NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ – Ε.Ε. για το κλίμα

Η κυρία Πόλα Ντομπριάνσκι, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ και εκπρόσωπός της στην Κλιματική Διάσκεψη στo Μπαλί, προέβη σε μια στροφή 180 μοιρών συγκριτικά με τη στάση της χώρας της καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης: «Διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο μέχρι εδώ, επιθυμούμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα εποχή της κλιματικής διπλωματίας».

Αφορμή βέβαια για τη μεταστροφή της κυρίας Ντομπριάνσκι και κατ’ επέκταση της αμερικανικής στάσης ήταν η πρωτοφανής -σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο- δημόσια κατακραυγή κατά των ΗΠΑ στην τελευταία συνάντηση της ολομέλειας.

Εκπρόσωποι από περισσότερα από 187 κράτη αποδοκίμαζαν με σφυρίγματα τις ΗΠΑ θεωρώντας τις υπεύθυνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, η ομιλία του κ. Αλ Γκορ, ο οποίος έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα, είναι σίγουρο ότι προβλημάτισε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς τη χαρακτήριζε ως μοναδική υπεύθυνη για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Τελικά, μόνο η Μιανμάρ δεν υπέγραψε το τελικό κείμενο, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο συνομιλιών και διαπραγματεύσεων, με χρονικό ορίζοντα το 2009, χωρίς, όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, να υπάρξει οποιαδήποτε σαφής αναφορά στο ποσοστό της μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι η πρώτη φορά, και αυτό από μόνο του είναι θετικό, που ένα τέτοιο κείμενο φέρει τις υπογραφές των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Κίνας και της Αυστραλίας, εκ των μεγαλύτερων ρυπαντών παγκοσμίως.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και διάφοροι σκεπτικιστές επεσήμαιναν πάντως με νόημα ότι αυτή ήταν απλώς μια άνευ ουσιαστικής σημασίας εξέλιξη, καθώς τα δύσκολα τώρα μόλις αρχίζουν.

Ο κ. Εντ Μέρτσαντ της οικολογικής ομάδας «Act Now!» («Δράσε τώρα!») σημείωσε: «Είναι καλό να φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα. Το ζήτημα βεβαίως είναι να συμφωνήσουν για τα μέτρα αυτά μέχρι το τέλος του 2009. Τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που αμφιβάλλω αν πραγματικά όλοι επιθυμούν κοινά αποδεκτές λύσεις». Ως επιβεβαίωση των ανωτέρω, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για «τις ανεπαρκείς δεσμεύσεις των αναπτυσσόμενων χωρών», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την Κίνα και την Ινδία.

Εκτός βεβαίως από την καύση των ορυκτών καυσίμων, μεγάλη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή φέρει και η αποψίλωση των τροπικών δασών. Κάθε δύο δευτερόλεπτα εξαφανίζεται έκταση δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου», δήλωσε η κυρία Αλεξάνδρα Μεσαρέ, διευθύντρια Εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

a13-n.jpg

Advertisements

Δεκέμβριος 17, 2007 - Posted by | ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΚΛΙΜΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | , , , ,

6 Σχόλια »

 1. Ολα καλά ρε παλικάρια, τον πόλεμο που τον είδατε ;
  Το άρθρο πάντως δεν περιγράφει τίποτα συγκρούσεις …
  Πόλεμος (ή εμφύλιος καλύτερα) δεν υπάρχει στο στρατόπεδο της υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης.

  Σχόλιο από dimkaramitsas | Δεκέμβριος 17, 2007 | Απάντηση

 2. εγώ θα έλεγα ότι σε μια παγκόσμια κοινωνία όπως λέμε την σημερινή, όπου όλα υποτίθεται ότι λειτουργούν με νόμους όλες οι χώρες θα έπρεπε να αποφασίσουν ότι όποτε υπάρχει μια καταστροφή σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη θα πρέπει να πληρώνουν για τις καταστροφές και όσες χώρες είναι αντίθετες με αυτό να πληρώνουν επίσεις είτε συμφωνούν είτε όχι. και θεωρώ πως εφόσον ξέρουμε πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκπομπή διοξιδίου του άνθρακα διεθνώς θα πρέπει αυτά τα προστίματα να είναι αναλογικά διότι η παραγωγή CO2 είναι και ένα μέτρο το οποίο δηλώνει παραγωγή. ας πληρώνουν τότε είτε θέλουν ή όχι , είτε συμφωνήσουν είτε διαφωνήσουν. δεν καταλαβαίνω γιατί περιμένουν την Αμερική να συμφωνήσει. ας αρχίσουν τα πρόστιμα λοιπόν και στην Αμερική και σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα γιατί με τον ήλιο που έχουμε εδώ και τον αέρα μάλλον παραείμαστε εξαρτημένοι απο καύσιμα και λιγνίτες. δεν θα έπρεπε να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα σχετικά με τους ρύπους.? Στην επόμενη γενιά τί θα αφήσουμε κληρονομιά.?

  Σχόλιο από dim | Δεκέμβριος 18, 2007 | Απάντηση

 3. Μαυρίλα …
  Ομως το ζήτημα έχει να κάνει με μηχανισμούς επιβολής (αιώνιο). Οταν ο καταστροφέας και αρνητής είναι ο κυρίαρχος του πλανήτη, τότε τι γίνεται ;

  Σχόλιο από dimkaramitsas | Δεκέμβριος 18, 2007 | Απάντηση

 4. του γυρνάμε την πλάτη. ενωμένοι όλοι οι λαοί θα κάνουμε θαύματα. αρκεί να θέλουμε όλοι μας και αν αφήσουμε πίσω μίση και εμπάθειες του παρελθόντος, μεταξύ των λαών, πιστεύω πως όλα γίνονται. αρκεί να το πιστέψουμε όλοι και να κάνουμε τα πάντα για αυτό.! ουτοπία.? ποτέ δεν ξέρει κανένας. θεωρώ πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσει και απο τον καθένα μας η οικονομία στο ρεύμα και στην υπερκατανάλωση.

  Σχόλιο από dim | Δεκέμβριος 18, 2007 | Απάντηση

 5. Είμαι και εγώ με την ελπίδα και την πάλη.
  Γράψου στο Ν. ΙΝΚΑ να βρεθούμε να το παλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή, συγκεντρώνοντας και δίνοντας πληροφορίες .

  Σχόλιο από dimkaramitsas | Δεκέμβριος 19, 2007 | Απάντηση

 6. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα κατάλογο με τις επειχειρήσεις που δε λαμβάνουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και να τις μποϊκοτάρουμε παγκοσμίως? Εμείς οι καταναλωτές να αναλάβουμε δράση. Αφού οι κυβερνήσεις είναι αδύναμες και άχρηστες.

  Σχόλιο από elena tripatzi | Δεκέμβριος 23, 2007 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: