NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Και επισήμως τα πρόστιμα για το καρτέλ του γάλακτος

milk.jpg

Ανακοινώθηκαν και επίσημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τα πρόστιμα για το καρτέλ γάλακτος, συνολικού ύψους 48.269.666,31€. Τα πρόστιμα επεβλήθησαν σε βάρος επτά γαλακτοβιομηχανιών για παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 703/77 περί συμπράξεων.Συγκεκριμένα η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα 15.979.070,10€ στη Vivartia, 13.168.196,49€ στη ΜΕΒΓΑΛ 9.130.320€ στη ΦΑΓΕ 6.188.896,82 στη Νestle και 3.168.806,01 στην Ολυμπος.

Παράλληλα, η Επιτροπή απευθύνει αυστηρή σύσταση στον ΣΕΒΓΑΠ να παραλείψει την παράβαση των άρθρ. 1 Ν. 703/77 και 81 ΣΕΚ, όπως ισχύουν, στο μέλλον. Ο ΣΕΒΓΑΠ και τα μέλη του απειλούνται επίσης, σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης της παράβασης, με πρόστιμο ύψους πέντε εκατ. ευρώ (5.000.000 €) και χρηματική ποινή ύψους 10.000€ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με την απόφαση από την ημέρα δημοσίευσής της (ποσά επιμεριζόμενα με βάση τον κύκλο εργασιών των μελών του).

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή απευθύνει σύσταση στις εταιρείες «VIVARTIA ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ», «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.», «ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ Α.Ε. ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε., ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΞΑΝΘΗΣ», «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Ε.Β.Ε.-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» και «ΚΡΙ-ΚΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» να παραλείπουν την πρακτική της ανταλλαγής τιμοκαταλόγων στο μέλλον. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, απειλεί με χρηματική ποινή 5.000€ σε καθεμία από τις εταιρείες για κάθε ημέρα επανάληψης της παράβασης.Παράλληλα υποχρεώνει τις εν λόγω εταιρείες να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εντός εξήντα ημερών από της δημοσίευσης της απόφασης, τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα έναντι των υπαλλήλων και στελεχών τους σε περίπτωση συμμετοχής αυτών σε παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού και ειδικότερα της ανταλλαγής τιμοκαταλόγων μεταξύ ανταγωνιστριών εταιριών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την προαναφερόμενη υποχρέωση, έκαστη απειλείται με χρηματική ποινή 5.000€ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση του ανωτέρου προβλεπομένου χρόνου συμμόρφωσης.

 Όσον αφορά εξάλλου, την υπόθεση των Σερρών, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι εταιρείες ΜΕΒΓΑΛ, VIVARTIA, ΚΡΙ ΚΡΙ και ΣΕΡΓΑΛ προέβησαν σε οριζόντια σύμπραξη στην αγορά φρέσκου γάλακτος στο Νομό Σερρών και επέβαλε τα εξής πρόστιμα:16.879,70€ στη Vivartia, 30.152,84€ στη ΜΕΒΓΑΛ, 97.684,85€ στην ΚΡΙ-ΚΡΙ και 44.424,42€ στη Σερραϊκή Βιομηχανία Γάλακτος (ΣΕΡΓΑΛ). Για τη συμφωνία και στο επίπεδο της αγοράς γιαουρτιού μεταξύ των εταιρειών ΜΕΒΓΑΛ, VIVARTIA και ΦΑΓΕ (υπόθεση Freisland), η Επιτροπή Ανταωνισμού επέβαλε πρόστιμα 132.388,83€ στη VIVARTIA, 81.940,25€ στη ΜΕΒΓΑΛ και 230.906€ στη ΦΑΓΕ. 

Επιπλέον σήμερα ξεκινάει και η δίκη των κουμπάρων και θα εξεταστεί η υπόθεση του εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ από ανώτερο στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Advertisements

Δεκέμβριος 17, 2007 - Posted by | ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ | , , , , , ,

12 Σχόλια »

 1. 48.269.666,31€ το προστιμο

  εχουμε και λεμε

  48.269.666,31€. δια 11.000.000 που ειμαστε
  ………………………………………..
  .
  . αποτελεσμα
  .
  . 4,39

  αρα εχουμε και λεμε

  εαν εχεις ενα οργανωμενο καρτελ που για 5 χρονακια το δουλευεις καλα πρεπει να θυμασαι οτι το προστιμο για την λαμογια σου ειναι 4 ευρω και 39 λεπτα του ευρω.

  δηλαδη περιπου 4 γαλατα για τον καθενα μας ολα αυτα τα χρονακια που μας γδερνουν…..

  —————————————————–
  χρονια πολλα , καλες γιορτες

  ο αγιος βασιλης μας εφερε 4 κιλα γαλα.

  ,,, λες να εχει ληξει…….,,,,,

  Σχόλιο από ....χμ.... | Δεκέμβριος 17, 2007 | Απάντηση

 2. 48.269.666,31€ το προστιμο

  εχουμε και λεμε

  48.269.666,31€. δια 11.000.000 που ειμαστε
  ………………………………………..
  .
  . αποτελεσμα
  .
  . 4,39

  αρα εχουμε και λεμε

  εαν εχεις ενα οργανωμενο καρτελ που για 5 χρονακια το δουλευεις καλα πρεπει να θυμασαι οτι το προστιμο για την λαμογια σου ειναι 4 ευρω και 39 λεπτα του ευρω.

  δηλαδη περιπου 4 γαλατα για τον καθενα μας ολα αυτα τα χρονακια που μας γδερνουν…..

  —————————————————–
  χρονια πολλα , καλες γιορτες

  ο αγιος βασιλης μας εφερε 4 κιλα γαλα.

  ,,, λες να εχει ληξει…….,,,,,

  Σχόλιο από ....χμ.... | Δεκέμβριος 17, 2007 | Απάντηση

 3. Πρόστιμα στους γαλατάδες

  Με την ανακοίνωση των προστίμων στους γαλατάδες , εμείς οι καταναλωτές πρέπει να περιμένουμε, αν δεν ήρθαν κιόλας νέες αυξήσεις στα προϊόντα τους , για να ρεφάρουν την χασούρα, αν είναι χασούρα , αυτό το πρόστιμο και όχι κέρδος, όπως σε κέρδος είχε μετατραπεί και το πρόστιμο που είχε βάλει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου της Αγοράς ( αλήθεια που είναι εκείνος ο Άρχοντας του γένους των Εμπόρων , πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΑ και τότε υφυπουργός ), που ενώ ανακοινώθηκε με πομπώδης ύφος από τον τότε Υπουργό της Αγοράς , βουλευτή Καρδίτσας, τελικά ήταν ελαχιστότατα του αναγγελθέντος , που βέβαια με διάφορα τερτίπια δεν ξέρουμε αν πληρώθηκε. Τόσο έξυπνη ήταν η τότε ηγεσία του Υπουργείου της Αγοράς , που είχε ως κατηγορούμενο το συνδικαλιστικό όργανο των σουπερμαρκετάδων , ή αυτή η ενέργεια έκρυβε σκοπιμότητα ( ήταν βλάκες ή διαπλεκόμενοι???? ). Το ίδιο θα γίνει και τώρα . Πάλι θα βρεθεί τρόπος να μην πληρωθεί το πρόστιμο, αλλά αυτοί θα μετακυλίσουν αυτό το πρόστιμο στους καταναλωτές .
  Ζήτω η κυβέρνηση των ταπεινών . Ζήτω η επανίδρυση του κράτους . Κοροΐδα , ακόμα τους προσκυνάτε ??? Ακόμα τους ψηφίζετε ???? Ε! τότε γιατί φωνάζετε??? ΞΥΠΝΗΣΤΕ !!!!!! ΜΠΟΡΕΙΤΕ ??????

  Σχόλιο από nikosthess | Δεκέμβριος 17, 2007 | Απάντηση

 4. Α. Το πρόστιμο δεν είναι οριστικό: ακολουθεί η δικαστική οδός.
  Β. Συμφωνώ με το Νίκο
  Γ. Ηδη αυξήθηκε η τιμή του γάλακτος
  Δ. Από ό,τι καταλάβατε πτοήθηκαν πολύ από τα πρόστιμα, έριξαν τις τιμές του γάλακτος, πληρώνουν καλά τους παραγωγούς.
  Ε. Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ ;

  Σχόλιο από dimkaramitsas | Δεκέμβριος 17, 2007 | Απάντηση

 5. μήπως θα πρέπει σας λαός να αρχίσουμε λιγάκι να ξυπνάμε.? λέω εγώ τώρα. μήπως θα έπρεπε σαν λαός να αποφασίσουμε να κάνουμε αποχή απο το γάλα για ένα μήνα ας πούμε.? δεν νομίζω ότι εμείς θα πάθουμε τίποτα με αυτο αντιθέτος οι εταιρίες μάλλον θα πάθουν. και εάν συνεχίσουν τα ίδια να συνεχίσουμε με άλλον ένα μήνα «¨αποχής» απο το γάλα. θα πάθουμε τίποτε.? μάλλον καλό θα μας κάνει. και μάλλον θα πρέπει να απαιτήσουμε αύξηση της τιμής για τον παραγωγό ο οποίος λοιμοκτονεί και μείωση της τιμής στα ράφια διότι και εμείς λοιμοκτονούμε. ξέρω ότι τα Ελληνικά εξαγώγημα προιόντα του γάλακτος στο εξωτερικό πωλούνται στις άλλες χώρες φθηνότερα απο ότι πωλούνται στην Ελλαδίτσα μας. πώς γίνετε αυτό και γιατί.?μήπως χάνουν οι εταιρίες απο αυτό.? όχι μόνον χάνουν αλλα έχουν και υπερκέρδη. θεωρώ ότι σε όλουε τους τομέίς μας θεωρούνε βλάκες και μας φέρονται ανάλογα. θα έλεγα ότι πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά γιατί έρχονται πολύ δύσκολα χρόνια σε όλους τους τομείς. οι ετειρίες ας κερδίζουν αλλα και εμείς ας ζήσουμε. έλεος πια. μας δουλεύουνε καθημερινός απο δημοσιογράφοι μέχρι πολιτικοί έίναι χωμένοι μέσα στο σύστημα, τρώνε με χρυσά κουτάλια και μας δουλεύουνε

  Σχόλιο από dim | Δεκέμβριος 17, 2007 | Απάντηση

 6. @ Dim
  Συμφωνώ, αλλά θα πρέπει να το δούμε λίγο προσεκτικά … . Υπάρχουν κατηγορίες προσώπων που έχουν ανάγκη την διατροφή με γάλα ( π.χ. παιδιά) πρέπει να υπάρξουν δικλείδες για να μην υπάρξει ρήξη με την αναγκαιότητα.
  Επίσης πρέπει να βρούμε την οδό αυτή που δεν θα μετακυλήσει τα αποτελέσματα του μποϊκοτάζ στους παραγωγούς. Ισως κάποιες επαφές με την ΠΑΣΕΓΕΣ κλπ. να έδινε λύσεις … .
  Ας το επεξεργαστούμε.

  Σχόλιο από dimkaramitsas | Δεκέμβριος 18, 2007 | Απάντηση

 7. αυτό που είπα παραπάνω το έχουμε συζητήσει στην δουλειά μεταξύ μας και βασικά σκεφτήκαμε , όπως εσύ τα παιδιά και αυτούς που έχουν ανάγκη. δεν μιλάω για αυτούς , μιλάω για τον περισσότερο κόσμο που μπορεί. νομίζω πώς πολλά μπορούμε να κάνουμε σε πολλά θέματα.πέριση με την γρίππη των πουλερικών,και τον υπερ-πανικό απο τα κανάλια, οι πωλήσεις είχαν πέσει πολύ όπως πέσανε και οι τιμές. δεν νομίζω να έπαθε κανείς τίποτε που δεν έτρωγε κοτόπουλο. όπως και με την δεη, εγώ άρχισα να ψάχνω ενναλακτικές πηγές ενέργειας και στα επόμενα χρόνια είμαι σίγουρος ότι θα κάνω πράματα για αυτό. είναι κάπως δύσκολα ακόμη τα πράματα αλλα υπάρχουν λύσεις σε όλα τα θέματα. απλά πρέπει όλος ο κόσμος να ξυπνάει σιγά σιγά γιατί δεν μας βλέπω καλά….γενικώς παρακοιμηθήκαμε…

  Σχόλιο από dim | Δεκέμβριος 18, 2007 | Απάντηση

 8. Ας ξεκινήσουμε την προσπάθεια να θέσουμε τους όρους για ένα μποϊκοτάζ στο γάλα:
  Α. Διάρκεια
  Β. Εξαιρέσεις
  Γ. Προστασία παραγωγών

  Σκοποί:
  Τιμή
  Ποιότητα
  Προστασία παραγωγών

  Σχόλιο από dimkaramitsas | Δεκέμβριος 19, 2007 | Απάντηση

 9. Ίσως θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν αποφασίζαμε να μποϋκοτάρουμε μια εταιρεία συγκεκριμένη,
  π.χ. την πιο μεγάλη στο χώρο, μέχρι να μειώσει την τιμή της.

  Ίσως είναι δύσκολο για πολλούς να απέχουν από το γάλα,
  είναι όμως εύκολο να απέχουν από το γάλα μιας συγκεκριμένης εταιρείας.

  Σχόλιο από Δημήτρης | Δεκέμβριος 19, 2007 | Απάντηση

 10. Δημήτρη, εάν το αποφασίσουμε θα πούνε ότι τα πήραμε από τον ανταγωνισμό.
  Σκέφτομαι όμως κάτι άλλο …….
  Ας πούμε στους καταναλωτές να αγοράσουν γάλα αποκλειστικά από την εταιρεία που θα κατεβάσει κατά 10 λεπτά την τιμή .
  Είστε ΙΝΚΑτζήδες μου ;

  Σχόλιο από dimkaramitsas | Δεκέμβριος 19, 2007 | Απάντηση

 11. ….το εχεις μεσα σου . Μια εβδομαδα τρωγεσαι. ειναι καλη ιδεα….

  Σχόλιο από Ο ''Ευρών'' | Δεκέμβριος 19, 2007 | Απάντηση

 12. Τέλεια. Να δούμε αν λειτουργεί ο περιβόητος ανταγωνισμός!!!
  Πολύ καλή ιδέα dimkaramitsas!!!
  Για να δούμε τι θα κάνουν οι εταιρίες!!!

  Σχόλιο από Σ.Ο. | Δεκέμβριος 19, 2007 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: