι δημόσιες σχέσεις – παραδείγματα υπάρχουν πολλά – και τίποτε άλλο. Απόδειξη της ανυπαρξίας και ασχετοσύνης της είναι ότι το θέμα της Ακρίβειας το παρέρχεται επιδερμικά και με διαπιστώσεις χωρίς να έχει την δυνατότητα να κάνει τίποτα. Πολιτικές – συμφωνίες κυρίων – για συγκράτηση του τιμαρίθμου τις έχουμε χορτάσει. Τώρα που το μαχαίρι έφθασε στο κόκαλο !!!!! ανακαλύψαμε το κόψιμο των χεριών , όπως έκαναν και με τα σούπερ μάρκετ παλαιότερα και με τα τσιγάρα σήμερα.

  Σχόλιο από nikosthess | Ιανουαρίου 9, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: