NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Νέα πρόστιμα σε γαλακτοβιομηχανίες και s/m από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για κάθετες συμπράξεις στην αγορά γάλακτος!!!

Πρόστιμα συνολικού ύψους 28,5 εκατ. Ευρώ επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε έξι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και τέσσερις γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες, σύμφωνα με την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής, δρούσαν με αντι-ανταγωνιστικούς όρους, που επηρέαζαν άμεσα τις τιμές για τον καταναλωτή.

Πρόκειται για τις κάθετες συμπράξεις στην αγορά γάλακτος, οι οποίες αποδυνάμωναν τον ανταγωνισμό μεταξύ των εμπορικών αλυσίδων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να επωφεληθούν απ’ αυτόν.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι «ο καθορισμός τιμών μεταπώλησης, που επιδιώκεται μέσω των συμπράξεων γαλακτοβιομηχανιών με διανομείς ή με σούπερ μάρκετ, επηρεάζει όχι μόνο τις τιμές στο επίπεδο των καταναλωτών, αλλά τροφοδοτεί και αυξητικές τάσεις στην αγορά, η Επιτροπή αποφάσισε την επιβολή προστίμων στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις».

Πλέον του 70% του συνολικού προστίμου βαρύνει τη Vivartia, η οποία καλείται να καταβάλει το ποσό των 21,7 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Μεβγάλ με 3 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των μελών της Αρχής (διαφώνησαν τέσσερα μέλη της Επιτροπής)  αποφάσισε την επιβολή των εξής προστίμων:

 • Στην εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ πρόστιμο ύψους 421.031 ευρώ
 • Στη ΜΕΒΓΑΛ πρόστιμο ύψους 3.017.955 ευρώ
 • Στη ΔΕΛΤΑ/VIVARTIA πρόστιμο ύψους 21.777.612 ευρώ 
 • Στη ΦΑΓΕ πρόστιμο ύψους 39.996 ευρώ 
 • Στην CARREFOUR πρόστιμο ύψους 520.910 ευρώ 
 • Στην ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ πρόστιμο ύψους 1.072.968 ευρώ
 • Στην ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ πρόστιμο ύψους 650.185 ευρώ
 • Στην ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ πρόστιμο ύψους 745.833 ευρώ
 • Στη Δ.ΜΑΣΟΥΤΗΣ πρόστιμο ύψους 244.170 ευρώ 
 • Στην ΑΤΛΑΝΤΙΚ πρόστιμο ύψους 68.367 ευρώ.

Το ύψος των προστίμων που επιβλήθησαν είναι συνάρτηση και της χρονικής διάρκειας της παράβασης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού βαριά πρόστιμα, ύψους 47,6 εκατ. ευρώ, σε επτά μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες για οριζόντιες συμπράξεις στην αγορά γάλακτος.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι «από τον αυτεπάγγελτο έλεγχο των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αλλά και τα αποτελέσματα της γραπτής και προφορικής ενώπιον της Επιτροπής διαδικασίας, προέκυψε ότι συχνά οι γαλακτοβιομηχανίες στις συμβάσεις συνεργασίας που συνάπτουν με τους διανομείς τους, αφενός καθορίζουν τις τιμές μεταπώλησης των τελευταίων, αφετέρου απαγορεύουν τις παθητικές πωλήσεις, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό βασικούς κανόνες του ανταγωνισμού».

Περαιτέρω δε σημειώνεται ότι «αντίστοιχα, με την αποδοχή και των σούπερ μάρκετ με τα οποία συνεργάζονται, οι γαλακτοβιομηχανίες υπαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα τιμών λιανικής των προϊόντων που τους προμηθεύουν, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό τον μεταξύ των εμπορικών αλυσίδων ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να ωφεληθούν απ’ αυτόν».

Οι εταιρείες βέβαια στις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουν δικαίωμα από το νόμο να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης.

Advertisements

Ιανουαρίου 2, 2008 - Posted by | ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΚΑΡΤΕΛ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ | , , ,

2 Σχόλια »

 1. Η SPOTBET ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΦΕΡΕΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!!!!!

  Σχόλιο από SPOTBET | Ιανουαρίου 2, 2008 | Απάντηση

 2. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

  Η υπεύθυνη κατανάλωση είναι μια σιωπηλή πρωτοβουλία, μια συνήθεια θα λέγαμε της ζωής. Είναι μια καθημερινή συμπεριφορά, η οποία συνεπάγεται τη μεθοδολογική επιλογή όλων των πραγμάτων που αγοράζουμε. Η επιλογή αυτή βασίζεται σε δυο κριτήρια: την ιστορία του προϊόντος και τη συμπεριφορά της εταιρείας παραγωγής.
  Ο περιορισμός της δύναμης των επιχειρήσεων είναι ένας από τους κύριους
  στόχους των υπεύθυνων καταναλωτών, αλλά όχι και ο μοναδικός. Πρόκειται για μια αναθεώρηση του μοντέλου της κατανάλωσης και της ευημερίας. Ρούχα, τρόφιμα, ποτά που έχουν υψηλές τιμές αλλά προωθούνται με προσφορές του τύπου 4 + 1 ( αν και θα αρκούσε μόνο ένα ) είναι ένα από τα μικρά «θαύματα» της τεχνικής πωλήσεων που προορίζονται στην ουσία να «κλέψουν» και να εκμεταλλευτούν τα άτομα και το περιβάλλον σε όλα τα μέρη του κόσμου. Οι υπεύθυνοι καταναλωτές, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και αποφασίζουν να επιλέξουν μόνο προϊόντα τα οποία έχουν κοινωνικές και οικολογικές εγγυήσεις , καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης καθώς και κάθε εναρμονισμένη πρακτική που στρέφετε κατά των δικαιωμάτων του.
  Μια τέτοια υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά πρέπει και επιβάλετε να δείξουν οι Έλληνες Καταναλωτές, απέναντι στις γαλακτοβιομηχανίες που πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταδίκασε με χρηματικά πρόστιμα ( που για τους Καταναλωτές δεν σημαίνει τίποτα, αφού αφενός αυτά τα πρόστιμα θα ελαχιστοποιηθούν πολύ σύντομα – να θυμίσουμε τα αναγγελθέντα πρόστιμα προ ετών στα σούπερ μάρκετ – και αφετέρου με την επιβολή αυτών των προστίμων δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, και ας οι πρακτικές αυτές των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών είχαν και έχουν τελικό στόχο την τσέπη του Έλληνα Καταναλωτή )
  Πράξη λοιπόν Υπεύθυνης Κατανάλωσης από εμάς τους καταναλωτές είναι να αποκλείσουμε την αγορά των προϊόντων αυτών των γαλακτοβιομηχανιών , ως ένδειξη δυσαρέσκειας απέναντί τους. ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ!!! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ!!!
  Η πείρα δείχνει ότι οι καταναλωτές, αν οργανωθούν και πιέσουν τις εταιρείες για να σέβονται μέσω της παραγωγικής τους δραστηριότητας το περιβάλλον ,την κοινωνική δικαιοσύνη, και την σωστή συμπεριφορά τους έναντι των καταναλωτών μπορούν να επιτύχουν τρομερά αποτελέσματα.
  Καλή Χρονιά

  Σχόλιο από nikosthess | Ιανουαρίου 3, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: