NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Οι αμοιβές των εργαζομένων έπεσαν στα επίπεδα του 1984

Οι αμοιβές των εργαζομένων έπεσαν στα επίπεδα του 1984

Δύο δεκαετίες πίσω έχουν γυρίσει οι Ελληνες εργαζόμενοι, καθώς ο κατώτερος μισθός αλλά και η αγοραστική του δύναμη είναι κάτω από τα επίπεδα του 1984. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα με τα χρήματα που παίρνουν όσοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό, μπορούν να αγοράσουν 4% λιγότερα προϊόντα σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Οι χαμηλοί μισθοί, η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των μισθωτών και η… επέλαση των ελαστικών μορφών απασχόλησης συνθέτουν το σκοτεινό τοπίο της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Και ενώ οι μισθωτοί στρέφονται στον δανεισμό (ποσοστό 50% στα άτομα από 31 έως 47 ετών), οι επιχειρήσεις βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι εισοδηματικές ανισότητες.
Τα στοιχεία της έκθεσης θα αποτελέσουν πολύτιμο «όπλο» στα χέρια των συνδικάτων στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας εθνικής σύμβασης εργασίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει αυξήσεις 9% και όλα δείχνουν πως πάμε για τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων.

Με 500 ευρώ
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως δύο στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα καλούνται να επιβιώσουν με 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ σε χειρότερη μοίρα είναι όσοι «υποκύπτουν» στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Συγκεκριμένα δύο στους τρεις μερικώς απασχολούμενους και ένας στους πέντε προσωρινά απασχολούμενους έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 500 ευρώ.
Για «πληθωρισμό κερδών και όχι πληθωρισμό μισθών» μιλά ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, επισημαίνοντας πως «το 20% των περισσότερο εύπορων Ελλήνων έχει εξαπλάσιο εισόδημα από το 20% των λιγότερο εύπορων συμπατριωτών μας».
Αναλυτικά τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι τα εξής:
• Μακρινό όνειρο παραμένει η σύγκλιση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς ο κατώτερος μισθός στη χώρα μας φτάνει μόλις το 54% του μέσου όρου των πλουσιότερων χωρών της Κοινότητας!
• Κάθε τετραμελής ελληνική οικογένεια είναι «χρεωμένη» κατά 87.000 ευρώ, καθώς το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 245 δισεκατομμύρια ευρώ.
• Οι μέσες μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές το 2006 ανέρχονταν στη χώρα μας σε 1.501 ευρώ έναντι 2.391 ευρώ στα πλουσιότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι το μηνιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 72% του μέσου όρου των 15 κρατών-μελών και η παραγωγικότητα στο 91%.
• Ο συνδυασμός του επιπέδου αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα με την αύξηση κατά 2,4% στις μέσες πραγματικές αμοιβές συνεπάγεται μείωση κατά 0,4% του πραγματικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
• Η πτωτική τάση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (8,1% του μέσου όρου της Ευρώπης των 15, που αποτελεί το χαμηλότερο μοναδιαίο κόστος εργασίας) δεν αποτυπώνεται στη μείωση του επιπέδου των τιμών και στη βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε την τελευταία εξαετία κατά 13%.
• Το μερίδιο των κερδών στον επιχειρηματικό τομέα κατείχε το 2004 την πρώτη θέση μεταξύ των 15 κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (56,1% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας έναντι 37,9% του μέσου όρου της Ευρωζώνης).
• Η φορολογική επιβάρυνση πάνω στην εργασία αυξάνει φθάνοντας στο 38% του ΑΕΠ το 2005 από 34,1% του ΑΕΠ το 1995. Οι εξελίξεις αυτές στη φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων (5.507.897 το οικονομικό έτος 2005) αναδεικνύουν το εύρος και το βάθος της φορολογικής ανισότητας σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
• Κατά τα έτη 2005-2006 οι αυξήσεις των πραγματικών αποδοχών (την περίοδο 1997-2006 η μέση ετήσια αύξηση των πραγματικών αποδοχών ήταν της τάξης του 2,4%) στο ύψος των αυξήσεων της παραγωγικότητας της εργασίας είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο της εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα να διατηρηθεί σταθερό και να μην παρατηρείται αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος της εργασίας.
• Για να διατηρηθεί αυτή η εξέλιξη και κατά το 2007-2008 στη διανομή του προϊόντος (πριν από τις αναδιανεμητικές λειτουργίες του κράτους), θα πρέπει οι τελικές αυξήσεις των μέσων ονομαστικών αποδοχών των μισθωτών να είναι ίσες με το άθροισμα πληθωρισμού και παραγωγικότητας της εργασίας.

Κυριακή, 09 Σεπτέμβριος 2007 «E» 8/9

Πηγή

Advertisements

Σεπτεμβρίου 8, 2007 - Posted by | Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: