NEO INKA – ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ!!!

ΓΙΝΕ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

(Hμι)κρατική απάτη!

clip_image001.gif

Χιλιάδες καταναλωτές θύματα της τηλεπικοινωνιακής ασυδοσίας

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ αποκαλύπτει σήμερα ένα υπερτοπικό σκάνδαλο ευρύτατων διαστάσεων. Μια «βιομηχανία απάτης», που έχει ως θύματα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως φθηνότερες λύσεις στον χώρο της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.

Η παράδοση του στρατηγικού χώρου της δημόσιας τηλεφωνίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο είχε, κυριολεκτικά, καταστροφικές συνέπειες. Ο ήδη προβληματικός ΟΤΕ είδε την «αποκλειστικότητά» του να αίρεται και βρέθηκε απέναντι σε επιθετικές εταιρείες, που του «έκλεβαν» τους συνδρομητές, χωρίς καν να διαθέτουν δικό τους δίκτυο!

Έτσι, ενώ στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας ο ανταγωνισμός περιορίζεται βασικά σε τρεις μεγάλες εταιρείες, που κουτσά-στραβά ακολουθούν κάποιους κανόνες, η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα αποτελεί βόμβα πολλών μεγατόνων, που ίσως εκραγεί στα χέρια αυτής της κυβέρνησης, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου!

Άλλωστε, ήδη κατατέθηκε σχετική ερώτηση του βουλευτή B’ Aθηνών του Συνασπισμού Φώτη Kουβέλη και έπεται συνέχεια…

«Σημαία» η Tellas

Οι ταλαίπωροι συνδρομητές του ΟΤΕ, που έβλεπαν τους λογαριασμούς τους να λυγίζουν υπό το βάρος των περίφημων «παγίων» χρεώσεων, νόμισαν ότι βρήκαν την οριστική λύση: το πρόγραμμα «Zisto» της «ημικρατικής» Tellas, που υποσχόταν «απεριόριστα αστικά και υπεραστικά, ADSL 8 Mbps δίχως πάγια, με μόνο 49,90 ευρώ τον μήνα».

Ένα κολοσσιαίο διαφημιστικό πρόγραμμα συνόδευσε το «ελκυστικό» πακέτο, αρκετά πριν από το τέλος του 2006. Χιλιάδες συνδρομητές του ΟΤΕ «τσίμπησαν» το δόλωμα και έσπευσαν να προλάβουν την «εκπληκτική» προσφορά της Tellas.

Μόνο που υπήρχε, σ’ όλο αυτό το σενάριο, μια μικρή λεπτομέρεια: η Tellas δεν διέθετε δίκτυο, ούτε καν σε πρωτογενή μορφή, που να εκπληρώνει τις προδιαγραφές μιας τόσο μεγάλης προσφοράς. Έτσι, οι δυστυχείς συνδρομητές λαμβάνουν τώρα δύο λογαριασμούς, έναν απ’ τον ΟΤΕ (με τα γνωστά «πάγια») κι έναν απ’ την Tellas!

Μάλιστα, πολλοί συνδρομητές εντόπιζαν τις ίδιες χρεώσεις, στους δύο διαφορετικούς λογαριασμούς!

Μια «ανεξάρτητη αρχή»

Για να ελέγξει την εκρηκτική ανάπτυξη νέων εταιρειών, η κυβέρνηση απλά δημιούργησε την «αρμόδια αρχή», που ονομάζεται ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και στεγάζεται σ’ ένα υπερπολυτελές κτήριο, πολύ κοντά μας.

Στην ΕΕΤΤ καταλήγουν όλα τα παράπονα, όσων απ’ τους χιλιάδες εξαπατημένους βρίσκουν τον χρόνο και το κουράγιο να αντιπαρατεθούν σ’ αυτή την απάτη. Αν κρίνουμε από τις καταγγελίες συμπολιτών μας, τα παιδιά της ΕΕΤΤ καταγράφουν «χαλαρά» τα παράπονα και, αν αυτά γίνουν επικίνδυνα πολυάριθμα, μπαίνουν στον κόπο να «δράσουν».

Δηλαδή, να επιβάλουν «πρόστιμα» στον ΟΤΕ ή την Tellas, που θυμίζουν απόλυτα τη λαϊκή παροιμία: «τους έκαναν τα μούτρα κρέας»! Τα πρόστιμα πληρώνονται από το κράτος (ΟΤΕ / Tellas) στο ίδιο το κράτος, ενώ ουδέποτε φυσικό πρόσωπο, κλήθηκε να λογοδοτήσει για την ανεπάρκεια και των δύο ημιδημόσιων εταιρειών!

Γκάμα ταλαιπωρίας

Τόσο στον «Συνήγορο του Καταναλωτή» όσο και στο Νέο ΙΝ.ΚΑ. έχουν φθάσει πολλές καταγγελίες συνδρομητών της Tellas, ενώ και το διαδίκτυο είναι επίσης γεμάτο από τα ίδια παράπονα, γραμμένα μεν με χιούμορ, που όμως δεν καταφέρνει να κρύψει την οργή των παθόντων, για την ταλαιπωρία διαρκείας που υφίστανται απ’ την Tellas. Oι χιλιάδες άτυχοι καταναλωτές διαμαρτύρονται για μια σειρά από δυσλειτουργίες της εταιρείας και παραβιάσεις του συμβολαίου που διέπει τις συνδέσεις τους. Οι κυριότερες απ’ αυτές:

– Υπογραφή συμβολαίου «Zisto», ενώ δεν υπήρχε η υποδομή για την παροχή των συμφωνημένων υπηρεσιών.

– Ανυπαρξία τεχνικής υποστήριξης και εξωτερικών συνεργείων, για τις συχνότατες περιπτώσεις προβλημάτων.

– Ανυπαρξία εκπαιδευμένων στελεχών τόσο στον εμπορικό όσο και στον τεχνικό τομέα.

– Αδυναμία παροχής υπηρεσιών ISDN, ακόμα και στους συνδρομητές που είχαν προηγουμένως την υπηρεσία απ’ τον ΟΤΕ.

– Αυθαίρετη φραγή αριθμών (800+), ώστε να αποκλείεται η προσωρινή σύνδεση με άλλα δίκτυα Ιnternet. Kαι να είναι εφικτή μόνο με κάρτα-φάντασμα της Tellas, που υπάρχει σε ελάχιστα σημεία πώλησης!

– Άπειρες ώρες τηλεφωνικής αναμονής, ειδικά για το «τεχνικό τμήμα», για την αναφορά παραπόνων.

– Ανυπαρξία απάντησης στους συνδρομητές που καταθέτουν καταγγελίες.

Γενικά, είναι άγνωστη η διοικητική δομή αυτής της εταιρείας, η οποία δεν διαθέτει ούτε… πρωτόκολλο!!! Όταν, όμως κάποιος παραπονούμενος συνδρομητής αμφισβητεί κάποιες χρεώσεις και αρνείται να τις πληρώσει, τότε η Tellas αποκτά ταχύτητα! Εντός ολίγων ημερών καλεί τα θύματα «κάποια δικηγόρος», προφανώς από τις γνωστές «ανεξάρτητες εισπρακτικές εταιρείες», που τα απειλεί με αγωγές και άλλα παρόμοια. Οι περισσότεροι υποκύπτουν και το colpo grosso συνεχίζεται!

 

«Mεσαίωνας», «Φαρ Oυέστ» και «Zούγκλα»!

Το αμαρτωλό ιστορικό, από το 2003

 

Μια προσεκτική ματιά στη δημοσιογραφική κάλυψη της «απελευθέρωσης» της σταθερής τηλεφωνίας, μέσα από μια μόνο εφημερίδα (το εγκυρότατο ένθετο Οικονομία της «Καθημερινής»), αρκεί για να σχηματίσει εικόνα ακόμα και ο πιο άσχετος με το θέμα αναγνώστης. Το ζήτημα, βέβαια, είναι πότε θα σχηματίσουν άποψη οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι ήδη ερωτώνται, με επίκαιρη ερώτηση του πάντα ευαισθητοποιημένου βουλευτή του Συνασπισμού Φώτη Κουβέλη:

15.1.2003 Με το τίτλο «Τιμολόγια-έκπληξη υπόσχεται η ΔΕΗ(!) για σταθερή τηλεφωνία και Internet», το ρεπορτάζ καλύπτει τις πρώτες μεγαλόσχημες εξαγγελίες «της ΔΕΗ και της θυγατρικής της Tellas». Αναφέρεται ότι «τα τιμολόγια θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, σε σχέση με τον ΟΤΕ και τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες». Κάπως έτσι ξεκίνησε το «παραμύθι» του «φτηνού τηλεφώνου και Internet», που ξεγέλασε πολλές χιλιάδες καταναλωτές.

Ξεκινά ο… «πόλεμος»!

24.1.2003 «Πόλεμος τιμολογίων στις τηλεπικοινωνίες – ο ΟΤΕ ετοιμάζει “άμυνα” μετά την είσοδο της Tellas»! Εδώ είμαστε! Η «άμυνα», που εξαγγέλλεται μόλις 9 μήνες μετά τις «υποσχέσεις» της Tellas, οδήγησε τις δύο ημικρατικές εταιρείες σ’ έναν αμείλικτο πόλεμο, μόνο που ο λογαριασμός πληρώνεται απ’ τους ανυποψίαστους πολίτες!

8.4.2003 «Ανησυχία στον ΟΤΕ για διαρροές συνδρομητών»!

Η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου, μια από τους τέσσερις που κάλυψαν με πολύ επαγγελματικό τρόπο το πρωτοφανές σκάνδαλο, μεταφέρει στους αναγνώστες την «αγωνία» του ΟΤΕ, αφού «οι συνδρομητές-μετανάστες ξεπέρασαν ήδη το ένα εκατομμύριο, με πιο σημαντικό παίκτη την Tellas, που προσέλκυσε σ’ ένα μόνο δίμηνο πάνω από 130.000 συνδρομητές»!

Kατηγορητήριο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής

9.12.2004 Ενάμισο χρόνο αργότερα, ο τίτλος της «Καθημερινής» εξηγεί από μόνος του τα όσα μεσολάβησαν: «Σε συνθήκες Μεσαίωνα οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες»! Και, μάλιστα, «σύμφωνα με την 10η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία χρησιμοποιεί η Tellas, για να επιτεθεί στον ΟΤΕ»!

Η έκθεση της επιτροπής εντοπίζει την κωλυσιεργία του ΟΤΕ, αλλά κατηγορεί εξίσου τους εναλλακτικούς παρόχους ότι «δεν έχουν αναπτύξει μια σαφή επενδυτική στρατηγική».

12.6.2005 Σε δύο εκτεταμένα άρθρα, το ένα με τον τίτλο «Να μην γίνει Φαρ Ουέστ η τηλεπικοινωνιακή αγορά» (!), ο επικεφαλής της Tellas την περιγράφει ως «τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του ΟΤΕ, με 700.000 συνδέσεις ως το τέλος του 2004», ενώ ο (υπό προθεσμία) πρόεδρος της ΕΕΤΤ μιλά για «τεράστιο πρόβλημα» της εποπτεύουσας αρχής, λόγω «πολιτικής ανικανότητας και νομικής ημιμάθειας», ενώ αποφαίνεται ότι «το κράτος, που δραστηριοποιείται ως μέτοχος του ΟΤΕ και της Tellas, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και παίκτης και διαιτητής!».

Aλληλοκατηγορίες…

23.2.2007 «Επτά χρόνια μετά την πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, η αγορά συνεχίζει να λειτουργεί με τους κανόνες της ζούγκλας». Σ’ αυτό συμφωνεί τόσο ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης όσο και οι διοικήσεις των εναλλακτικών παρόχων. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Ν. Αλεξανδρίδης μιλά για «πέτσινη απελευθέρωση, σαθρό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο λειτουργούν αρκετοί αεριτζήδες», δείχνοντας τις 20 περίπου επιχειρήσεις, που φυτοζωούσαν για αρκετά χρόνια, έχοντας πραγματοποιήσει περιορισμένες επενδύσεις!

Στο ίδιο φύλλο και σε διαφορετικό άρθρο, επισημαίνεται η… προσωπική κόντρα, μεταξύ του προέδρου του ΟΤΕ και του συναδέλφου του της ΕΕΤΤ, δηλαδή των δύο «θεσμών», που υποτίθεται ότι εγγυώνται στον ελληνικό λαό σωστές τηλεπικοινωνίες!

…και ψέμματα!

4.3.2007 «Μια στις δύο συνδέσεις ADSL λειτουργούν με τη μισή ταχύτητα, απ’ αυτή που χρεώνονται οι συνδρομητές»! Ο δημοσιογράφος Φ. Κόλλιας μιλά για «πρωτόγονες συνθήκες, της υποτιθέμενης απελευθέρωσης της αγοράς

τηλεπικοινωνιών, όπου ΟΤΕ, ΕΕΤΤ και εναλλακτικοί πάροχοι δεν είχαν συμφωνήσει τίποτε. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν περισσότερη δουλειά οι νομικοί σύμβουλοι (προσφυγές, εξώδικα, ασφαλιστικά μέτρα ανταλλάσσονται σε εβδομαδιαία βάση), παρά τα εμπορικά τμήματα»!

3.5.2007 «Νέος πρόεδρος της Tellas ο κ. Π. Αθανασόπουλος. Η τοποθέτηση του Νο1 της ΔΕΗ στη θέση αυτή αναδεικνύει τη σημασία που έχει για τη ΔΕΗ η Tellas»! Μόνο που για την Tellas δεν έχουν καμία σημασία οι απίστευτες ταλαιπωρίες των άτυχων συνδρομητών της, πολλές από τις οποίες περιγράφονται γλαφυρά σε ιστοσελίδες και blogs!

27.5.2007 «Οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας, μη έχοντας τους κατάλληλους πόρους (οικονομικούς, ανθρώπινους κ.ο.κ.) εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης»!

Aνυπεράσπιστοι…

7.6.2007 Αυτοί που τόλμησαν να συνδεθούν με την Tellas και τους λοιπούς εναλλακτικούς «είναι εκείνοι που λούζονται όλες τις αστοχίες του ανώριμου (sic!) συστήματος μετάβασης ενός καταναλωτή από το δίκτυο του ΟΤΕ στο εναλλακτικό. Τα παράπονα των καταναλωτών είναι πάρα πολλά και οι καταγγελίες για κακής ποιότητας υπηρεσίες (μέχρι και ολική διακοπή των συνδέσεων) συσσωρεύονται μαζικά στην ΕΕΤΤ»!

Αυτά που διαβάσατε αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα των όσων έχουν καταγγελθεί, ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες. Την νομική ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές έχουν, βεβαίως, οι «εναλλακτικοί πάροχοι», που έχουν υπογράψει μαζί τους τη σύμβαση. Ειδικότερα η Tellas αναφέρει στη σύμβασή της: «Εάν η ενεργοποίηση της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης Tellas αποδειχθεί τεχνικά μη δυνατή, η εταιρεία θα ενημερώσει άμεσα τον πελάτη και θα καταγγείλει την παρούσα σύμβαση»!

Αντί γι’ αυτό, η Tellas συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους καταναλωτές, μεταφέροντας σ’ εκείνους το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τους υπόλοιπους δύο πόλους του αμαρτωλού τριγώνου, τον ΟΤΕ και την ΕΕΤΤ!

Όσο για την κυβέρνηση, γι’ αυτή… πέρα βρέχει. Ίσως οι εκλογές που πλησιάζουν και τα παράπονα που πληθαίνουν, να την ξυπνήσουν απ’ τον λήθαργο.

Και με τη βούλα!

Η υπόθεση αυτή, που μόλις τώρα ξεκινά η αποκάλυψή της από την AMAPYΣIA, έχει ακόμα μια βασική παράμετρο: η Tellas διαφημίζεται δωρεάν στους φακέλους των λογαριασμών της ΔΕΗ, που μπαίνουν στα σπίτια εκατομμυρίων καταναλωτών ή μάλλον όλων των Ελλήνων!

Επομένως, το θέμα είναι κυρίως πολιτικό και η κυβέρνηση (ειδικά τα δύο ενδιαφερόμενα υπουργεία Μεταφορών και Επικοινωνιών / Ανάπτυξης) οφείλουν να αναλάβουν άμεσα δράση και κατόπιν να δώσουν εξηγήσεις. Η υπόθεση της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θυμίζει τριτοκοσμική Μπανανία και οι πολίτες απαιτούν λύση εδώ και τώρα!

H AMAPYΣIA συνεχίζει την συλλογή στοιχείων και θα επανέλθει δριμύτερη…

Ο κ. Χρήστος Φωτιάδης είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αμαρουσίου και Βορείων Προαστίων «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» όπου και δημοσιεύθηκε το ανωτέρω άρθρο στο φύλλο της 7ης Ιουλίου 2007.

 

Advertisements

Ιουλίου 12, 2007 - Posted by | Καταναλωτικά, ΠΑΡΟΧΟΙ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ | , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: