NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Ο Αγούδηµος έστειλε τις τιµές 60% πάνω για µια νύχτα

Κυριακή 29 Ιουλίου 2007

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Tελικά πήρε πίσω τις αυξήσεις, κατόπιν εορτής και µόνο εν µέρει

Κεφαλλονίτικο κεφάλι ή ανιχνευτής προθέσεων και αντιδράσεων, ο καπετάν Γεράσιµος Αγούδηµος κατάφερε να τινάξει τα νεύρα της κυβέρνησης στο αέρα μαζί µε τις τιµές στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας.

Σε µία περίοδο όπου οι τιµές των ναύλων και οι αυξήσεις αποτελούν βασικό θέµα στα ΜΜΕ, ο Κεφαλλονίτης εφοπλιστής πήγε να τινάξει την… µπάνκα στον αέρα, εκµεταλλευόµενος το νοµικό πλαίσιο της απελευθέρωσης και του ελεύθερου ανταγωνισµού.

Ήταν µεσηµέρι του περασµένου Σαββάτου, όταν ο κ. Αγούδηµος µας τηλεφώνησε. Ενα τηλεφώνηµα ξαφνικό. Ήταν ολιγόλογος: «Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο στην ακτοπλοΐα», µας είπε: «Του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγµατα και σεις οι δηµοσιογράφοι ασχολείστε µε την… Κίνα».

∆εν θέλησε να µας πει κάτι παραπάνω, αλλά υποσχέθηκε να ξανατηλεφωνήσει έως την επόµενη ηµέρα, την Κυριακή. ∆εν τηλεφώνησε. Οµως τη ∆ευτέρα έστειλε µία επιστολή «βόµβα» στο υπουργείο Εµπορικής Ναυτιλίας, ανακοινώνοντας αλλαγές στις τιµές των εισιτηρίων της «G.A.Ferries».

Η αποστολή της συγκεκριµένης επιστολής στο ΥΕΝ είναι υποχρεωτική σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση που απελευθέρωσε τις τιµές στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας. Εκτός από τα ∆ωδεκάνησα, η «G.A. Ferries» προχώρησε σε αυξήσεις στα εισιτήρια για Κυκλάδες και για Ικαρία, Σάµο.

Έτσι, ενώ η οικονοµική θέση για Άγιο Κήρυκο Ικαρίας κόστιζε 23 ευρώ, µε τις νέες τιµές που έδωσε ο Κεφαλλονίτης ακτοπλόος για το τριήµερο Παρασκευή Σάββατο Κυριακή θα κόστιζε 37, αύξηση ύψους 60%! Και το Ι.Χ. από 87 ευρώ έφθασε στα 105 ευρώ, αύξηση ναύλου 20,86%. Οι τιµές αυτές ήταν ακριβότερες σε ορισµένες περιπτώσεις και από τα εισιτήρια της ανταγωνίστριας «Blue Star Ferries», η οποία έχει πλοία µικρότερης ηλικίας και πιο σύγχρονης τεχνολογίας.

Μόλις ήρθε η επιστολή στα χέρια του γενικού γραµµατέα, καθηγητή κ. Ιωάννη Τζωάννου, επικοινώνησε με τον κ. Αγούδηµο και του ζήτησε να πάρει πίσω τις τιµές. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο ακτοπλόος υποστήριξε ότι οι αυξήσεις αφορούσαν μόνο το τριήµερο Παρασκευή Σάββατο Κυριακή. Μάλιστα, υπογράµµισε ότι ως εταιρεία κάνει εκπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές οµάδες ταξιδιωτών και όχι μόνο σε αυτές που προβλέπει ο νόµος.

Κοινωνικές οµάδες που, όπως τόνισε, αποτελούν το 66% των επιβατών οι οποίοι διακινούνται με τα πλοία της εταιρείας του. Επίσης, είπε στους αρµοδίους του ΥΕΝ ότι τον χειµώνα είχε ρίξει τις τιµές χαµηλότερα και από αυτές που είχε ανακοινώσει. Αν και δεν ήταν υποχρεωµένος από τον νόµο να αλλάξει στάση, ο κ. Αγούδηµος ακύρωσε τις αυξήσεις την ίδια ηµέρα με ανακοινώσεις που εξέδωσε. Κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ίσως λειτούργησε «τροχιοδεικτικά», για να δει η «πιάτσα» τις αντιδράσεις και να ακολουθήσει.

Οι επίσηµες τοπικές αρχές των ∆ωδεκανήσων επέρριπταν τις ευθύνες όχι στον πλοιοκτήτη αλλά στην κυβέρνηση που διαµόρφωσε το νοµικό πλαίσιο. Και βέβαια κάποιοι αναρωτιούνται αν τελικά αν ο ανταγωνισµός λειτουργεί υπέρ ή κατά του καταναλωτή, αφού στη συγκεκριµένη περίπτωση, ενώ υπάρχει ανταγωνίστρια εταιρεία, οι τιµές ανέβηκαν αισθητά αντί να μειωθούν.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σ. 49

Advertisements

Ιουλίου 29, 2007 - Posted by | ΕΛΕΓΧΟΣ, ΚΑΛΑΘΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ, Καταναλωτικά, ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΟΡΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ | , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: